Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Μάθε Παιδί μου Γράμματα...

...Και σαν συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης, όπου φαίνεται ότι στις ξένες γλώσσες και ειδικά στα Αγγλικά τα καταφέρνουμε μια χαρά. Στα Ελληνικά, όμως;

ΘΕΜΑ 1ο:
   α) Δεν υπάρχει χώρα/κράτος με το όνομα "Μεγάλη Βρετανία".
   β) Υπάρχει κράτος με το όνομα "Ηνωμένο Βασίλειο", πλήρες όνομα: Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας.
   γ) Η Μεγάλη Βρετανία είναι νησί, το μεγαλύτερο του Ηνωμένου Βασιλείου, και το έδαφός του μοιράζονται η Αγγλία, η Σκωτία και η Ουαλία.
   δ) Το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει το νησί Μεγάλη Βρετανία, το Βόρειο κομμάτι του νησιού της Ιρλανδίας, καθώς και άλλα μικρότερα νησιά, όπως το νησί Μαν, τα νησιά Σέτλαντ κ.α.

ΘΕΜΑ 2ο:
   α) Ο όρος "Πρώτη Κυρία" επικράτησε να αποδίδεται στη σύζυγο του "Πρώτου Πολίτη" κάθε χώρας, που είναι ο Ανώτατος Άρχοντας. Αυτός, συνήθως, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού στα Βασίλεια, Δουκάτα κτλ οι σύζυγοι των Βασιλέων ή Βασιλισσών φέρουν τους δικούς τους τίτλους τιμής.
   β) Με βάση τα παραπάνω, ο προφανέστατα συμπλεγματικός κύριος, που παρεισέφρησε στη φωτογραφία των γυναικών-συζύγων που συνόδευαν Αρχηγούς Κρατών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ,      _και που προκάλεσε σχετική αμηχανία για τον τίτλο που έπρεπε να του αποδοθεί- κάκιστα αποκλήθηκε (και όχι σκωπτικά) "πρώτος κύριος" του Λουξεμβούργου, αφού είναι σύζυγος του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και όχι του Μεγάλου Δούκα.

Όλα αυτά με αφορμή ανταποκρίσεις και άρθρα στα έντυπα και ηλεκτρονικά ελληνικά ΜΜΕ.

  
blog comments powered by Disqus