Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Εκλογες

Αν και γινεται συζητηση στην Ελλαδα για εκλογες και δημοψηφισμα, εδω στην Αγγλια εχουμε βουλευτικες εκλογες - παντα Πεμπτη.
Απο οτι φαινεται τα 2 μεγαλα κομματα θα εχουν παρομοια ποσοστα και μη αυτοδυναμια. Η ανοδος μικροτερων κομματων θα δημιουργησει -κατα τις προβλεψεις - κατι το οποιο δεν εχει γινει ποτε στο παρελθον.
Το προβλημα ειναι οτι η Βρετανια δεν εχει γραπτο Συνταγμα. Ειναι ενας συνδιασμος νομων και αγραφων συνθηκων. Το BBC εχει να πολυ ενδιαφερον αρθρο για το τι θα γινει για διαφορα αποτελεσματα (εννοειται οταν ενα κομμα δεν εχει την πλειοψηφια στην Βουλη) Διαβαστε το εδω
Στην Ελλαδα πχ το Συνταγμα δινει μια καθαρη διαδικασια για το πως προχωρεις. Εδω υπαρχει περιπτωση (λογω μονοεδρικων περιφερειων και χωρις μεταφορες ψηφου) να εχεις το μεγαλυτερο ποσοστο ψηφων αλλα λιγοτερες εδρες.
Ειναι ενα συστημα το οποιο βασιζεται στη ιδεα οτι ενα απο τα 2 μεγαλα κομματα θα εχουν πλειοψηφια και για αυτο ειναι πολυ δυσκολο για μικροτερα κομματα να βγαλουν βουλευτες. Μπορεις να παρεις εθνικα 10% και να εχεις ενα μονο βουλευτη επειδη νικησες μονο σε μια περιφερεια.
Τα θεματα ειναι η οικονομια, το εθνικο συστημα υγειας και η θεση μας στην Ευρωπη. Ειδικα στο τελευταιο, οι Συντηρητικοι εχουν υποσχεθει ενα μεσα/εξω δημοψηφισμα.
Οι βρετανοι ηταν παντα εναντιον μιας ενωσης και υπερ μια κοινης αγορας. Η μεταναστευση σε μεγαλους αριθμους απο φτωχοτερες ευρωπαικες χωρες - αρχικα απο τις πρωην ανατολικες και μετα απο τις χωρες του νοτου, εχει δημιουργησει πολλα προβληματα (πραγματικα και φανταστικα)
Καλες εκλογες για ουδετερους!
blog comments powered by Disqus