Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Καβάλα, Παράλια Πόλις

Ο τόπος μας είναι θαλασσινός, γη άγρια, βραχώδης, που ο άνεμος λάξευσε ακτές χρυσαφένιες και όρμους. Κορνίζες έξοχες συνέθεσαν το κάδρο, όπου εξόχως λαμπρά απεικονίζεται η φωταυγίζουσα στο πρωινό φως δική μας αγαπημένη θάλασσα. Αυτή που έθρεψε τα όνειρά μας και μας οδήγησε σε τόπους νέους και άγνωστες πατρίδες μέσα από δρόμους αστρικούς και γαλαξίες.

Καβάλα, πόλη κτισμένη στο όριο βουνού και θάλασσας, που έρχεται και συναντιέται με δρόμους μυθικούς της αρχαιότητας, με Θράκες και Μακεδόνες, Ρωμαίους και Αποστόλους, Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους, όλα σε ένα στροβίλισμα του χρόνου. Μνήμες που αργά ξετυλίγονται σε μια αδιόρατη νοσταλγία χαμένου παραδείσου, που στην ιδέα της ανάπτυξης την απώλειά της μεγαλώνοντας, εξιδανικεύουμε.

Η παραλία της Καβάλας δεν είναι ευθύγραμμη. Ελίσσεται και συστρέφεται, καμπυλώνεται και μεταλλάσσεται, ενώ με επιχώσεις μεταμορφώνει για πάντα την εικόνα της περιπλάνησής μας. Γίνεται αυτή το θέατρό μας μιάς αδιάκοπα επαναλαμβανόμενης παράστασης που καθημερινά στηνεται στη γραμμή των δικών μας οριζόντων.
Εκεί που το μπλε της θάλασσας συναντάει τα σχίσματα των λόφων και τους όγκους των κτηρίων, σε ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς, γαλάζιου και πράσινου, με ενδιάμεσους τόνους τα γκρίζα πορτραίτα της ματαιοδοξίας μας, εικόνες και αυτά του δικού μας εγώ, που τόσο υπερβολικά αιώνες τώρα, μας κρατά δεμένους αλαζονικά στην ασημαντότητα της μοναδικότητάς μας, αγνοώντας τη μοναδικότητα του τόπου μας.





O Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Καβάλας προσκαλεί το κοινό από την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου στην 4η Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής με θέμα « Καβάλα όριο ρευστό - Σχεδιάζοντας το παράλιο μέτωπο». 
Βασικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων θα είναι η παραλιακή ζώνη της πόλης από το ΝΟΚ  έως τον κόμβο Φαλήρου. 








blog comments powered by Disqus