Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Πρόταση για τις Πέμπτες

 Έχετε μάθει για τις MathsJams; Για τις περιβόητες συναντήσεις που μαζεύουν ανθρώπους σε δεκάδες παμπ και που τον τελευταίο χρόνο αναπτύχθηκαν τόσο πολύ, που κάποιοι μιλούν για απελευθέρωση του μυαλού και ζωντάνεμα του ενδιαφέροντος για γνώσεις; Γίνονται κάθε μήνα, σε παμπ της γειτονιάς, όπου οι λάτρεις των μαθηματικών και των γρίφων ανάμεσα σε μπίρες και σνακς, ανταλλάσσουν απόψεις για ένα μαθηματικό πρόβλημα, παίζουν παιχνίδια, λύνουν παζλ και συζητούν διεξοδικά νέες ιδέες που θεωρούν ενδιαφέρουσες. Οι συναντήσεις αυτές ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια στο Λονδίνο. Η αρχική ιδέα ανήκε στο μαθηματικό και stand-up κωμικό, Matt Parker. H διάδοσή τους ευνοήθηκε από το γεγονός ότι άρχισαν να φιλοξενούνται στο χαλαρωτικό περιβάλλον μιάς παμπ.

Προτείνω λοιπόν μία Πέμπτη κάθε μήνα να κάνουμε κάτι αντίστοιχο. Θα βγαίνουμε με μολύβια, σημειωματάρια, ψαλίδια, κύβους, τράπουλες, οριγκάμι και άλλα σχετικά και θα αρχίζουμε τις ερωτήσεις ο ένας στους άλλους, και όποιος χάνει θα κερνάει.

Κάνω την αρχή θέτοντας ένα γρίφο:
Να βρείτε μια ιστορία, έναν απλό μύθο, στον οποίο να περιγράφεται κάποια διαίρεση του 3 δια του 3 που ενώ είναι δυνατή να μην πραγματοποιείται, και μία άλλη διαίρεση του 3 δια του 2, η οποία να πραγματοποιείται και μάλιστα χωρίς να αφήνει υπόλοιπο.
ΟΙ φωτογραφίες είναι από το πρωτοποριακό για την εποχή του (1847) βιβλίο του Άγγλου μαθηματικού Oliver Byrne με θέμα την Ευκλείδεια Γεωμετρία. Στο βιβλίο που σχεδίασε ο ίδιος, χρησιμοποιούνται χρωματιστά διαγράμματα και σύμβολα, για μεγαλύτερη ευκολία των αναγνωστών.

blog comments powered by Disqus