Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ο τελευταίος 13ος μισθός ;

Όλα δείχνουν ότι τα φετινά Χριστούγεννα οι δημόσιοι υπάλληλοι πήραν για τελευταία φορά τον 13ο μισθό τους. Η πλήρης κατάργηση των -ήδη μειωμένων-  13ου και 14ου μισθού και των επικουρικών συντάξεων, είναι ένα από τα πρώτα μέτρα του νέου μνημονίου. Κι αν η αγορά αυτές τις μέρες ήταν υποτονική, φανταστείτε πως θα είναι του χρόνου.
Ψάχνοντας στον τοπικό τύπο για ένα θέμα σχετικό με τα Χριστούγεννα, ανακάλυψα στον Κήρυκα της Καβάλλας, το μακρινό 1927, κάτι σχετικό: η εκτελεστική επιτροπή των δημόσιων υπαλλήλων, για την ενίσχυση της κάκιστης οικονομική τους κατάστασης ζητούσε την παροχή 13ου μισθού. Το αίτημά τους απορρίφθηκε από την κυβέρνηση Ζαίμη ως ανέφικτο (στην αντιπολίτευση οι Παπαναστασίου και Μεταξάς). Πότε όμως και πως κατακτήθηκε αυτό το - απωλεσθέν πλέον - δικαίωμα;
Ενδιαφέρον όμως είχαν κι άλλα άρθρα και ειδήσεις στην εφημερίδα:
- αναφορά στον δικτάτορα Μπενίττο Μουσολίνι
- πρόβλεψη ότι στα αεροπλάνα θα μπορούν οι επιβάτες να παρακολουθούν κινηματογράφο.
- Γερμανική ταινία με το Ροδόλφο Βαλεντίνο στα Ολύμπια με τίτλο '' Το έγκλημα της ανθρωπότητος ''
- αναφορά σε νόμο περί αλλοδαπών
- ίδρυση της Φ.Μ.Σ. και της Γεωπονικής στη Θεσσαλονίκη
- απαγόρευση ανάμειξης του ελαιολάδου με άλλα έλαια, κλπ...

Έχουν κάτι το χρονικά ασύμβατο, αυτές οι παλιές ειδήσεις. Δείχνουν ότι  λίγα πράγματα αλλάζουν και ότι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αποτελούν κομμάτια μιάς άναρχης, αποσπασματικής και μη ευθύγραμμης διαδικασίας.






blog comments powered by Disqus