Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Της μιάς δραχμής τα γιασεμιά....

 Στις 10 Σεπτεμβρίου 1955 στο περιοδικό 'ΕΙΚΟΝΕΣ'' δημοσιεύτηκε μιά πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα με τίτλο ''Τι παίρνει και τι δίνει το κράτος''. Στα πλαίσια αυτής της αναφοράς παρατίθεται και το γράφημα στην διπλανή φωτογραφία για την τότε αξία της δραχμής και για το τι αντιπροσώπευε στην καθημερινή ζωή.
Η τιμή της χρυσής λίρας εκείνης της περιόδου ήταν 306 δρχ. (σημερινή 345 ευρώ) και ο μέσος μηνιαίος μισθός  ενός εργαζομένου ήταν 2.500 δρχ. ( μεροκάματο 100 δρχ. για 25 μέρες το μήνα).
Ο τότε καταναλωτής ξόδευε 50 δρχ. ημερησίως για τη διατροφή της οικογένειάς του, 16 δρχ. για ρούχα και παπούτσια, 15 δρχ. για τις συγκοινωνίες και παρόμοιες υπηρεσίες, 10 δρχ. για νοίκι -ρεύμα-νερό και 9 δρχ. για τσιγάρα και ποτά.
Από τις 50 δρχ. της ημερήσιας οικογενειακής διατροφής, οι 11 δρχ. πήγαιναν για ψωμί ( τότε τρώγαμε ένα κιλό ο καθένας....), οι 7,5 δρχ. για γάλα και αυγά, οι 7 δρχ. για βούτυρο, οι 6,5 δρχ. για κρέας και ψάρια, οι 5 δρχ. για φρούτα και ξηρούς καρπούς, οι 3,5 δρχ. για λαχανικά, οι 3,5 δρχ. για ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά, η 1 δρχ. για όσπρια και οι 5 δρχ. για άλλα είδη διατροφής.
Τα συμπεράσματα και οι συσχετισμοί με σημερινές τιμές δικά σας.
(Στη μικρή φώτο, υπάλληλοι της Τ.τ Ε. μετρούν αποσυρόμενα πληθωριστικά χαρτονομίσματα τον Οκτώβριο του 1954, τότε που κόπηκαν τρία μηδενικά και το χλιάρικο ονομάστηκε δραχμή.)


blog comments powered by Disqus