Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Πλιατσικο

Θα εχετε διαβασει και δει τα γεγονοτα των τελευταιων ημερων στο Λονδινο. Η αστυνομια ηξερε οτι τα νεα για τον θανατο απο πυροβολισμους αστυνομικων ενος μελους γνωστης εγκληματικης οικογενειας του Βορειου Λονδινου θα προκαλουσαν αντιδραση.
Δυστηχως παρα την καλη της φημη, η αστυνομια εχει ενα ασχημο παρελθον με πυροβολισμους εναντιον αθωων 'η' με αυξημενη χρηση οπλων, ενω αλλες μεθοδοι ειναι διαθεσιμοι. Η πρωτη αντιδραση του κοσμου ηταν οτι προκειται για trigger-happy police officers.
Ποτε ομως δεν περιμεναν οτι αυτη η αντιδραση θα προκαλουσε μια εκρηξη πλιατσικου σε ολο το Λονδινο και σε αλλες πολεις της χωρας.
Το πλιατσικο που ακολουθησε δεν ειχε καμμια σχεση με τους πυροβολισμους, ηταν μια καθαρα εγκληματικη κι ευκαιριακη αντιδραση, που ομως αφησε πολλους καταστηματαρχες και οικογενεις στο δρομο και σε απογνωση.
Τα αιτια ειναι πολλα και περιπλοκα. Υπαρχει μια φυλετικη διασταση, υπαρχει απαξιωμενη νεολαια χωρις ελεγχους και ενδυασμους, υπαρχουν εγκληματκα στοιχεια που εκμεταλευθηκαν την κατασταση. Απο την αλλη μερια η αστυνομια βρεθηκε απροετοιμαστη και δεν μπορεσε να αντιδρασει εγκαιρα αν και ειδικα Παρασκευη/Σαββατο βραδυ υπηρχαν τοσες εστιες πλιατσικου που θα ηταν αδυνατον να ανταποκριθει. Δεν ηταν αντιπαραθεση με την αστυνομια, ηταν καθαρο πλιατσικο.
Αποτελεσμα ηταν οτι καταστηματαρχες και αλλες κοινωνικες ομαδες οργανωθηκαν για να προστατευσουν την περιοχη τους. Αυτο ομως μπορει καποιος να το δει σαν το αντιστροφο των πλιατσικοδορων με την εννοια οτι και οι 2 ομαδες ειναι εκτος κρατικου ελεγχου, οι μεν απο πλευρα προστασιας, οι δε απο πλευρα εγκληματικοτητας.
Τα εδω ΜΜΕ δεν δινουν μεγαλη σημασια το τι λεγεται στο εξωτερικο αλλα με εκανε να γελασω τα σχολια των ΜΜΕ απο το Ιραν, Συρια και Λιβυη.

blog comments powered by Disqus