Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Το Αρρένων υπό κατασκευή


Σε μία παλιότερη ανάρτηση με θέμα την κατασκευή του Γυμνασίου των Θηλέων, το σημερινό 3ο Γυμνάσιο, ο Νίκος '' έμμεσα '' μου είχε ζητήσει  να βρω κάτι σχετικό και για το δικό μας σχολείο, το Αρρένων.  Δύσκολο όμως να βρεθεί κάτι τέτοιο, για ένα τόσο παλιό κτίριο.
Τελικά κάτι βρήκα..... Σε μια καταπληκτική φωτογραφία  του 1910 που δείχνει σε πρώτο πλάνο τα Καλαφατιά και τη συνοικία της Αγίας Βαρβάρας (Hamidye λεγόταν τότε), παρατήρησα ότι στο πάνω δεξί τμήμα της φαίνεται ένα κτίριο ντυμένο με σκαλωσιές. Είναι το Αρρένων και είναι τραβηγμένη ακριβώς την περίοδο που κατασκευάζεται το σχολείο! (Νίκο το έχασες το στοίχημα!)
Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται αμέσως μετά την επανάσταση των Νεοτούρκων (1909) και σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες χτίσθηκε με υποχρεωτικό έρανο (και ''εθελοντική'' εργασία) από όλους τους κατοίκους της Καβάλας, για να γίνει Τουρκικό σχολείο. Δεν λειτούργησε όμως πολύ καιρό σαν τέτοιο, γιατί ξέσπασαν οι Βαλκανικοί πόλεμοι και χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχουν πολλά στοιχεία και πολύ πιο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες που θα μπορούσαν να μας ενημερώσουν  για το εμβληματικό αυτό κτίριο που δεσπόζει στην πόλη, αλλά ποιός ξέρει σε ποιά συρτάρια είναι ξεχασμένες....
Βρήκα ακόμη, μια επίσης ενδιαφέρουσα φωτογραφία: Πρέπει να έχει τραβηχθεί κατά την περίοδο της 2ης Βουλγαρικής Κατοχής (1916-1918), της πλέον τραγικής και ολέθριας για τον Ελληνικό πληθυσμό της πόλης. Στο βάθος διακρίνεται το νεόδμητο Αρρένων με τα παράθυρα καλυμμένα (λόγω βομβαρδισμών;) ενώ σε πρώτο πλάνο φαίνεται η περιοχή ανάμεσα στα Δικαστήρια και τις Καμάρες όπου γινόταν το Παζάρι. Παρατηρείστε το πλήθος που είναι συγκεντρωμένο. Μεταξύ αυτών διακρίνεται ο Τούρκος πωλητής νερού (Α), λίγο πιο πέρα ο Βούλγαρος χωροφύλακας (Β),  πιο δεξιά ένας μαθητής με το σχολικό του πηλήκιο (C) και μπροστά μας ένα αγόρι με φέσι στο κεφάλι του (D). Στα πρόσωπα των ανθρώπων που κοιτούν το φακό, είναι αποτυπωμένη πολύ καθαρά η τραγική εκείνη εποχή και οι δυσκολίες της.



blog comments powered by Disqus