Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΦΠΑ

Πηγα για πρωτη φορα στην Μανη πριν 3 χρονια. Ειναι απο τα μερη που σιγουρα δικαιολογουν την φημη τους. Σε μια κουβεντα με τον ιδιοκτητη του σπιτιου που μεναμε σχετικα με ταβερνες μας συνεστησε να επισκεφθουμε μια ταβερνα σε ενα ορεινο χωριο που λεγεται Καστανια.
Ενα βραδυ λοιπον πηρα με τον δρομο για το βουνο και στο τελος σχεδον του δρομου φτασαμε στην Καστανια. Ειναι ενα χωριο γεματο εκκλησιες, πολλες απο αυτες παλιες. Η πλακοστρωτη πλατεια του χωριου εχει πλατανο, βυζαντινη εκκλησια, μανιατικο πυργο και την ταβερνα Κληματαρια.
Φαγαμε και ηπιαμε πολυ ωραια και επιασα κουβεντα με τον ιδιοκτητη. Η κριση ηταν φυσικα μερος της κουβεντας και μου ελεγε οτι το 23% ΦΠΑ σκοτωνει ταβερνες σαν την δικη του.
Νομιζω αργοτερα το 2012 'η' το 2013 η κυβερνηση μειωσε το ΦΠΑ στην σιτιση στο 13%.
Φετος ξαναπηγαμε στην Μανη και ενα βραδυ πηγαμε για φαγητο στην Καστανια. Παλι επιασα κουβεντα με τον ιδιοκτητη και φυσικα η αναμενομενη αυξηση του ΦΠΑ ηταν κατι που δεν τον ενθουσιαζε! Γιατι ειναι διαφορετικο απο ενα νησι ενα μικρο και απομωνομενο χωριο?
Και παλι φαγαμε και ηπιαμε καλα, μαλιστα μας κερασε και το κρασι.
Η ιστορια δειχνει την παλαβομαρα και την αδικια ενος φορου σαν το ΦΠΑ, οπου μια σωστη αποφαση της μειωσης του σε ενα λογικο επιπεδο, ανατρεπεται λογω της αδυναμιας συλλογης ΦΠΑ απο ελευθερους επαγγελματιες και την στιγμη που οπως διαβαζουμε το ιδιο το κρατος κλεβει τον εαυτο του (Κνωσσος)
Τελος παντων, αν βρεθειτε στη Μανη, κοντα στη Στουπα, παρτε ενα βραδυ το δρομο και πατε στην Καστανια, δειτε τις εκκλησιες και φατε στημ Κληματαρια.

blog comments powered by Disqus