Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Μια μαϊμού από τη Σιναγκάουα στην Καβάλα

 Παρακολουθήσαμε στον υποβλητικό χώρο της παλιάς μουσικής τη performance του ΔΗΠΕΘΕ «Συνελήφθη μαϊμού που δε χωρούσε πουθενά», διασκευή του διηγήματος «Εξομολογήσεις μιας μαϊμούς από τη Σιναγκάουα» από το βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι "Σε Πρώτο Ενικό''. Το βιβλίο γράφτηκε από τον πολυμεταφρασμένο διάσημο συγγραφέα το 2020 και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2023. 
Ο Mουρακάμι είναι γνωστός στους πολλούς από το μυθιστόρημα του το "Νορβηγικό Δάσος", που η διεθνής κριτική το υποδέχθηκε ως τον Ιαπωνικό "Φύλακα στη Σίκαλη". Ο ίδιος ωστόσο αυτοχαρακτηρίζεται σαρκαστικά ως «επαγγελματίας αφηγητής ψεμάτων». Τα μυθιστορήματά του κινούνται στο όριο μεταξύ μαγικού ρεαλισμού και μύθου, της ψευδαίσθησης και της πραγματικότητας με μια ξεχωριστή αίσθηση ελευθερίας έχοντας πάντα ένα μουσικό μοτίβο, συνήθως τη τζαζ. Στην παράσταση, μια μαϊμού και μία γυναίκα συναντιούνται στις θερμές πηγές ενός Ιαπωνικού λουτρού (όνσεν) σε ένα πανδοχείο όπου εργάζεται η πρώτη. Η μαϊμού όχι μόνο περιποιείται τη
γυναίκα στο μπάνιο, αλλά μιλάει με ανθρώπινη φωνή, και είναι λάτρης της μουσικής του Μπρούκνερ και του Ρίχαρντ Στράους. Εξομολογείται στη γυναίκα ότι δε μπορεί να ζει με όμοιούς της και ότι ερωτεύεται μόνον ανθρώπους αλλά μη μπορώντας να το εκφράσει λόγω του ανέφικτου γενετικά, βρίσκει διέξοδο κλέβοντάς τους τα ονόματα...
Η παράσταση, μία ονειρική και αινιγματική μυθοπλασία που ισορροπεί δεξιοτεχνικά μεταξύ πραγματικότητας και μη πραγματικότητας, κλείνει με τη μαϊμού (την εξαίρετη Δανάη Αρσενία Φιλίδου) να μονολογεί: 
«Πιστεύω ότι η αγάπη είναι το απαραίτητο καύσιμο που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να zούμε. Κάποτε αυτή η αγάπη μπορεί να τελειώσει. Ή μπορεί να μην οδηγήσει πουθενά. Αλλά ακόμη κι αν μείνει χωρίς ανταπόκριση και πάλι μπορείς να κρατηθείς από την ανάμνηση ότι αγάπησες κάποιον. Κι αυτή είναι μια πολύτιμη πηγή θερμότητας. Χωρίς αυτήν την πηγή θερμότητας η καρδιά του ανθρώπου-και της μαϊμούς επίσης-μεταμορφώνεται σε έναν παγωμένο. άγονο χερσότοπο. Ένα μέρος όπου δε φτάνει η παραμικρή αχτίδα ήλιου, όπου τα αγριολούλουδα και τα  δέντρα δεν έχουν καμία πιθανότητα να βλαστήσουν...»
Τα εύσημα και στις Υψιπύλη Σοφιά και Ειρήνη Λαμπρινοπούλου.




blog comments powered by Disqus