Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Ηλεκτρικα αυτοκινητα - η πρακτικη πλευρα

Καθως η πλατεια ετοιμαζεται για μια ακομα αναπλαση , αναμεσα στις διαφορες παρεμβασεις υπαρχει η προσθηκη σταθμων φορτισης ηλεκτρικων αυτοκινηταν. Στην αρχη της χρονιας αποφασισα να αγορασω ηλετρικο αυτοκινητο και ερευνησα τις διαφορες επιλογες.
Δεν θα αναφερθω στην συζητηση το αν ηλεκτρικα αυτοκινητα ειναι πιο πρασινα απο τα συμβατα, πιστευω οτι ειναι ενα βημα προς την σωστη κατευθυνση.
Τελικα ολο το ψαξιμο οδηγει στη φορτιση της μπαταριας, που ειναι η βασικη διαφορα μεταξυ ηλεκτρικων και μη αυτοκινητων στην καθημερινη χρηση.
Η αποφαση μου ηταν οτι για να ειναι υποφερτο, πρεπει να εχεις την δυνατοτητα να φορτισεις το αυτοκινητο στο σπιτι σου (εναλλακτικα ενα μερος που μπορεις να αφησεις το αυτοκινητο για μερικες ωρες πχ στο χωρο εργασιας)
Αν και το αυτοκινητο που διαλεξα, σε γρηγορο φορτιστη παει απο 20% στο 80% σε 25 λεπτα, η δυνατοτητα αργης φορτωσης στο σπιτι ειτε με φορτιστη ειτε απο κανονικη μπριζα ηταν απαραιτητη. Η περιοχη που ζω δεν εχει πολλα σημεια φορτισης. Τα ταχεια σημεια ειναι 15 λεπτα μακρυα επομενως πρεπει να διαθεσω 1 ωρα για να φορτισω το αυτοκινητο. Με βενζινη χρειαζομαι 10 λεπτα.
Στην Καβαλα λοιπον νομιζω οτι τουλαχιστον κεντρικα, με πολυκατοικιες η φορτιση στο σπιτι ειναι αδυνατη. Δυο σημεια φορτισης στη πλατεια ειναι κυριολεκτικα σταγονα στον ωκεανο.
Χρειαζεται σημεια φορτισης σε καθε χωρο σταθμευσης και μαλιστα μεγιστης δυνατοτητας ωστε οι διοκτητες να μπορουν να φορτισουν τα αυτοκινητα γρηγορα.
Φυσικα αν σκεφτουμε το παρανομο παρκαρισμα στην περιοχη, οι θεσεις φορτισης θα γινουν 2 επιπλεον θεσεις παρκαρισματος και αν εσυ θελεις να φορτισεις το αυτοκινητο αντε να ψαχνεις την τροχαια 'η' την δημοτικη αστυνομια να ερθει με γερανο. Επισης υπαρχουν σημεια φορτισης που μερικοι αφηνουν το αυτοκινητο ολη την μερα πχ δουλευεις καπου στο κεντρο, το πας στη θεση φορτισης και το αφηνεις ολη την μερα, εμποδιζοντας αλλους να το χρησιμοποιησουν. Υπαρχουν φορτιστες που σε χρεωνουν αν αφησεις το αυτοκινητο σε θεση φορτωσης οταν η μπαταρια εχει φορτισθει (μοναδικος τροπος για να σε αναγκασουν να εκκενωσεις την θεση)
Τελικα για μενα η φασαρια της φορτωσης με εκανε να αποφασισω να μην αγορασω ηλετρικο αυτοκινητο. Θα μπορουσα να μετατρεψω μερος του μπροστινου κηπου σε θεση παρκιγκ αλλα εχει μεγαλη διαδικασια. Θα περιμενω μεχρι η κατασταση με την φορτιση βελτιωθει.

blog comments powered by Disqus