Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Αξίζει να δούμε...


Τη Δευτέρα  2 Δεκεμβρίου στη Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ), στις 20:00 μ.μ. το ντοκυμαντέρ "ΚΑΒΑΛΑ 1913-2013, ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ''.
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Καβάλας,  το ντοκυμαντέρ ψηλαφεί τα ίχνη της ιστορίας στο σώμα της πόλης μέσα από τις αφηγήσεις  σημαντικών Καβαλιωτών  που, ο καθένας με το δικό του τρόπο,  αφήνουν το στίγμα τους στη πόλη , αφουγκράζονται το παρελθόν και οραματίζονται το μέλλον, που τους ενώνει το πάθος και η αγάπη τους για τη Καβάλα.   Με βήματα στο χώρο  και στο χρόνο αναδύεται η ιστορία της πόλης, οι αντανακλάσεις του χθες και οι μεταμορφώσεις του σήμερα.
Νεάπολις- Χριστούπολη- Καβάλα: η αρχαία πόλη, η οθωμανική, η σύγχρονη.  Φίλιπποι, Κρηνίδες και Λυδία, Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία, ο καπνός και τα ίχνη του παντού, το λιμάνι, ο χαμένος κοσμοπολιτισμός της πόλης ,  οι Βουλγαρικές κατοχές, οι πρόσφυγες.  Πως αξιοποιούμε το παρελθόν πλάθοντας το μέλλον; Οι σημερινοί Καβαλιώτες περπατούν στους δρόμους, θυμούνται τους παλιούς, μελετούν για τους παλιότερους και ετοιμάζουν το έδαφος για τους νεώτερους...

Φωτογραφία(Προσωπικό αρχείο): Δεκαετία του ΄30. Στο βάθος διακρίνεται στο Φάληρο το κτίριο του παλιού Μουσείου (Α), δεξιά του  η Αγγλική καπναποθήκη Meyer et Cie (B), ενώ στο βάθος ψηλά ο τρούλος του         « Ποσειδώνα» (C). Στο κέντρο, εκεί που σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο Ωκεανίς, υπήρχε καπναποθήκη που στέγαζε το Γαλλικό Μονοπώλιο και την εταιρεία Laurence Le Khediv (D). Δίπλα της  το γιγαντιαίο συγκρότημα των καπναποθηκών των αδελφών Αλλατίνη (Ε) και λίγο πιο πέρα, ο χώρος που βρίσκεται σήμερα το πάρκιγκ Ροδόπη (F) μπροστά από τη Δημαρχία.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και εμβληματική η άποψη της πάλαι ποτέ καπνούπολης από τη μεριά της θάλασσας!
(Στοιχεία από το Λεύκωμα της Σαπφώς Αγγελούδη: Η Καβάλα πριν και τώρα)

blog comments powered by Disqus