Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Φορολογια και απολυσεις

Δυο θεματα τραβηξαν την προσοχη μου απο το διαβασμα των ελληνικων εφημεριδων.
Συνεχεις αποκαλυψεις φοροδιαφυγης απο αγροτες μεχρι τραγουδιστες. Στα σχολια, αυτοι που υποτιθεται οτι πληρωνουν τους φορους τους απαιτουν δικαιοσυνη εξπρες, κατασχεσεις και φυλακη για τους παρανομουντες.
Μια ερευνα 3 πανεπιστημιακων χρησιμοποιησε με διαφορετικη μεθοδο για να μετρησει το μεγεθος της φοροδιαφυγης. Αντι να κοιταζουν σε φορολογικες δηλωσεις, χρησιμοποιησαν στοιχεια απο τραπεζες το 2009, δηλαδη πριν τα πραγματα παρουν το κατω δρομο.
Οταν καποιος συνδιαλεγεται με τραπεζα, υποχρεουται να αποκαλυψει το πραγματικο του εισοδημα, αλλοιως η τραπεζα θα πει οχι. Αυτη η ερευνα δειχνει - ισως για πρωτη φορα - οτι οντως η μεσαια επαγγελματικη ταξη ειναι αυτη που φοροδιαφευγει σταθερα και τα ποσα ειναι τεραστια.
Ενα σημαντικο νουμερο απο την ερευνα - 28 δις ευρω σε φορο χαθηκαν το 2009.
Primary Greek tax evaders are the professional classes
Οι σημερινοι τιτλοι των εφημεριδων ειναι για κοκκινες γραμμες στις απολυσεις στο Δημοσιο. Δεν θα κρινω αν η αποφαση ειναι σωστη 'η' οχι και το γιατι η κατασταση εχει φθασει σε αυτο το σημειο. Αλλα αυτο που θελω να πω, που ειναι οι κοκκινες γραμμες για τις απολυσεις στον ιδιωτικο τομεα? Ποιος νοιαζεται για αυτους? Ποιος νοιαζεται για τους νεους που δεν βρισκουν δουλεια? Γιατι ελληνες πολιτες εχουν διαφορετικη προστασια απο τις αποφασεις των εργοδοτων τους?

blog comments powered by Disqus