Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Ο ναός της Θεοτόκου στην Παναγία

Η παλιά εκκλησία της Παναγίας, κτισμένη στην άκρη της χερσονήσου, ανεγέρθηκε μάλλον το 1527 στα χρόνια του επανοικισμού της Καβάλας επί Σουλτάνου Σουλεϊμάν Β΄ του Μεγαλοπρεπούς και του Βεζύρη του Ιμπραήμ Πασά. Ήταν κτισμένη στο τυπικό σχήμα της τρίκλιτης Βασιλικής των μεταβυζαντινών χρόνων, με στέγη από σχιστόπλακες και διακόσμηση από εντοιχισμένα μαρμάρινα γλυπτά που προέρχονταν από αρχαία μνημεία ή και αρχαιότερη εκκλησία της οποίας η θέση και το όνομα είναι άγνωστα. Ένα τραπεζοφόρο που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης είναι γνωστό ότι διακοσμούσε το Ιερό της Παρθένου και ανήκε μαζί με άλλα γλυπτά στη διακόσμηση της εξωτερικής όψης της αψίδας της εκκλησίας. 
Ο ναός αυτός που αποτελούσε και το σημαντικότερο χριστιανικό μνημείο της Καβάλας, χαρακτηρίσθηκε σαν πιθανό ''τουρκικό κτίσμα'' και κατεδαφίσθηκε το 1960. Στη θέση του κτίσθηκε μια νέα σε ''βυζαντινό στυλ'' εκκλησία.
Το μνημείο έπεσε θύμα και αυτό της μόδας της εποχής μας για το μοντέρνο και το σύγχρονο, που ταυτίζεται συνηθέστατα με την κυριαρχία του μεγάλου όγκου και του τσιμέντου. Κι έτσι η πόλη στερήθηκε δια παντός ενός σημαντικού κτίσματος, χαρακτηριστικό για την ιστορία της στα χρόνια της ανάπτυξής της στον 16ο και 17ο αιώνα. Η σημερινή εκκλησία δεν διαφέρει σε τίποτα από όλες τις άλλες του τύπου ''σταυροειδούς μετά τρούλου'' που ανεγείρονται με μεγάλη συχνότητα σε όλη τη χώρα, κτίσματα κοινότατα και κοινότυπα χωρίς πνοή, ρυθμό και ζωή.
Κείμενο: Αγγελική Στρατή, περ. Υπόστεγο τχ.4 σ.35 
Φωτογραφίες: 1. Η Καβάλα αρχές του 1900. Αριστερά ο ναός του Αγ. Ιωάννη (1866). Στο βάθος, στη χερσόνησο της Παναγίας, διακρίνεται ο τρούλλος του ομώνυμου ναού.
2. Η εκκλησία της Παναγίας τη δεκαετία του 1950.
Σχόλιο: Πρόσφατα άλλος ένας ναός της πόλης έπεσε θύμα της λογικής  του ''μεγάλου όγκου'' και του ''τσιμέντου''. Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Ο ναός μπορεί να μην είχε ιδιαίτερα στοιχεία ιστορικού ενδιαφέροντος, αλλά είχε ξεχωριστή συναισθηματική αξία για τους κατοίκους της περιοχής, με των οποίων το υστέρημα και το μόχθο αναγέρθηκε το 1958.

blog comments powered by Disqus