Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η 'νεα' ΕΡΤ - 1974

Η αποφαση για το κλεισιμο της ΕΡΤ εχει χωρισει την κοινη γνωμη σε πολιτικες γραμμες. Οι της ΝΔ την υποστηριζουν, ολοι οι αλλοι την κατακρινουν.
Η ΝΔ λεει - τολμαει το ΠΑΣΟΚ να μιλαει για την ΕΡΤ που την ειχαν κανει φεουδο τους? Φυσικα ξεχναν οτι εκαναν ακριβως το ιδιο.
Θυμηθηκα ομως οτι μετα την πτωση της χουντας, η τοτε κυβερνηση καλεσε εναν πρωην διοικητη του BBC για να συμβουλευσει το πως η χωρα θα εχει μια καλυτερη δημοσια τηλεοραση.
Ο Χιου Γκριν λοιπον ηρθε, ειδε και εκανε μια εκθεση
<<Τον Νοέμβριο του 1974 ο γενικός διευθυντής του ΒΒC σερ Χιου Γκριν, σε έκθεση που υπέβαλε στον τότε υφυπουργό Προεδρίας Π. Λαμπρία, επισήμαινε ως κύρια προβλήματα της ΕΡΤ την «υπερτροφική και βραδυκίνητη γραφειοκρατία,την κακή οικονομική κατάσταση,την έλλειψη μιας λειτουργικά αποτελεσματικής διοικητικής δομής,τεχνολογικέςατέλειες και μια σοβαρή έλλειψη εκπαιδευμένων επαγγελματιών στον τομέα Προγράμματος» . Η έκθεση οδηγήθηκε στο αρχείο, όπως και οι εκθέσεις ακόμη τριών ξένων εμπειρογνωμόνων που υποβλήθηκαν ως την άνοιξη του 1975, οι οποίες διαπίστωναν τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Λίγα χρόνια μετά, στον απολογισμό της μόλις ετήσιας θητείας του ως αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΕΡΤ ( Το Κράτος της Τηλεόρασης, 1981), ο Ροβήρος Μανθούλης κατέθεσε την πλέον ολοκληρωμένη διάγνωση για την παθολογία της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης.>>
Το αρθρο στο Βημα
Νομιζω οτι παντα υπαρχουν κρισιμες στιγμες που αμα χαθουν ειναι δυσκολο να ξαναγυρισουν. Ηταν χρυση ευκαρια το 1974 να δημιουργηθει μια σωστη δημοσια τηλεοραση. Η ΝΔ προτιμησε τα πεπατημενα με τον Λαμψα και οι σημερινοι οπαδοι της μιλαν για την γενια του Πολυτεχνειου που κατεστρεψε την χωρα. Γενια του Πολυτεχνειου οι Καραμανλης, Αβερωφ, Λαμπριας? Το 1981 το ΠΑΣΟΚ αντι για αλλαγη, ειδε την εξουσια για το βολεμα των μεχρι τοτε μη προνομιουχων.
Αυτα που λεγονται τωρα για την ΕΡΤ ηταν γνωστα απο το 1974 και πολυ λιγα εγιναν. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αγνοησαν τα παντα. Αυτο δεν σημαινει οτι η αποφαση να κλεισουν την ΕΡΤ ηταν λαθος, θα φανει συντομα αν ηταν. Απλα τα πραγματα ειναι τετοια στην Ελλαδα που ακομα και σωστες αποφασεις παιρνονται για λαθους λογους.

blog comments powered by Disqus