Δευτέρα 28 Μαίου 1928- Ξύπνημα στις 5.00 το πρωί μετά από μία θορυβώδη νύχτα. Δεν έχω παρά μόνο έναν εργάτη ... Το απόγευμα καταιγίδα και βροχή. Η εργασία διακόπτεται στις 16.00.
Τρίτη 29 Μαίου- Πάντα ένας μόνο εργάτης... Το απόγευμα 2 εργάτες. Αρχίζω ν΄αποκαλύπτω το μεγάλο τοίχο της ανατολικής παρόδου. Προσλαμβάνω ακόμη ένα παιδί. Μου προτείνουν μία ομάδα εργατών για τη Δευτέρα. Το βράδυ καταιγίδα και βίαιη βροχή. Αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σ΄ένα σπίτι του χωριού των Φιλίππων, όπου πήγα για να βρω εργάτες. Γριά που γνέθει και κάνει ψωμί...
Πέμπτη 31 Μαίου - 8 εργάτες. Η εργασία αρχίζει να προχωρά γρήγορα. Φοβάμαι, το πρωί στις 6.00, πως ένας από τους εργάτες μας το έσκασε μαζί με τα εργαλεία. Πηγαίνω να φωνάξω έναν αστυνόμο! Ωστόσο στην επιστροφή μου όλα είναι εντάξει.....Επίσκεψη του προξένου της Γαλλίας, K. Latour, στην Καβάλα. Κάνουμε ένα γύρο των ερειπίων και πηγαίνουμε για ένα γιαούρτι στο Ντικιλί-Τας.
Συνέχεια από το ''ημερολόγιο καταστρώματος'' του Ελβετού αρχαιολόγου Paul Collart, στο οποίο εκτός από τα επιστημονικά δεδομένα σημείωνε τα προβλήματα της ανασκαφής, τους διαπληκτισμούς με τους ιδιοκτήτες των κτημάτων, την έλλειψη εργατικών χεριών, λίστες με τα δέματα που είχαν σταλεί με πλοίο από την Αθήνα στην Καβάλα, λογαριασμούς για την αγορά τροφίμων ή υλικού. Για κάθε μία από τις ανασκαφικές περιόδους του στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων όπου εργάστηκε ως αλλοδαπό μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής σχολής Αθηνών, ο Paul Collart άφησε παράλληλα με τα ημερολόγια ανασκαφής, και μερικά άλλα στα οποία καταγράφει τα πρώτα αποτελέσματα των επιγραφικών του ανακαλύψεων. Τα ημερολόγια αυτά σελιδοποιημένα από τον ίδιο, φυλλάσονται στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Λωζάννης. Πρόκειται συνολικά για οκτώ ημερολόγια από τις ανασκαφές του θεάτρου (1927 και 1928) και της ρωμαϊκής αγοράς (1930 ως 1935). Ο P. Collart πραγματοποίησε επίσης και ένα σημαντικό αριθμό φωτογραφικών λήψεων στους Φιλίππους, που ήταν απαραίτητες στις μελέτες του στον αρχαιολογικό χώρο. Στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης όπου δούλεψε αργότερα ως καθηγητής, ανέτρεχε αφειδώς σε εικονογραφικές πηγές από αρχαιολογικούς χώρους. Τολμηρή προσέγγιση για την εποχή του, επιχειρούσε μέσα από τις εικόνες την ανάλυση των ιστορικών παραγόντων και τις κοινωνικές μεταβολές του αρχαίου κόσμου.
Παρασκευή 1η Ιουνίου - 9 εργάτες, όλοι από τη Ράκτσα και τους Φιλίππους... Στις 9.00 φεύγω για την Καβάλα όπου έχω να κάνω πολλές αγορές....
Σάββατο 2 Ιουνίου - 12 εργάτες. Πληρωμή στις 16.30: 2.555 δρχ.
Κυριακή 10 Ιουνίου - Περνάμε όλο το πρωινό στο θέατρο για την αποτύπωση της κάτοψής του. Το απόγευμα επιστρέφουμε όλα τα εργαλεία στην Καβάλα, όπου τα ξαναδίνω στον Bon* που φεύγει το ίδιο βράδυ για τη Θάσο....
Οι φωτογραφίες του P. Collart είναι πολύτιμες για πολλούς λόγους. Αρχαιολογικά ντοκουμέντα, αποτελούν πολλές φορές μοναδικά τεκμήρια για την κατάσταση ενός αρχαιολογικού χώρου. Αποτυπώνονται οι επεμβάσεις των αρχαιολόγων, η εξέλιξη μιάς ανασκαφής, η διαδικασία αναστήλωσης ενός μνημείου, συνιστώντας έτσι μια σημαντική ιστορική πηγή.
* Antoine Bon, μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών για την οποία ο αρχαιολογικός χώρος της Θάσου είναι ένας από τους κυριότερους ανασκαφικούς χώρους.