Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ανεργια και ανεργοι

Το protagon.gr δημοσιευσε ενα αρθρο σχετικα με τις προσπαθειες μιας εταιρειας να προσλαβει προσωπικο και την σχετικη αποτυχια αυτης της προσπαθειας - Θελουμε αλλα δεν βρισκουμε.
Ο αρθογραφος ειχε 2 κυριως παραπονα:
Οι υποψηφιοι στις αιτησεις τους δεν εκαναν καποια ιδιαιτερη προσπαθεια να δειξουν οτι καταλαβαινουν για το τι κανουν αιτηση  πχ υποψηφιος εστειλε εμαιλ στην εταιρεια χωρις αντικειμενο, χωρις περιεχομενο, με το βιογραφικο συννημενο. Η εταιρεια ασχολειται με ηλεκρονικες πληρωμες και ο υποψηφιος ηταν πτυχιουχος απο μη σχετικη σχολη.
Δικαια ο αθρογραφος τονισε οτι κατι τετοιο παει κατευθειαν στα σκουπιδια, οχι επειδη το αντικειμενο των σπουδων δεν ειναι σχετικο αλλα επειδη δειχνει μια πληρη αδιαφορια και ελλειψη ενδιαφεροντος απο τον υποψηφιο. H εποχη που ενα βιογραφικο κανει για ολα εχει περασει. Ο υποψηφιος πρεπει να το προσαρμοσει στην δουλεια που κανει αιτηση.
Το αλλο παραπονο του ηταν σχετικα με τα πτυχια και την ιδεα οτι εχω πτυχιο, ξερω μια γλωσσα επομενως ειμαι ετοιμος. Στον χωρο της πληροφορικης, η πλειοψηφια των εργαζομενων δεν εχει πτυχιο πληροφορικης (και πολλοι δεν εχουν πτυχιο!)
Ο υποψηφιος πρεπει να καταλαβει οτι ενα χαρτι που λεει οτι εχει παρει το ECDL δεν λεει και πολλα και παρομοια ενα Lower. Στην εταιρεια που δουλευω, υποψηφιοι προγραμματιστες κανουν ενα μικρο τεστ και πιστοποιητικα απο μη πανεπιστημιακους φορεις στο αντικειμενο μετρανε (πχ εχεις αναγνωριση απο την Cisco για routers)
Το καλο με το protagon.gr ειναι η καλυτερη ποιοτητα σχολιων που γενικα εδωσαν την εικονα απο την μερια των υποψηφιων. Η εταιρεια του αρθογραφου, δεν λεει τι μισθο πληρωνει, ποιοες ειναι οι συνθηκες εργασιας, τι αλλο προσφερει στους εργαζομενους.
Πολλοι σχολιαστες ειπαν οτι βασικα εταιρειες θελουν να προσλαβουν εμπειρα ατομα, με μισθους απειρων και δουλευεις πολλες ωρες χωρις καμμια ασφαλεια. Αυτος ειναι ο λογος που Ελληνες με αναλογα προσοντα προτιμουν το εξωτερικο αν και θα προτιμουσαν να μεινουν στην Ελλαδα.
Ο χαμηλος μισθος ειναι προβληματικος αν μαλιστα δεν μενεις στην Αθηνα. Ενας Αθηναιος θα μπορουσε να πει, οτι θα παρω την δουλεια για την εμπειρια αλλα μενω στο σπιτι μου και ουσιαστικα οι γονεις μου εξακολουθουν να με υποστηριζουν. Για καποιον εκτος Αθηνων αυτη η επιλογη δεν υπαρχει ('η' θα κοστισει πολλα χρηματα για τους γονεις)
Η δωρεαν εργασια για την αποκτηση εμπειριας ειναι πλεον ενδημικη και νομιζω οτι θα πρεπει να απογορευθε. Εταιρεις θα πρεπει να πληρωνουν τουλαχιστον τον ελαχιστο μισθο ωστε να παψουν οι γονεις να 'χρηματοδοτουν' εταιρειες με την δωρεαν εργασια των παιδιων τους
blog comments powered by Disqus