Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019

Ένα παλιό θερινό σινεμά ...

Τα καλοκαίρια , στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, το καβαλιώτικο ... Broadway μετακόμιζε  από την οδό Ομονοίας στην κεντρική πλατεία. Εκεί υπήρχαν τρεις θερινοί κινηματογράφοι: ο «ΕΣΠΕΡΟΣ» στην οδό Ι. Δραγούμη, εκεί που βρίσκεται σήμερα η Εθνική Τράπεζα, ο «ΖΕΦΥΡΟΣ», στο σημείο που βρίσκεται το περίπτερο του Ε.Ο.Τ. κι ένας ακόμη πολύ μικρός, το θερινό «ΑΤΤΙΚΟΝ», στη γωνία Φιλελλήνων και Μ. Αλεξάνδρου. Ο «ΕΣΠΕΡΟΣ», ήταν ο μεγαλύτερος  θερινός κινηματογράφος της πόλης , με παρτέρια, μεγάλη οθόνη και μια τεράστια σκηνή και εκτός από τις πολύ ωραίες ταινίες που πρόβαλε, φιλοξενούσε τα καλοκαίρια διάφορα θεατρικά σχήματα, κυρίως επιθεωρήσεις  αλλά και πρόζες.
Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα  2 Ιουνίου 1947 με την ταινία της Metro-Goldwyn-Mayer, "Δυο κορίτσια κι ένας ναύτης''(παραγωγής 1944).   «Mόλις ο κινηματογράφος άνοιξε τις πύλες του παρατηρήθηκε τέτοια κοσμοσυρροή, ώστε οι διαχειριστές του αναγκάσθηκαν να κλείσουν τις πόρτες...» σχολιάστηκε  στην εφημερίδα Ταχυδρόμος, την επόμενη μέρα.
Στον Έσπερο προβλήθηκαν πολλές κινηματογραφικές επιτυχίες εκείνης της εποχής, όπως το ''Επτά Χρόνια Φαγούρα'' με τη Μέριλιν Μονρόε, ο θρυλικός '' Μάγος του Οζ'' με την Τζούντι Γκάρλαντ αλλά και ντοκιμαντέρ όπως ο γάμος της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.
Ένας από του θιάσους που έπαιξαν στη σκηνή του, ήταν ο θίασος της Μαρίκας Κοτοπούλη-Δημήτρη Μυράτ στη μουσικοχορευτική παράσταση το ''Έκτο Πάτωμα'' του Αλφρέντ Ζερί, τον Αύγουστο του 1952, στην οποία συμμετείχε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος.
Στις 14 Οκτωβρίου 1952 ανακοινώθηκε στον τοπικό τύπο ότι «το ωραίον κινηματοθέατρον  που αποτελεί κόσμημα δια την πόλιν, δεν θα επαναλειτουργήσει πλέον και ότι πρόκειται να ξεκινήσει η κατεδάφισή του...». Τελικά ο  Έσπερος λειτούργησε και το καλοκαίρι του 1953. Στις 22 Αυγούστου 1954 θεμελιώθηκε στη θέση του το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας και το ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ. 

Σχόλιο: Μεταξύ των μεταπολεμικών θερινών κινηματογράφων της πόλης, εκτός των αναφερθέντων, λειτούργησαν κατά περιόδους  και η Ταράτσα των Ολυμπίων, τα Θερινά Διονύσια και το Θερινό σπίτι του στρατιώτη, μετέπειτα Ροδόπη.
Πηγές: 1. Αναστασιάδης Παναγιώτης, Δημοσιεύματα από εφημερίδες της εποχής.
2. Κελβερίδης Λευτέρης, Οι κινηματογράφοι της Καβάλας,Τα παλιά σινεμά.
3. Εφημερίδες '' Ταχυδρόμος'' και '' Πρωινή'.
blog comments powered by Disqus