Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Νομιμη φοροαποφυγη

Τις τελευταιες εβδομαδες, η συμπεριφορα μεγαλων πολυ-εθνικων εταιρειων, ειναι στη πρωτη γραμμη. Εταιρεις οπως Amazon, Google kai Starbucks, με τζιρους δισεκατομυριων πληρωνουν ελαχιστους φορους.
Starbucks τα τελευταια 13 χρονια ειχε πωλησεις 3.1 δισ λιρες και πληρωσε φορο 8.6 εκ λιρες. Πως το κανουν? Βασικα δειχνουν ελαχιστο κερδος, πληρωνοντας μια αλλη θυγατρικη δικαιωματα για την χρησιμοποιηση του ονοματος. Την ιδια στιγμη σε γραμματα σε μετοχους υπερηφανευονται για το ποσο κερδοφορα ειναι η εταιρεια.
Περα απο την αδικια προς την πολιτεια (και σε τετοιες εποχες λιτοτητας που ολοι καλουμαστε να πληρωσουμε) ειναι επισης αντι-ανταγωνιστικο μια και καθαρα βρετανικες εταιρειες πληρωνουν πολυ περισσοτερο φορο.
Αυτο δεν ειναι βρετανικο φαινομενο, συμβαινει παντου, αλλα καθως τα πραγματα σφιγγουν, τη στιγμη που κοβουν επιδοματα για ανεργους και αναπηρους, δεν ειναι δυνατον μερικες εταιρειες να μην πληρωνουν το μεριδιο τους.
Η βρετανικη εφορια θα ξοδεψει 77 εκ καθε χρονο για τα επομενα 2 χρονια για να προσλαβει περισσοτερους εφοριακους με σκοπο αποκλειστικα την περαιτερω διερευνηση τετοιων υποθεσεων. 
blog comments powered by Disqus