Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν. Όπως με πληροφόρησε η Τίνα Καλαμπούκα, συγκαλείται συνάντηση παλαιών συμμαθητών για το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη. Κλείστηκε ο ανακαινισμένος χώρος της Tosca για 100 άτομα στις 9 το βράδυ. Η ιδέα ήταν της Μαρίας Ανδρονικίδου. Προσκεκλημένοι θα είναι όλοι οι απόφοιτοι του 1977 και από τα τέσσερα Λύκεια Αρρένων και Θηλέων.
Λοιπόν, αυτή ήταν η είδηση. Όμως, δεν κρατιέμαι να μην εκφράσω την προσωπική μου άποψη...
1. Προφανώς, πρόκειται για σύγκληση και όχι για οργάνωση συνάντησης. Η οργάνωση απαιτεί χρόνο, δημιουργία Οργανωτικής Επιτροπής και αλλεπάλληλες συναντήσεις για ρύθμιση σοβαρών θεμάτων αλλά και λεπτομερειών.
2. Η ημερομηνία, όταν αναγγέλεται για αρχές φθινοπώρου στα μέσα του καλοκαιριού, είναι προφανές ότι δεν εξυπηρετεί πολλούς. Κάποιοι έχουν τελειώσει τις άδειές τους, κάποιοι έχουν αναλάβει άλλες υποχρεώσεις ή έχουν προγραμματίσει άλλες δραστηριότητες. Και, κυρίως, δεν εξυπηρετούνται οι εκτός Καβάλας ευρισκόμενοι. Οι μόνοι που, ενδεχομένως, εξυπηρετούνται είναι όσοι θα βρίσκονται τυχαία τη συγκεκριμένη ημερομηνία στην Καβάλα και θα έχουν τη δυνατότητα να δουν πολύ γνωστό κόσμο σε λίγο χρόνο.
3. Η μέθοδος σύγκλησης "από στόμα σε στόμα" είναι μια συνηθισμένη ελληνική μέθοδος, που όμως έχει αμφίβολα αποτελέσματα. Ποιός γνωρίζει όλους όσους αποφοίτησαν το 1977; Ποιός εγγυάται ότι δεν θα γίνουν λάθη που θα φέρουν, ενδεχομένως, κάποιους σε δύσκολη θέση; Και ποιός εγγυάται ότι δεν θα παραληφθούν άτομα που θα ήθελαν να παρευρυθούν και απλά κανένας δεν τους ειδοποίησε;
Τελειώνοντας, θα θυμίσω τι έγινε για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η συνάντηση των αποφοίτων του 1977 από το Β΄ Αρρένων Καβάλας πέρσι στις 23 Ιουνίου, όχι για να ευλογήσω τα γένια μας, αλλά για να δείξω τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος:
Από τα μέσα Φεβρουαρίου πήραμε τις καταστάσεις των αποφοίτων του 1977. Αρχές Μαρτίου φτιάχτηκε αυτό το blog και ξεκινήσαμε τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις για δημιουργία άτυπης Οργανωτικής Επιτροπής και ορισμό ενός άτυπου Προέδρου της, που να παρακολουθεί και να ελέγχει τις εξελίξεις. Χρειάστηκαν δυο εβδομάδες για να καταλήξουμε στον χώρο συνάντησης και άλλες τρεις για να οργανωθούν οι λεπτομέρειες στον χώρο. Χώρος προβολής slides, είδος εδεσμάτων, ποτών, τιμές. Κάποιοι διέθεσαν πολλές ώρες στη συλλογή και δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και χρήμα για τηλέφωνα ειδοποίησης, ενεργοποίησης, συζήτησης και επιβεβαίωσης. Παρά το περιθώριο των τεσσάρων μηνών, κάποιοι συμμαθητές ειδοποιήθηκαν μόλις τον τελευταίο μήνα. Και, τέλος, η ημερομηνία ήταν σε πολύ καλύτερη εποχή, πολύ έγκαιρα γνωστοποιημένη και πριν τις καλοκαιρινές άδειες.
Αυτά για την ώρα, με την ευχή για την επιτυχία του εγχειρήματος.

6 comments:

Costas Loupas είπε...

Νομιζω οτι ειναι καλη η ιδεα της ευρητερης συναντησης και ηταν κατι που ειχε συζητηθει οταν καναμε την δικη μας το 2007, αλλα το οργανωτικο ηταν δυσκολο.
Ελπιζω οτι η Μαρια και η Τινα να μπορεσουν να το οργανωσουν και να ειναι επιτυχια.
Προσωπικα αναμενω να δω φωτογραφιες απο τα γυμνασιακα χρονια των αλλων σχολειων. Διαφοροι μου εχουν υποσχεθει φωτογραφιες αλλα μεχριστιγμης δεν εχω δει τιποτα.

Νίκος Βασιλειάδης είπε...

Η Τίνα δήλωσε ότι η συμμετοχή της στην "οργάνωση" περιορίζεται στο κλείσιμο της αίθουσας και λόγω φόρτου υποχρεώσεων δεν μπορεί να αναλάβει τίποτε άλλο.

Costas Loupas είπε...

Θα εναι μια ανηφορικη εργασια να μαζευτει ο κοσμος. Οπως ειπες στο αρθρο, χρειαζοταν χρονος για να μιλησεις με κοσμο συστηματικα.

Ανώνυμος είπε...

Αν εμείς στην Καβάλα το μάθαμε τον Αύγουστο, κάποιοι δεν θα το μάθουν ούτε τον Μάιο.
Και άντε, καλά, να ξαναπιάσω το τηλέφωνο έχοντας έτοιμη τη λίστα, αλλά ποιος και με ποιο τρόπο θα ειδοποιήσει τον αντίστοιχο πχ Τσιγάρα του πρώτου;
Σαν παρεΐστικο σουαρέ μου ακούγεται περισσότερο, παρά σαν reunion.
Κρίμα……
ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ

Νίκος Βασιλειάδης είπε...

Η επιτυχία της περσινής συνάντησης δημιούργησε, ίσως, προσδοκίες για συχνή επανάληψη και ενδεχομένως και με άλλες μορφές. Εκφράστηκαν εκείνη την ημέρα διάφορες απόψεις για συχνή επανάληψη, ακόμη και ανά διετία, διεύρυνση και με το άλλο Αρρένων ή και με τα Θηλέων κ.τ.λ. Όλα αυτά προφανώς κάτω από την έντονη συγκίνηση της επανένωσης μετά από 30 χρόνια και την επιτυχία της διοργάνωσης. Όμως, πιστεύω ότι η συχνή επανάληψη δεν αφήνει καιρό για προετοιμασία ούτε, κυρίως, για νοσταλγία. Υπάρχει κίνδυνος η επανασύνδεση να εκφυλιστεί σε συνάντηση όσων τυχαία βρίσκονται στον τόπο του ραντεβού τη συγκεκριμένη μέρα και όσων δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν. Γνώμη μου είναι ότι οι επανασυνδέσεις πρέπει να γίνονται σε αραιά χρονικά διαστήματα π.χ. ανά 10ετία.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Όποιος θέλει ας πάει στο σουαρέ της 6.9.08. Όμως, ας προγραμματίσουμε από τώρα ένα πραγματικό reunion, με όλους όσους αποφοίτησαν το 1977 και από τα δυο Αρρένων και Θηλέων, για το καλοκαίρι του 2012 (35ετία) ή του 2010 (33, όσα τα χρόνια του Χριστού και του Μεγαλέξανδρου).
ΑΠΟΡΙΑ: Κατά διαστήματα διάφοροι φίλοι και φίλες μου λένε ότι είναι τακτικοί ή περιστασιακοί επισκέπτες αυτού του blog. Γιατί δεν συμμετέχουν γράφοντας κάποιο άρθρο ή, έστω, ένα σχόλιο; Πολύ θα ήθελα να ακούσω γνώμες για την πρότασή μου.

Ανώνυμος είπε...

Το ότι έχετε δίκαιο στις περισσότερες παρατηρήσεις σας δεν δίνει άλλοθι στην απουσία σας. Και επειδή είστε καλοί στην οργάνωση προχωρήστε για το 2012 και εμείς θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

Ευβούλη Δήμογλου - παρούσα