Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Μια δική μου εκτίμηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έτσι για να υπάρχει σαν memo:
- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε, αφού υπέστη μια μείωση της δύναμής του της τάξης του 10%, (-2,80% έχοντας στο μεταξύ απωλέσει από τις προηγούμενες ευρωεκλογές την ΜέΡΑ25, την Πλεύση Ελευθερίας και την Λαϊκή Ενότητα - όλα μαζί 5,16%).
- Η ΝΔ κέρδισε, αφού αύξησε το ποσοστό της κατά 45%, (+10,40% έχοντας καταφέρει να συσπειρώσει το μεγαλύτερο μέρος από το ΠΟΤΑΜΙ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΛΑΟΣ και ένα μέρος της ΕΛΙΑΣ).
- Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να καταγραφεί ως κυρίαρχο κόμμα, κάτι που πέτυχε η ΝΔ.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ:
Σίγουρα ο Τσίπρας έχει ευθύνες για την πτώση. Οι κυριότερες, για εμένα, είναι η δημιουργία "αυλής" και ο εγκλεισμός σε "ανάκτορο" με την συνεπαγόμενη απώλεια της επαφής με τον λαό.
Θα έπρεπε να είχε απομακρύνει προχθές όλους εκείνους που τον συμβούλευσαν στις μοιραίες, όπως αποδείχτηκε, προεκλογικές επιλογές: 1. Την μη διεξαγωγή ταυτόχρονα και εθνικών βουλευτικών εκλογών, 2. Την προσωπική αντιπαράθεση με τον Κυρ. Μητσοτάκη (όπου θεωρούσαν ότι υπερέχει), 3. Την προβολή του κυβερνητικού έργου, ενώ δεν χρειαζόταν αφού είχαμε ευρωεκλογές, με παράλληλη υποβάθμιση της διαφοράς με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που προτείνει αντεργατικές αλλαγές στους όρους εργασίας και 4. Την αναγόρευση/μετατροπή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών σε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση από τον λαό από τα χείλη του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Κοντά σε αυτά σημαντικό ρόλο για την αποστροφή του κόσμου έπαιξαν και άλλα μικρότερης σημασίας θέματα, τα οποία, όμως, λειτούργησαν αθροιστικά στη συνείδηση του κόσμου και επιπλέον διογκώθηκαν και τονίστηκαν πολύ από τα ιδιωτικά κανάλια.
Τα καταγράφω επιγραμματικά με την ελπίδα να μην παραλείψω κάποια:
- Η κακή χρήση της ΕΡΤ και η αναγωγή της σε μέσο κυβερνητικής προπαγάνδας
- Η ανοχή σε υπερβολικές και υβριστικές συμπεριφορές Υπουργών και κυβερνητικών στελεχών
- Η εμπέδωση αισθήματος ανασφάλειας από την ανοχή σε ανούσιες και συχνά μικρής έκτασης και έντασης καταδρομικές ενέργειες αναρχικών ομάδων
- Το θέμα με την ονομασία της Μακεδονίας
- Το "χάιδεμα" των παραβατικών ομάδων και ατόμων
- Η παροχή επιδομάτων, συχνά υπερβολικών, σε αμφιλεγόμενες ομάδες "αναξιοπαθούντων"
- Η προσπάθεια προσεταιρισμού στελεχών άλλων κομμάτων, "ψωνίζοντας από το κάτω ράφι"
- Η προσπάθεια εξαγοράς των πτωχότερων, κυρίως, με την παροχή έκτακτων βοηθημάτων προεκλογικά    και
- Οι διακοπές του Πρωθυπουργού με κότερο
Για την ΝΔ:
Κατάφερε να εκμεταλλευτεί όλες τις αστοχίες του ΣΥΡΙΖΑ:
Απέφυγε την απευθείας αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη, θόλωσε τις θέσεις της για το "Μακεδονικό", έπεισε για την νηφαλιότητα της επερχόμενης κυβέρνησής της με παράλληλη υπόσχεση για πάταξη της παραβατικότητας, στηλίτευσε τη μετατροπή της ΕΡΤ σε κυβερνητικό εκπρόσωπο και ταυτόχρονα αποδέχτηκε ασμένως την υποστήριξη από όλα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Και το κυριότερο, μετέφερε τον αγώνα στο "δικό της γήπεδο". Αποσιώπησε τις όποιες αντιλαϊκές θέσεις του Ε.Λ.Κ. και επικέντρωσε την αντιπαράθεσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ στα εσωτερικά θέματα.
Τώρα πλέον, δια στόματος Τσίπρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο εν αναμονή αυριανός Πρωθυπουργός.

blog comments powered by Disqus