Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Το σχολείο που πληγώναμε


Εδώ και καιρό ήθελα να περάσω μια βόλτα από το 16ο για να το φωτογραφίσω. Εν όψει και της πιθανής μας συνάντησης, μετά από 40 χρόνια από τότε που αποφοιτήσαμε, κάποιες φωτογραφίες θα χρειαζόταν. Όμως όλο και κάτι συνέβαινε και το ανέβαλα. Στο κάτω-κάτω το σχολείο ήταν εκεί 80 χρόνια, δεν θα έφευγε.
Την παραμονή της γιορτής του Σωτήρος βρέθηκα στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σχολείο και στην οποία εκκλησιαζόμουνα κάθε Κυριακή τότε που έμενα σε κείνη τη γειτονιά. Και κοιτώντας προς το σχολείο έμεινα άφωνος. Μπετά και τούβλα στην ανατολική, την βόρεια και τη δυτική του πλευρά. Είχα διαβάσει ότι είχε αποφασισθεί κάποια παρέμβαση αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ το μέγεθος της βαρβαρότητας!
Δυο μέρες μετά πέρασα και πήρα τις φωτογραφίες που βλέπετε. Στο προαύλιο της εκκλησίας βρήκα τον πρώην της ιερέα Π.Ξ., που κι αυτός έλλειπε καιρό και κοιτούσε εμβρόντητος τις κατασκευές. Συζητώντας για το θέμα, κάποιες ηλικιωμένες κυρίες της γειτονιάς μας πλησίασαν. Ήταν στενοχωρημένες και απογοητευμένες. Το 16ο και η εκκλησία είναι τα μόνα κτίρια που έμειναν στην περιοχή για να την θυμίζουν. Με πολύ πίκρα σχολίασαν ότι ''σε απόσταση 200-300 μέτρα βρίσκονται άλλα δύο σχολεία, το 19ο επί της Αλκίνου (Α) και το 22ο του Φλορέξ (Β) που είναι νέες κατασκευές και μάλιστα το 22ο έχει λίγους μαθητές οπότε δεν ήταν αναγκαία η επέκταση του 16ου (Γ) . Πριν 9 χρόνια από το σύλλογο γονέων αποφασίσθηκε να φτιαχθούν γραφεία για τους Δασκάλους, κλειστό γυμναστήριο και αίθουσα για το ολοήμερο. Έγινε μελέτη και πρόσφατα εγκρίθηκαν τα κονδύλια.''
Είναι δυνατόν τα ελάχιστα ιστορικά κτίρια που απέμειναν στην πόλη να τυχαίνουν τέτοιας μεταχείρισης; Το 16ο πέρα απ΄το ότι είναι ένα από τα πιο παλιά σχολεία της Καβάλας έχει ξεχωριστή όψη και αρκετά νεοκλασικά στοιχεία. Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω αν πράγματι ήταν αναγκαίες αυτές οι επεμβάσεις αλλά νομίζω ότι η αρχική μορφή του σχολείου έπρεπε να παραμείνει αμετάβλητη.
(Τη τελευταία φωτογραφία τη βρήκα από το διαδίκτυο. Το σχολείο δεν φαίνεται έτσι πλέον.)


blog comments powered by Disqus