Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Μέσα από το βλέμμα ενός αρχαιολόγου (Ι)


Παρασκευή 25 Μαίου 1928 -  Αναχώρηση από Πειραιά στις 18.00 με το Βικτώρια. Πέρασμα από το Σούνιο στις 21.00.
Σάββατο 26 Μαίου - Στάση στη Χίο στις 7.00. Αγορά γλυκών. Στάση στη Μυτιλήνη στις 13.00. Γεύμα στην ξηρά. Αναχώρηση στις 16.00. Πέρασμα δίπλα από τις ακτές της Μικράς Ασίας. Το βράδυ καταιγίδα και μεγάλες αστραπές μακριά στον ορίζοντα. 

Κυριακή 27 Μαίου - Άφιξη στην Καβάλα στις 6.30. Περίπατος στην πόλη. Επίσημες επισκέψεις. Ο πρόξενος της Γαλλίας μας καλεί για γεύμα αν και δεν είμαστε ξυρισμένοι. Μας δανείζει το αυτοκίνητό του για να πάμε στους Φιλίππους. Διαμονή στο χάνι του Ντικιλί Τας*. Πηγαίνουμε στη Ράκτσα** , στους εργάτες οδοποιίας και στο χωριό των Φιλίππων για να προσλάβουμε εργάτες. Μάταιες διαπραγματεύσεις και απαράδεκτες απαιτήσεις. Μαύρη διάθεση...
Απόσπασμα από το «ημερολόγιο καταστρώματος» του Ελβετού aρχαιολόγου Paul Collart.



Γόνος γνωστής οικογενείας αρχιτεκτόνων, ο Paul Collart,  γεννιέται στη Γενεύη στις 18 Απριλίου 1902. Αποκλίνοντας από την οικογενειακή παράδοση, και λόγω του ενδιαφέροντός του για την αρχαιολογία σπουδάζει στη Φιλοσοφική σχολή. Ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Παρίσι και το 1926 γίνεται δεκτός στην Αρχαιολογική σχολή Αθηνών. Το 1930 αναλαμβάνει την ανασκαφή των κτιρίων της Ρωμαϊκής αγοράς στους Φιλίππους, όπου έχει κάνει ήδη μερικές αυτοψίες το 1926 και το 1928. Εκτός από την αρχαιολογική σκαπάνη, κουβαλάει μαζί του μία φωτογραφική μηχανή και ένα τρίποδα, τα εργαλεία που του επέτρεψαν να δημιουργήσει μια συλλογή 4000 περίπου φωτογραφιών, αρχειοθετημένων και ταξινομημένων με Ελβετική ακρίβεια. Η ζωή της σύγχρονης Ελλάδας φαίνεται να τον ελκύει εξίσου με τις αρχαιότητες. Μένει στις Κρηνίδες και όταν έρχεται στην Καβάλα για δουλειές ή για διασκέδαση με κάποιους από τους πολλούς ξένους που ζουν στην πόλη, δεν παραλείπει να φωτογραφίσει τοπία αλλά και στιγμές της καθημερινότητας παρακολουθώντας αυτά που συμβαίνουν γύρω του.

Τρίτη 12 Ιουνίου - Πηγαίνω το πρωί στην Καβάλα - απεργία των καπνεργατών. Περίπολοι*** στους δρόμους. Επισκέψεις. Παίρνουμε το τρένο στη Δράμα στις 15.00 και φτάνουμε το βράδυ στη Θεσσαλονίκη..... 

Dikili Tas σημαίνει στα τούρκικα ''Ανασηκωμένη Πέτρα'' και είναι τοποθεσία στην περιοχή των Φιλίππων. ** Ράκτσα είναι το τούρκικο όνομα των Κρηνίδων. *** Το καλοκαίρι του  1928 ήταν ένα καυτό καλοκαίρι καπνεργατικών κινητοποιήσεων. Στις 9 Ιουλίου λύνεται επίσημα η απεργία των καπνεργατών που διάρκεσε ένα μήνα, με αιματηρές συγκρούσεις και καταλήψεις των καπναποθηκών για τρεις μέρες. 


blog comments powered by Disqus