Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Οι πόλεις και η μνήμη

 Φαίνεται ότι και  οι πόλεις αρρωσταίνουν από τη λήθη, το χέρι του χρόνου σβήνει κάθε ίχνος...  
Τι είναι σήμερα η πόλη για μας; Πέρα από ένα σύνολο κατασκευών είναι και τόποι ανταλλαγών, εξηγούν οι οικονομολόγοι. Όμως οι ανταλλαγές αυτές δεν είναι μόνο ανταλλαγές εμπορευμάτων είναι και  ανταλλαγές λέξεων, αναμνήσεων, συναισθημάτων, επιθυμιών.

Στην απουσία μνήμης αναφέρεται και η πρόσφατη ανακοίνωση του συλλόγου Αρχιτεκτόνων σχετικά με την ανέγερση του νέου κτιρίου στο λιμάνι. «...Το δομημένο περιβάλλον αναπαριστά στο χώρο,τις σχέσεις κοινωνίας, πολιτείας, οικονομίας και όποιος αναζητά σήμερα την αιτία για την άθλια εικόνα των πόλεών μας, ας τις αναζητήσει εκεί. Πρέπει να μπει ένα όριο και το κακό δε μπορεί να είναι διακαιολογία για το χειρότερο, όταν μάλιστα αυτό αφορά το καλύτερο μέρος της πόλης. Μπροστά στα βράχια και τα τείχη της Παναγίας, κάτω από το Ιμαρέτ, η αποδοχή ενός κακοσχεδιασμένου κτιρίου θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τον αστικό κατήφορο...».

Φωτογραφία: Ο Ποσειδώνας  κρατώντας την τρίαινα. Ο τρούλος ενός πλατυμέτωπου εκλεκτικιστικού κτιρίου, επιτομή του Καβαλιώτικου μεσοπολέμου. Βρισκόταν στη συνοικία του Αγ. Ιωάννου, στην οδό 16ης Ταξιαρχίας. Κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του '70 αφήνοντας στη θέση του άλλη μία ακαλαίσθητη πολυκατοικία.

blog comments powered by Disqus