Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ - ΑΡΓΙΑ (;)

"... κι ένας φαλάκρας κι από έξω κι από μέσα, χαμογελούσε, ναι, γιατί να σκοτιστεί;.."

Όσο κι αν ταιριάζει ο στίχος του Σαββόπουλου στον αρμόδιο Υπουργό, αδυνατεί κανείς να δικαιολογήσει την εμμονή του με τη νομοθέτηση της κατάργησης της αργίας της Κυριακής για τα εμπορικά καταστήματα.
Αδυνατεί κανείς να πιστέψει ότι όσο φλούφληδες κι αν είναι οι σύμβουλοι του εν λόγω Λάκη δεν αντιλαμβάνονται ότι για το ότι δεν κινείται χρήμα στην αγορά υπεύθυνο δεν είναι το "μειωμένο" ωράριο εργασίας των εμπορικών καταστημάτων.
Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες περιοχές της Χώρας, αλλά για την Καβάλα θα μπορούσα να διαβεβαιώσω ότι όχι απλά οι 42 ώρες την εβδομάδα (που ατύπως επεκτείνονται σε 46-47) είναι υπεραρκετές, αλλά ένα ωράριο 20(!) ωρών την εβδομάδα, στις παρούσες συνθήκες, θα υπερκάλυπτε την αγοραστική κίνηση της πόλης.
Τουρισμός δεν υπάρχει. (Ας μην θεωρούμε τουρισμό τα σποραδικά λεωφορεία με τους βαλκάνιους γείτονές μας. Τουρισμός θα πει τουλάχιστον να δεκαπλασιάζεται ο πληθυσμός της πόλης)
Προτίμηση και στήριξη από τον υπόλοιπο νομό υποτονική. (Η Επαρχία Καβάλας ψωνίζει από την Δράμα, η Επαρχία Νέστου από την Ξάνθη, η Επαρχία Παγγαίου κυρίως από Πράβι και Θεσσαλονίκη).
Τα ποσοστά ανεργίας είναι εξαιρετικά ψηλά και ακόμη πιο ψηλά τα ποσοστά των περιοδικώς και με χαμηλή αμοιβή απασχολουμένων.
Επομένως το χρήμα είναι αυτό που λείπει από τον κόσμο και όχι οι ώρες για να το σκορπίσουν στην αγορά. Εξάλλου η αγορά είναι δυναμική και όσες φορές χρειάστηκε, ανταποκρίθηκε με ετοιμότητα στην επιμήκυνση του ωραρίου της. (Ας υπήρχε αγοραστική κίνηση και τα μαγαζιά θα έμεναν ανοιχτά όχι μόνο το πρωί της Κυριακής αλλά μέχρι τα μεσάνυχτα - όπως, εξάλλου, ήδη γίνεται στις τουριστικές περιοχές).
Επομένως, Υπουργός και παρατρεχάμενοι είτε δεν έχουν ιδέα από αγορά (δύσκολο αλλά όχι απίθανο) είτε στοχεύουν κάπου μακρύτερα. Μακρύτερα κι από τα συμφέροντα των μεγάλων παικτών της αγοράς, όπως θα σκεφτόταν κανείς σε πρώτη ανάγνωση.
Φοβάμαι ότι η κατάργηση της Κυριακής-αργίας έχει μπει στο στόχαστρο για την ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας όλων των εργαζομένων χωρίς υπερωρίες, υπερεργασίες, πρόσθετες αμοιβές λόγω αργιών και λοιπών ευνοϊκών για τους εργαζόμενους και στο στόχαστρο του Κεφαλαίου ρυθμίσεων - και μακάρι να διαψευσθώ.  
  
blog comments powered by Disqus