Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Μοναξιά, επικοινωνία και διαδίκτυο

«...Έτσι είναι σοφότερο να εξαντλήσουμε τις προσπάθειες για καλύτερη επικοινωνία, εδώ στη Γη. Το περίεργο ωστόσο είναι ότι, όσο η επικοινωνία αυτή πυκνώνει με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα, τόσο η μοναξιά μας, η ανθρώπινη, μεγαλώνει και η αποξένωση κυριαρχεί. Φαίνεται ότι αυτό που απαιτείται είναι κάτι περισσότερο από την τεχνολογική έκρηξη της εποχής: απαιτείται βαθύτερη παιδεία και ουσιαστικότερες αξίες του πολιτισμού. Οι εφιάλτες, άλλωστε, από τα περιβαλλοντικά προβλήματα πληθαίνουν, και η Γη δεν φαίνεται να αντέχει για καιρό ακόμα την αφροσύνη μας...»
Μέρος από το κείμενο που δόθηκε χθες στους διαγωνιζόμενους στο μάθημα της Έκθεσης μαθητές. Ο τρόπος εξέτασης του μαθήματος έχει αλλάξει σε σχέση με αυτόν που υπήρχε όταν δίναμε εμείς εξετάσεις. Δίνεται ένα κείμενο  για το οποίο ζητείται να γράψουν περίληψη και να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις που έχουν σχέση με αυτό. Μετά πρέπει να εκθέσουν τις απόψεις τους (500-600 λέξεις και το 40% της βαθμολογίας) για ένα θέμα που σχετίζεται κάπως με το κείμενο που έχει δοθεί. 

Ενδιαφέρον το κείμενο που δόθηκε στα παιδιά και το οποίο αναφέρεται στην διαδικτυακή μοναξιά, όπως και το θέμα που έπρεπε να αναπτύξουν για την έλλειψη σεβασμού του ανθρώπου προς το περιβάλλον. Οι περισσότεροι δήλωσαν ικανοποιημένοι γι αυτά που έγραψαν. 
Φωτογραφία: Τρόπος επικοινωνίας δύο φίλων στην π.Κ. (προ κινητών) εποχή. Εκτός από τον αναφερόμενο τρόπο, υπήρχαν και οι ατέλειωτες ουρές στον ΟΤΕ όπως και τα περίπτερα με τους μετρητές για υπεραστικά ....Κι όμως, επικοινωνούσαμε.

blog comments powered by Disqus