Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

τηλ. 90 - 18


 Καλοκαίρι χωρίς μία τουλάχιστον ανάρτηση για τον Μπάτη δεν γίνεται...
Φωτογραφίες  από τον τοπικό τύπο (Ταχυδρόμος) τη χρονιά που ανέλαβε την πλαζ ο ΕΟΤ.
Η ασπρόμαυρη φωτογραφία αριστερά είναι τραβηγμένη το Μάιο του 1962. Οι εργασίες κατασκευής συνεχίζονται πυρετωδώς.
Δίπλα, ένα ρεπορτάζ στην ίδια εφημερίδα γραμμένο στις αρχές Αυγούστου του 1962, λίγες μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας της Ακτής Καβάλας (όπως λεγόταν τότε). Ο αρθρογράφος με μεγάλο ενθουσιασμό και περηφάνια περιγράφει το νέο απόκτημα της πόλης. Βέβαια εκ παραδρομής στον τίτλο αναφέρεται ότι εργάζονται 4 αντί των 14 υπαλλήλων, ''όλων Καβαλιωτών''. Αναφέρει ακόμη ότι το εισιτήριο είναι 5 δραχμές τις καθημερινές, ενώ 3 τις Κυριακές (το αντίθετο δεν θάπρεπε να συμβαίνει;) Μεταξύ άλλων γράφει:
'' Εάν θελήσετε ένα αναψυκτικόν ή σάντουϊτς τα προσφέρει το κυλικείον. Εάν δεν θέλετε να υποβληθείτε σε καμμίαν δαπάνη αλλ΄όμως διψάτε υπάρχει η αυτόματη (!) βρύση. Πιέζετε ένα ελατήριον και αυτομάτως αναβλύζει εύγεστον πόσιμο νερό ( το θέμα της ύδρευσης της Καβάλας εκείνα τα χρόνια ήταν ακόμη οξύτατο). Πολιτισμός λοιπόν, άνεσις και ευκολία....'' Επίσης αναφέρει ότι στο Μπάτη υπάρχει και ένας επόπτης που εκτελεί ρόλο ντετέκτιβ (!) προς αποτροπή κλοπών και πρόληψη επεισοδίων....
Η τελευταία φωτογραφία δημοσιεύτηκε το 1965 (εφημερίδα Πρωινή). Θα θυμάστε υποθέτω την πινακίδα που βρισκόταν στο Φάληρο, ενώ μία παρόμοια ήταν τοποθετημένη στην Καλαμίτσα.
Σήμερα η είσοδος για τον Μπάτη κοστίζει 1 ευρώ, ενώ ο καφές και τα αναψυκτικά 3 ευρώ(υποχρεωτική παραγγελία). Το κόστος του εισιτηρίου στο αστικό λεωφορείο είναι 2,20 ευρώ.

Υ.Γ. Μιά καταπληκτική περιγραφή του Μπάτη της εποχής μας, γράφηκε από τη Μαρία στην ανάρτηση με τίτλο: Η ανθρωπογεωγραφία του Μπάτη.



blog comments powered by Disqus