Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Η λιστα της Lagarde

Η ιστορια του δημοσιογραφου που δημοσιευσε την λιστα με ονοματα πιθανων φοροφυγαδων εκανε τον γυρο του κοσμου. Με τυπικο αγγλικο χιουμορ ο Guardian συνεστησε στη κυβερνηση να κανουν τον δημοσιογραφο υπευθυνο για συλλογη φορων μια και φαινεται να ειναι ο μονος που κανει κατι.
Τι να πεις για τους τοτε υπουργους, που 'χασανε' την λιστα, την εβαλαν καπου και δεν θυμουνται που ειναι. Δεν ντρεπονται καθολου?
Το ενδιαφερον ειναι ομως οτι η Lagarde εδωσε αναλογες λιστες και σε αλλες χωρες και αναμεσα σε αυτες και στη Βρετανια. Τι εγινε λοιπον εδω? Η λιστα ειχε 6,000 ονοματα φοροφυγαδων. Κανενα ονομα δεν εγινε γνωστο. Ερευνηθηκαν 500 ατομα και με την υποσχεση ανωνυμιας συμφωνησαν να πληρωσουν προστιμα και τον αναλογουμενο φορο. Μονο ενα ατομο εχει διωχθει ποινικα. Η μανατζερ της εφοριας θα παει στο κοινοβουλιο για να λογοδοτησει για την σκανδαλωδη και επιεικη μεταχειρηση των φοροφυγαδων.
Σημασια επισης εχει και η τραπεζα που ειναι αναμιγμενη. Η HSBC διωκεται στις ΗΠΑ για πλυσιμο μαυρου χρηματος και ηδη η τραπεζα εχει βαλει στην ακρη 500 εκ δολλαρια για προστιμα που περιμενει. Ειναι φανερο οιτ οι φοροφυγαδες και μαυροχρηματιστες προτιμουν να πλενουν το χρημα τους με την HSBC.
blog comments powered by Disqus