Πώς μπορεί να αποκτήσει ζωή μια ακίνητη εικόνα; Πώς μπορεί να αποκτήσει ζωή ένα απονεκρωμένο έγγραφο; Πώς μπορεί κανείς να ανακαλέσει τη μνημονική εμπειρία από μια στιγμή του παρελθόντος;
Όλα μαζί ενεργοποιούνται δια μέσου της κίνησης των σωμάτων, του φωτός και της σκιάς, της εικόνας, του ήχου, και μας μεταφέρουν σ΄ένα ταξίδι στο χρόνο. Το Memorandum γίνεται ένας μηχανισμός υπόμνησης.
Απόψε το βράδυ στις 21.30, με αφετηρία την οδό Ελευθερίας (Εργατικό Κέντρο Καβάλας- πλατεία Μακέδου) ολοκληρώνεται το συμμετοχικό δρώμενο αναβίωσης μιας σύντομης διαδρομής στην ιστορία της πόλης.
Έλληνες και Γάλλοι καλλιτέχνες με την καθοδήγηση της Τζένης Αργυρίου, καθώς και κάτοικοι της πόλης συνεργάστηκαν για τη δημιουργία της performance Memorandum και ειδικότερα για την ιδέα του «Χορού- Ορχήστρα».
Είχα την τύχη να παρευρεθώ αυτές τις μέρες στα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν από την Δευτέρα 8/7 και να διαπιστώσω πως το άτομο ακολουθώντας μέσα από την ομάδα τη κοινή διαδρομή και τα δρώμενα αλλά και το δικό του δρόμο, γίνεται μέτοχος σε μία σύνθετη και μεγαλύτερη εικόνα.
« Σκοπός μας είναι οι κινήσεις των ερμηνευτών, οι οποίες ακολουθούν συγκεκριμένες ηχητικές οδηγίες, να αποτελέσουν ένα σύγχρονο χορό, όπως στο αρχαίο ελληνικό δράμα, όπου οι πολίτες ήταν και οι ενεργοί ερμηνευτές. Για το λόγο αυτό θα εργαστούμε στη διάδραση του «χορού» με το οπτικό, ακουστικό υλικό έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ιστός αναμνήσεων. Οι συμμετέχοντες ενεργοποιούν, αλλά και παρακολουθούν μνήμες. Διευρύνουν ιδέες κίνησης και ακινησίας στο χώρο μετατρέποντας ακίνητες εικόνες σε κίνηση....» εξηγεί η Τζένη Αργυρίου, αναφερόμενη στην παράσταση.
Δεν γράφω περισσότερα. Είναι ευκαιρία να συμμετέχετε απόψε παρακολουθώντας την παράσταση, ενεργοποιώντας έτσι συναισθήματα και μνήμες προσωπικές αλλά και ιστορικές.