Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ελβετικα φραγκα

Η αλλαγη πορειας απο την κεντρικη τραπεζα της Ελβετιας. 'εκαψε' οσους ειχαν εκθεση σε ελβετικα φραγκα και αναμεσα σε αυτους 70,000 ελληνες με στεγαστικα δανεια σε φραγκο.
Η πρωτη μου αντιδραση ηταν 'καλα να παθουν'. Αν δεν καταλαβαινουν το τι υπογραφουν και τους κινδυνους που αποδεχονται, ειναι αξιοι της μοιρας τους.
Μετα ομως σκεφτηκα τα διαφορα σκανδαλα με στεγαστικα δανεια που εχουν αποκαλυφθει σε χωρες σαν την Αγγλια που εχει κανονισμους που γενικα ακολοθουνται.
Ενας πολυ δημοφιλες τροπος δανεισμου ηταν το δανειο που πληρωνες τους τοκους και παραλληλα επενδουσες σε ενα χρηματιστιριακο προ'ι'ον το οποιο στο τελος της περιοδου αποπληρωνει το κεφαλαιο. Το δελεαρ ηταν οτι η επενδυση οχι απλως θα καλυψει το κεφαλαιο αλλα θα εχεις περισσοτερα χρηματα στο τελος. Οι πωλητες σου εδειχναν γραφηματα απο το παρελθον με ενδειξεις για το μελλον. Η πραγματικοτητα ηταν τελειως διαφορετικη. Για εκατομυρια πελατες, η επενδυση οχι απλως δεν καλυπτε το κεφαλαιο, με δυσκολια εφτανε το 50%. Ο κυριος λογος πωλησης τετοιων προ'ι'οντων ηταν η μεγαλυτερη προμηθεια για τον πωλητη.
Σκεφτομαι τωρα στην Ελλαδα, 2006, εποχη με πολλα λεφτα, παει ο πελατης στην τραπεζα για δανειο. Ο πωλητης του δειχνει πως το ευρω βρισκεται σε ανοδικη πορεια τα περασμενα χρονια, τα ελβετικα επιτοκια ειναι χαμηλα και του λεις οτι θα σου κοστισει πολυ λιγοτερο και στη χειροτερη περιπτωση να σου βγει το ιδιο. Και εδω φανταζομαι οτι η προμηθεια για τον πωλητη ειναι μεγαλυτερη απο οτι για ενα δανειο σε ευρω.
Ειναι σκανδαλο, στην Αγγλια οι εταιρειες πληρωσαν αποζημιωση αλλα νομιζω οτι στην Ελλαδα δεν θα γινει τιποτα αν και η ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ εχουν υποσχεθει να βοηθησουν (Γιατι ομως με λεφτα των φορογολουμενων και οχι τα λεφτα των δανειστων?)
blog comments powered by Disqus