Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Time is still on their side

Όταν ούτε οι Beatles μπορούν να αντιπαλέψουν την πανδημία του κορωνοϊού, τότε τα πράγματα είναι μάλλον άσχημα. Πενήντα χρόνια μετά τη διάλυσή τους οι εναπομείναντες από την τετράδα, είχαν αποφασίσει να προβάλλουν στις αίθουσες το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ «Beatles Get Back» του Πϊτερ Τζάκσον. Μετατέθηκε όμως η προβολή για τον Αύγουστο του 2021. Παράλληλα με την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ για τη δημιουργία του άλμπουμ «Let it Be», οι Beatles ανακοίνωσαν την έκδοση ενός βιβλίου που θα συνοδεύσει την ταινία του Πίτερ Τζάκσον. Το λεύκωμα-βιβλίο θα κυκλοφορήσει 31 Αυγούστου 2021, τέσσερεις μέρες μετά την προγραμματισμένη προβολή του ντοκιμαντέρ.
Το «Let it Be» ήταν το κύκνειο άσμα των Σκαθαριών. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 8 Μαίου 1970- επτά χρόνια μετά το πρώτο τους άλμπουμ «Please Please me» στις 22-10-1963-
ενώ μήνες  πριν τα σύννεφα της διάλυσης είχαν αρχίσει να βαραίνουν πάνω από τους τέσσερις μουσικούς.
Στις 10 Απριλίου 1970 ο Πολ ανακοίνωσε ότι οι Beatles δεν θα ξαναδουλέψουν ποτέ πια μαζί. Η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση των Σκαθαριών είχε αρχίσει. Αν και κανείς τους πραγματικά δεν το πίστευε.
Τι να ήταν όμως αυτό που είχαν κάνει οι τέσσερις νεαροί από το Λίβερπουλ ώστε να αλλάξουν τον 
κόσμο της μουσικής; Μετέτρεψαν το ροκ σε αξιοσέβαστο μουσικό είδος, οι στίχοι τους μίλησαν για τον ρατσισμό, την αποξένωση, την επανάσταση, την αγάπη, την κατανόηση. Τέλειες μελωδίες, άψογες ενορχηστρώσεις, ενηλικιώθηκαν μπροστά στο κοινό τους χωρίς να διστάσουν να παραδεχθούν τις αγωνίες τους και τα λάθη τους. Γκρέμισαν ταμπού, έκαναν μόδα τη φιλοσοφία της Ανατολής στη Δύση, επηρεάστηκαν από αυτήν και επηρέασαν. Beatles δεν είναι μόνο τα κορίτσια που λιγοθυμούσαν και ούρλιαζαν κυνηγώντας τους αλλά και τα ευφυή σιγκλς «Please Please me», «She Loves you», «A Hard Day's Night», «Norwegian Wood» ή τα άλμπουμ «Revolver», «Sgt. Peppers's Lonely Hearts Club Band». Στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 οι Beatles θα χαρακτηρίζονταν οι σπουδαιότεροι τραγουδοποιοί του αιώνα, ενώ το «Sgt. Pepper's»  θα παρομοιαζόταν με έργα όπως η «Έρημη Χώρα» του Τ.Σ. Έλιοτ.
Οι «Beatles» θυμάται  o Πολ Μακ Κάρτνεϊ, «ακολούθησαν το ρεύμα από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν επιδίωξαν να γίνουν ούτε και έγιναν ηγέτες της γενιάς τους. Ήταν απλά η φωνή της».
Μάλλον ούτε κι ο ίδιος κατάλαβε τι ήταν πραγματικά οι Beatles...

blog comments powered by Disqus