Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ματαιοτης, ματαιοτητων...

Tantum scimus, quantum memoria tenemus
(Τοσα ξερουμε, οσα κρατουμε στη μνημη μας).
Οδος Βενιζελου,δεκαετια 1950. Συγκροτημα καπναποθηκων τoυ οικου ''Fratelli Allatini '', των αδελφων Αλλατινι που εγκατασταθηκαν απο τους πρωτους ξενους (1850) στη Καβαλα.
Το διδυμο γιγαντιαιο συγκροτημα των καπναποθηκων τους, κτισμενο το 1890, διαχωριζοταν απο την οδο Βενιζελου. Η εταιρεια μετονομαστηκε σε Bang Salonique και στη συνεχεια σε Commercial Company of Salonika.
Στο βαθος της φωτογραφιας διακρινεται αποθηκη που στεγασε το Γαλλικο Μονοπωλιο και την Εταιρεια Laurence Le Khediv, στη θεση της οποιας κτισθηκε το ξενοδοχειο Ωκεανις που βλεπουμε κατω.
Θυμαμαι τη Βενιζελου, στην επιστροφη απο το σχολειο στο σπιτι. Υποβλητικος δρομος, στενος, σκοτεινος, με εντονη τη μυρωδια του καπνου να ερχεται απο τα τεραστια αυτα κτιρια. Θυμαμαι ακομη και την εποχη που αρχισαν να τα γκρεμιζουν ( φοιτητες,1978;) προβαλλοντας και σαν πλεονεκτημα την διαπλατυνση της οδου.Καπου εκει, στο βαθος αριστερα, βρισκοταν το μπαρ του Σαλαβατη. Εκει περιπου που ειναι η σταση Παπαστρατου, με εισοδο μια ξυλινη πορτα με στενομακρα τζαμακια, και μεσα απειρο καπνο-καθε ειδους-τοσο, που δεν φαινοταν οι θαμωνες. Μου θυμησε την ονομασια του μπαρ η Χριστινα. Για να δουμε τη θυμαστε;
Οι καπναποθηκες, κτιρια ιδιαιτερα, στιβαρα, ανθεκτικα και ικανα για καθε ειδους χρηση κατεδαφιστηκαν αβασανιστα και-κατα ειρωνικο τροπο- δυσκολα, αφηνοντας την πολη σκια του εαυτου της.
blog comments powered by Disqus