Οι προηγούμενοι κυβερνώντες, πρέπει να το ομολογήσουμε, είχαν φαντασία. Στην προσπάθειά τους να βρουν χρήματα σκαρφίζονταν ένα σωρό τρόπους, καθιερώνοντας το κράτος/κλέφτη.
Και εξηγώ: Οι τότε κυβερνώντες αντιλαμβανόμενοι ότι δεν μπορούν να ελέγξουν φορολογικά τις 100000 περίπου πολύ μικρές, μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις καθιέρωσαν την αυτοπεραίωση. Αυτό, με απλά λόγια σήμαινε: "Επειδή εγώ, το κράτος, δεν είμαι σίγουρο ότι θα προλάβω να σε ελέγξω, αλλά άμα προλάβω θα σου αλλάξω τα φώτα, δώσε ένα εφ΄ άπαξ ποσό και η δήλωσή σου θα θεωρηθεί ότι την ξαναείδες, βρήκες από μόνος σου κάποια λαθάκια και πληρώνεις ένα επιπλέον ποσό, κλείνεις τα βιβλία σου και δεν βλέπεις και την εφορία να σου κτυπά την πόρτα". Η διαδικασία ήταν ταχεία. Σου ερχόταν ένα χαρτί από την εφορία με το ποσό και αν ήθελες το πλήρωνες, αν όχι, είχες κάποιες παραπάνω πιθανότητες να δεχτείς επισκέψεις στην επιχείρησή σου. Πολλοί επιχειρηματίες έσπευδαν να καταβάλουν το χαράτσι, γιατί αν έρθει η εφορία είναι προφανές ότι όλο και κάποια παρατυπία θα βρει. (π.χ. μια μουτζούρα στην ημερομηνία ενός Δελτίου Αποστολής θεωρείται "αλλοίωση εγγράφου" και σε στέλνει στο Δικαστήριο). Το κράτος/κλέφτης βλέπει όλους τους Έλληνες σαν τα μούτρα του: κλέφτες μέχρις αποδείξεως του εναντίου.
Οι νυν κυβερνώντες (αφού πήραν την κυβέρνηση υποσχόμενοι κράτος δικαίου, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης των πολιτών κλπ), επέκτειναν το κράτος/κλέφτη και σε απατεώνα: Διατήρησαν την αυτοπεραίωση και ξαφνικά ανακοίνωσαν ότι 5% των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα αν έκαναν ή όχι αυτοπεραίωση, θα κληθούν από την εφορία για να ελεγχθούν τα βιβλία τους!
Τι να πει κανείς!
Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009
blog comments powered by Disqus