Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Στην οδό Κουντουριώτου τη δεκαετία του 1950

Προχωρώντας προς τα επάνω την Κουντουριώτου, μετά το γωνιακό κρασοπωλείο του Κονιόρδου όπου πάνω στα αναποδογυρισμένα βαρέλια των κρασιών εργάτες του λιμανιού άπλωναν πρόχειρα μια λαδόκολλα με μεζεδάκια και ξεκινούσαν το κρασί, δεξιά και αριστερά του δρόμου υπήρχαν πολλά μαγειριά. Τα περισσότερα τα διατηρούσαν Κοζανίτες μάγειροι, οι οποίοι μαγείρευαν βαριά τούρκικης κουζίνας φαγητά, όπως σπληνάντερα και τζιγεροσαρμάδες, ντολμάδες και σπεσιαλιτέ κοζανίτικες, φασολάδες με άφθονο κόκκινο πιπέρι.
Εκεί ήταν και τα γαλακτοπωλεία με τη γιαούρτη σε τσανάκες που την πουλούσαν στο χαρτί, και τα στριφτά καϊμάκια, τα οποία σερβίρονταν σε σιροπιαστές τουλούμπες. Εκεί και τα ζαχαροπλαστεία με τις κουρού-μπουγάτσες και τα μπουρέκια, τα ταου-κιοκσού, τα καζάν ντιπί  και τα εκμέκ-κανταΐφ, τους σιροπιαστούς μπακλαβάδες. Εκεί οι χαλβατzήδες με τον ταχινένιο χαλβά, τα γλυκοσούτζουκα,, τα λουκούμια και τα παστέλια. Εκεί στις παράγκες στριμωγμένοι οι σαλεπτζήδες με τα μαγκάλια τους το χειμώνα και το μπουζά το καλοκαίρι, από κοντά και οι στραγαλατζήδες.
Εκεί και τα πατσατζίδικα, με την αναγραφόμενη στο τζάμι διαφήμιση «Καθ΄εκάστην πατσάς». Η μυρωδιά του σκορδάτου πατσά και ο θόρυβος του μαχαιριού τικ-τακ, τικ-τακ μάζευε τότε ένα γύρω όλη την εργατάντζα του λιμανιού, τους μεταφορείς και τους αχθοφόρους... 
Κείμενο: Ευθυμία Πέγιου, Βόλτα στην Καβάλα του χθες.
ΦωτογραφίεςΕπί της Κουντουριώτου, μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού.
Ellen Auerbach, 1953

blog comments powered by Disqus