Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Γιορτές απελευθέρωσης


Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τότε που απελευθερώθηκε η Καβάλα και ενώθηκε με την Ελλάδα. Ο Δήμος τιμώντας όλους αυτούς που αγωνίσθηκαν για να προσφέρουν στην πόλη την ελευθερία της,  διοργάνωσε σημαντικές και αξιόλογες εκδηλώσεις μνήμης και ιστορικής γνώσης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε από το 2012 και ολοκληρώνεται αυτό το μήνα.
Ψάχνοντας στα αρχεία των εφημερίδων, στη βιβλιοθήκη, βρήκα κάποια στοιχεία από τις εκδηλώσεις που έγιναν σε παλαιότερες χρονιές.
Με τον τίτλο: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1913-1963, η πόλη γιόρτασε το καλοκαίρι του 1963 την απελευθέρωσή της.
«... Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε άγημα του πολεμικού πλοίου '' ΔΟΞΑ '' πλαισιωμένο από κοπέλες που φορούν παραδοσιακές στολές να κατευθύνονται προς  τα Δικαστήρια. Στη δεύτερη φωτογραφία παρατεταγμένο το άγημα των ναυτών και η μουσική του Δήμου κατά τη στιγμή της έπαρσης της σημαίας μπροστά στο Δικαστήριο, που ήταν το Διοικητήριο της πόλης τότε που αυτή απελευθερώθηκε....
Μεταξύ των παρευρισκομένων υπήρχαν ακόμη εν ζωή  άτομα που πήραν μέρος  στα γεγονότα αυτά στις 26/6/1913....»
Οι φωτογραφίες και τα σχόλια είναι από τον τοπικό τύπο
( Ταχυδρόμος, Πρωϊνή ).
Το κτίριο που φαίνεται αριστερά του δικαστηρίου και προς τη μεριά της Γαλλικής Δημοκρατίας, έχει κατεδαφιστεί.Στο βάθος διακρίνεται τμήμα της οδού Ομονοίας που είναι στρωμένη με κυβόλιθους.



blog comments powered by Disqus