Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Εκλογες παντου

Οι βρετανικες και ελληνικες εκλογες δεν συμπιπτουν, αλλα λογω ευρωεκλογων αυτη την φορα τα πραγματα ειναι διαφορετικα.
Εκλογες στην Βρετανια γινονται παντοτε Πεμπτη (δεν ειμαι σιγουρος γιατι, μια και σχεδον παντου γινονται Κυριακη).
Οπως και στην Ελλαδα, εχουμε τοπικες και ευρωπαικες εκλογες.
Αν και εχω μικρη εμπειρια ψηφου στην Ελλαδα (μια φορα μονο ψηφισα οταν ημουν στρατιωτης και φυλαγαμε ενα τμημα στο Κωλονακι - ωραιο σαββατοκυριοκο σε ανοιξιατικη Αθηνα) υπαρχουν μερικες σημαντικες διαφορες. Δεν υπαρχουν εκλογικα βιβλιαρια, ερχεται ενα χαρτι στο σπιτι, το οποιο δεν ειναι υποχρεωτικο να εχεις μαζι σου. Το εκλογικο τμημα - σε σχολειο κοντα στο σπιτι μου - μοιαζει με τα ελληνικα αλλα δεν υπαρχει αστυνομια 'η' στρατος. Υπαρχουν 5-6 υπαλληλοι που αν δεν εχεις το εκλογικο χαρτι σε ρωτουν το ονομα, διευθυνση και σε τσεκαρουν με τον εκλογικο καταλογο.
Για τις τοπικες εκλογες, δεν υπαρχουν παραταξεις. Υπαρχουν υποψηφιοι κομματων και ανεξαρτητοι. Ψηφιζεις τον υποψηφιο και οχι το κομμα που σημαινει οτι μπορεις να ψηφισεις πχ ενας συντηρητικο, ενα εργατικο και ενα ανεξαρτητο. Επισης οι υποψηφιοι ειναι για την περιοχη σου (πχ στην Καβαλα θα υπηρχαν υποψηφιοι για τον Αγ Παυλο) και ευνοει μια πιο προσωπικη σχεση με τον υποψηφιο.
Ο δημαρχος του προαστιου εκλεγεται απο τους συμβουλους και ειναι ενα καθαρο διακοσμητικο προσωπο. Το Λονδινο ομως εχει δημαρχο που εκλεγεται σε διαφορετικες εκλογες.
Τα ψηφοδελτια των ευρωεκλογων θα μετρηθουν την Κυριακη ωστε να ειναι ταυτοχρονα με την υπολοιπη Ευρωπη.
blog comments powered by Disqus