Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019

O Tempora...

Μεγάλωσα με ευχετήριες επισκέψεις σε σπίτια με την ευκαιρία των ονομαστικών εορτών. Εορτές που ενίοτε διαρκούσαν μέχρι και τρεις ημέρες. Και άνοιγαν τα σπίτια και τα σαλόνια, κι ας ήταν και φτωχικά κι ας εξυπηρετούσαν τους φίλους ξύλινες καρέκλες και ντιβάνια.
Μεγάλωσα και με ευχετήριες επιστολές και κάρτες "Επί τη ονομαστικής σας εορτή ολοψύχως ευχόμεθα κτλ κτλ"

Αργότερα, οι δουλειές άρχισαν να μεγαλώνουν, οι επισκέψεις να μειώνονται, τα σπίτια να κλείνουν "Ο κύριος Τάδε επί τη ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής δεν θα δεχθεί ευχετηρίους επισκέψεις".
Η ευρεία διάδοση του τηλεφώνου συνέτεινε στην αντικατάσταση των επισκέψεων από τις ευχετήριες κλήσεις. Η ανθρώπινη επαφή μπορεί να μειώθηκε, ωστόσο παρέμεινε ζωντανή.

Με την ανάπτυξη του διαδικτύου και την διάδοση και εξάπλωση των διαφόρων εφαρμογών, η έστω και περιορισμένη ανθρώπινη επαφή μέσω του τηλεφώνου τείνει να αντικατασταθεί από το γραπτό μήνυμα. Στο Messenger, στο Viber, στο WhatsApp ή οπουδήποτε αλλού, ακόμη και στο Facebook, στον "τοίχο" του εορτάζοντα (κάτι που θεωρώ εντελώς λανθασμένο, καθώς νομίζω ότι η σελίδα του καθενός είναι για να γράφει ο ίδιος και όχι οι άλλοι - έστω κι αν είναι φίλοι του).

Κι αν όλοι οι νέοι τρόποι αποστολής ευχών είναι ή πρέπει να γίνουν αποδεκτοί, εκείνο που δεν μπορώ ακόμη να συνηθίσω και να δεχτώ είναι αναρτήσεις στο Facebook του τύπου "Ο Tade Tadopoulos είναι με τον Deina Deinopoulos και άλλους 136: Χρόνια Πολλά με Υγεία σε όλους τους Deina που γιορτάζουν". Βάζουμε και μια σχετική φωτογραφία, έτοιμη από το Διαδίκτυο και καθαρίσαμε!
blog comments powered by Disqus