Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Οι πίσω μας σελίδες (III)

Τη Κυριακη 4 Ιουλιου 1971 ανακοινωθηκαν στον τοπικο τυπο τα ονοματα των εισαχθεντων μαθητων των Δημοτικων στα δυο Γυμνασια.
Την Πεμπτη 1/7 εξετασθηκαμε στα Ελληνικα και στην Αριθμητικη και την Παρασκευη 2/7 στα Θρησκευτικα-Ιστορια και στη Φυσικη-Γεωγραφια. Δεν θυμαμαι τιποτε για τα μαθηματα, ουτε τι μας ζητουσαν ουτε αν και ποσο δυσκολα ηταν (οταν γυρισει ο Νικος απο το ταξιδι του θα μας τα θυμισει ολα!).
Θυμαμαι ομως το φοβο που ειχα παρει απο τις φωνες των καθηγητων, αλλα και το δεος που αισθανθηκα απο το μεγεθος του νεου σχολειου που θα πηγαινα. Πρεπει να εγραφα σε καποια απο τις νοτιες αιθουσες του 3ου οροφου και επιτηρηση μας εκανε η αξεχαστη Φανή Λιχριδά που μας μαλωνε συνεχεια (στη φωτογραφια κατω η ιδια με αποφοιτους του Οικονομικου Γυμνασιου στις 1/7, μια μερα πριν τις εξετασεις μας).
Ηταν μια σημαντικη αλλα και μεταβατικη εποχη για μας. Αποχαιρετουσαμε τον οικειο και φιλικο χωρο του σχολειου μας (16ο), μερικους απο τους παιδικους φιλους και συμμαθητες απο την γειτονια μας που δεν ακολουθησαν στο Γυμνασιο, επρεπε πλεον να διασχιζουμε ολη την πολη ξεκινωντας απο την Ραψανη που μεναμε, και το κυριοτερο, αποχαιρετουσαμε την παιδικη ηλικια μπαινοντας στην εφηβεια.
Διαβαζοντας τα ονοματα των εισαχθεντων, διαπιστωνω οτι πολλα παιδια απο το σχολειο μου δεν καταφεραν να μπουν στο Γυμνασιο (επισημανα τους επιτυχοντες του 16ου με βελακια). Καποιοι ξαναδωσαν το Σεπτεμβριο, καποιοι γραφτηκαν στο Ιδιωτικο του Λαζαρου Θωμα,καποιοι πηγαν στον Πυθαγορα για να μαθουν τεχνη και καποιοι δεν ειχαν καμια ευκαιρια. Στον Κιρτζη τοτε υπηρχαν και πολυ φτωχες οικογενειες.
Παρατηρησα ακομη και κατι περιεργο: ενω γραψαμε εξετασεις Πεμπτη και Παρασκευη, τα αποτελεσματα ανακοινωθηκαν 2 μολις μερες μετα! Ποτε προφτασαν οι καθηγητες και διορθωσαν τα γραπτα μας; Φαινεται οτι τοτε δεν ειχαν ακομη ανακαλυψει την αποχη απο τη διορθωση των γραπτων!

blog comments powered by Disqus