Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Καλοκαιρι στην πολη

Δεν χρειαζεται ημερολογιο, ουτε καλοκαιρια για να καταλαβεις οτι ειναι καλοκαιρι. Οι αδειοι δρομοι, οι θεσεις στα μαζικα μεσα μεταφορας ειναι μια πολυ καλη ενδειξη οτι ο περισσοτερος κοσμος βρισκεται σε διακοπες.
Γενικα το οδηγημα στην πολη δεν ειναι κατι που μου αρεσει αλλα αυτη την εποχη ειναι πραγματικα ευχαριστο ειδικα οταν στο τελος της διαδρομης βρισκεις θεση να παρκαρεις.
Οπως και παντου, το καλοκαιρι φερνει μαζι του διαφορες εκδηλωσεις (ακομα και στη γειτονια μου εχει φεστιβαλ!)
Σε αντιθεση με τις γειτονιες το κεντρο εχει καταληφθει απο τα τα τουριστικα πληθη. Το γραφειο μου ειναι σε τουριστικη περιοχη και το χρειαζεται επιδεξιοτητα στο σλαλομ για να περπατησεις το πεζοδρομιο. Απο την αλλη μερια καταλαβαινεις το τι μεγαλη επιχειρηση ειναι ο τουρισμος και το ποσες δουλειες δημιουργει.
Η τελευταια Δευτερα του Αυγουστου ειναι αργια και ουσιαστικα σηματοδοτει το τελος των διακοπων (για αυτους που εχουν παιδια σχολικης ηλικιας). Τις επομενες 2 εβδομαδες, η κινηση στα ΜΜΜ θα αυξηθει και ενας νεος κυκλος θα αρχισει, συνοδευομενος απο την αναλογη πτωση θερμοκρασιας, αν και τις τελευταιες 2-3 εβδομαδες η θερμοκρασια ειναι σταθερα κατω απο 20 βαθμους. Ελπιζω ο Σεπτεμβριος να μας φερει ενα 'Ινδικο΄ καλοκαιρι.
Δεν προκειται να ευχηθω καλο χειμωνα αλλα ελπιζω οσοι μπορουν να εξακολουθουν να πηγαινουν στην θαλασσα οπως εκαναν μερικοι σε αναλογη εποχη πριν μερικα(?) χρονια

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

70 χρόνια μετά..............

Γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης 17 Αυγούστου 1944, δεκάδες μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα του Γερμανικού στρατού μαζί με Γερμανούς και Έλληνες ταγματασφαλίτες εισέβαλαν στη Νίκαια και την περικύκλωσαν. Τις πρώτες πρωινές ώρες, οι ταγματασφαλίτες απαίτησαν από τους άνδρες ηλικίας 14-60 ετών να εμφανιστούν στην κεντρική πλατεία (πλατεία Οσίας Ξένης) προκειμένου να ελεγχθούν.
Τότε οι Γερμανοί εισέβαλαν στα σπίτια και όσους εντόπιζαν στα σπίτια τους ή στις γύρω γειτονιές, τους εκτελούσαν επί τόπου. Έπειτα από μερικές ώρες περίπου 20.000 Νικαιώτες βρίσκονταν στην πλατεία και εκεί ξεκίνησαν οι δωσίλογοι (φορώντας κουκούλες για να μην αναγνωρίζονται) να υποδεικνύουν στους Ναζί τους Έλληνες πατριώτες. Αυτοί οδηγούνταν στη Μάντρα της Νίκαιας (μερικά στενά μακριά από την πλατεία) με την κατηγορία ότι ήταν κομμουνιστές και εκτελούνταν ομαδικά. Ταυτόχρονα με τις ομαδικές εκτελέσεις, οι Γερμανοί λεηλάτησαν και έκαψαν δεκάδες σπίτια. Στο τέλος της ημέρας χιλιάδες πτώματα μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν στο Γ' Νεκροταφείο Νικαίας, ενώ περίπου 8.000 Κοκκινιώτες οδηγήθηκαν ως όμηροι στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.




Τότε υπήρχαν στρατεύματα κατοχής και κουκουλοφόροι δωσίλογοι. Τί άλλαξε άραγε; 


Απλά σήμερα οι δωσίλογοι εκλέγονται και πλέον δεν φοράνε κουκούλες..........