Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Οι Θαλάσσιες συγκοινωνίες (ΙΙ)

Μετά τις πληροφορίες που έγραψα σε προηγούμενη ανάρτηση (2/8) για το φέρυ μπόουτ ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ, νομίζω ότι θάπρεπε να αναφερθώ και σε ένα θρυλικό για την εποχή πλοίο, το ΑΛΕΞΗΣ.
Ήταν το πρώτο θαλάσσιο πούλμαν που εμφανίσθηκε στο Βόρειο Αιγαίο, φέρνοντας μεγάλη αλλαγή στη συγκοινωνία Καβάλας-Θάσου. Ξεκίνησε τα δρομολόγιά του το 1959 προσφέροντας πολύ πιό άνετο, σύντομο και ασφαλές ταξίδι από τα Π/Κ καϊκια που μέχρι τότε έκαναν αυτή τη διαδρομή. Με ταχύτητα 14 μίλλια μπορούσε να πιάσει Πρίνο σε λιγότερο από μία ώρα, χρόνο καταπληκτικό ακόμη και για τα σημερινά πλοία. Ειδικά για τους Θάσιους καπνεργάτες έφευγε Σάββατο βράδυ από την Καβάλα και τους επέστρεφε Κυριακή βράδυ.
Ναυπηγήθηκε στο Σκαραμαγκά και ιδιοκτήτες του ήταν οι Αριστοτέλης και Ιωάννης Χατζηεμμανουήλ.
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 το θυμάμαι αραγμένο στο Λιμάνι, απέναντι από το κτίριο του Λιμενικού Ταμείου. Δεν κατάφερα να βρω ποιά ήταν η τύχη του και τι απέγινε.
( Στη φωτογραφία ο τότε Θάσιος υπουργός Αύγουστος Θεολογίτης στην προκυμαία με πλήθος κόσμου κατά το πρώτο δρομολόγιο Καβάλας-Θάσου. Από το βιβλίο ''Η Θάσος του χθες σε άσπρο μαύρο''.)




blog comments powered by Disqus