Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

ΜΟΣΧΑ - ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 2-9/7/08

(+) :
1. Το Ταξειδιωτικό Πρακτορείο "Μουζενίδης Tours". Απλά άπαιχτο. Έχει τον τρόπο του να σου εξασφαλίζει γρήγορη και άνετη πρόσβαση στα κυριότερα αξιοθέατα (νομίζω και παρακάμπτοντας ουρές). Must για ταξείδια στη Ρωσία.
2. Οι δυο ξεναγοί σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη. Όχι απλά μιλούσαν ελληνικά, αλλά χρησιμοποιούσαν και δύσκολες ελληνικές λέξεις.
3. Ο αρχηγός-εκπρόσωπος του Γραφείου. Έκανε τα πάντα για να μας εξυπηρετήσει.
4. Ο ναός του Αγίου Βασιλείου στην είσοδο της Κόκκινης Πλατείας, δεξιά, και το Κρεμλίνο με τον Πύργο του Ρολογιού, αριστερά. Σαν σε παραμύθι.
5. Ο απερίγραπτος πλούτος σε εκκλησίες, μοναστήρια και παλάτια. Χόρτασε το μάτι μας χρυσάφια, πετράδια, ζαφείρια, αμέθυστους, κεχριμπάρια και ό,τι άλλο από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους.
6. Ο σεβασμός των Ρώσων απέναντι στην πολιτιστική και πολιτική τους κληρονομιά. Αισθάνονται δικό τους κάθε κομμάτι της ιστορίας τους, το δείχνουν και είναι υπερήφανοι γι΄ αυτό. Έχουν αναγάγει τον τουρισμό σε βαριά βιομηχανία σεβόμενοι τον τουρίστα που τους τα ακουμπάει.
7. Οι "λευκές νύχτες" στην Αγία Πετρούπολη. Ηλιοβασίλεμα τα μεσάνυχτα και φως σε όλη τη διάρκεια της νύχτας . Ανατολή στις τρεις και μισή.
8. Το ξενοδοχείο PARK INN PRIBALTISKAYA για τη θέση του στον μυχό του Φινλανδικού κόλπου και την εκλεπτυσμένη (διεθνή) κουζίνα του. Στην παραλία της Βαλτικής, μπροστά στη θάλασσα.
9. Η Αγία Πετρούπολη. Classy και με αέρα ευρωπαϊκό.
10. Τα μπαλέτα Mariinsky (πρώην Kirov). Εκπληκτικό κτίριο, απερίγραπτο εσωτερικά και καταπληκτική παράσταση. Εμείς παρακολουθήσαμε το μπαλέτο "Ρωμαίος και Ιουλιέττα". Must.
11. Η τύχη μας. 8 μέρες στη Ρωσία αποφύγαμε ουσιαστικά τον φόβο των τουριστών, τη βροχή.
( - ) :
1. H Αεροπορική Εταιρεία KRASAIR. (Ευτυχώς όχι CRASHAIR). Βρώμικα αεροπλάνα, αεροσυνοδοί (άντρες και γυναίκες) μέτριας (επιεικώς) εμφάνισης, που δεν μιλούν αγγλικά, φαγητό απαράδεκτο.
2. Η άφιξη στο αεροδρόμιο DOMODEDOVO της Μόσχας λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Χαμηλωμένος φωτισμός, άδειο κτίριο, βρώμικο, ανακοινώσεις μόνο στα ρωσικά, εχθρική αντιμετώπιση.
3. Το ξενοδοχείο COSMOS στη Μόσχα. 1776 δωμάτια, εξυπηρέτηση στο πρωινό, άνετα κρεβάτια, αλλά ανάγκη ανανέωσης. Μοκέτες, μπάνια, έπιπλα τα δείχνουν τα χρονάκια τους (28).
4. Οι αποστάσεις. Το "απέναντι" είναι 15 λεπτά ποδαρόδρομος.
5. Το πολυδιαφημισμένο Μετρό της Μόσχας. Εξυπηρετικότατο για τους Μοσχοβίτες, αλλά όχι και αξιοθέατο! Υπάρχουν 7 σταθμοί ιδιαίτερα διακοσμημένοι (άλλος με κτύσταλλα, άλλος με βιτρώ, άλλος με μπρούντζινα κ.τ.λ.), αλλά τίποτε το εξαιρετικό.
6. Η απομυθοποίηση της Κόκκινης Πλατείας. Σχετικά μικρή, επικλινής πλατεία με κυβόλιθους, στη μια μεριά το Τείχος του Κρεμλίνου με το Μαυσωλείο του Λένιν, στην άλλη πευρά το GYM. Όπου GYM ο ναός του σύγχρονου καπιταλισμού. Ένα ολόκληρο ανάκτορο μετασκευασμένο σε εμπορικό κέντρο με όλες τις γαλλικές και ιταλικές φίρμες.
7. Η ακρίβεια. Μόνο οι συγκοινωνίες ήταν φθηνές (Μετρό Μόσχας και Λεωφορείο Αγ. Πετρούπολης 20 ρούβλια, περίπου 55-60 λεπτά) και τα ποτά στις καφετέριες (μπύρες, βότκα και cocktails από 2,5 έως 5€).
8. Η αδυναμία προσέγγισης και συνεννόησης με τους Ρώσους. Άγνοια αγγλικών, βλοσυρά και αγέλαστα πρόσωπα, απροθυμία εξυπηρέτησης, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Και να σκεφτεί κανείς ότι τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση για τους Έλληνες, καθότι ομόθρησκοι και σύμμαχοι σε όλους τους πολέμους.
9. Οι Ρώσοι οδηγοί. Κυκλοφορούν με απίστευτο τρόπο. Στην αριστερή λωρίδα με 50, στη δεξιά με 80, φορτηγά στην αριστερή λωρίδα, στη μεσαία λωρίδα, στη δςξιά λωρίδα. Ελιγμοί συνεχείς, πότε δεξιά, πότε στη μέση, πότε αριστερά, κάλυψη κάθε κενού διαστήματος με ξαφνικούς ελιγμούς. Μου φαίνεται ότι αν οδηγούσα, έστω και για 20 χιλιόμετρα, θα πάθαινα 3 εμφράγματα.
Και μια απορία που έμεινε σε όλους μας: Πού βρίσκουν τα χρήματα και αγοράζουν τα πανάκριβα αυτοκίνητα, που κυκλοφορούν μαζικά;

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Δεν εχω παει στη Ρωσσια, αλλα εχω διαβασει οτι η Μοσχα ειναι πλεον η ποιο ακριβη πολη στον κοσμοα.
Οσο για τα λεφτα, ολοι αυτοι που ηταν στα πραγματα (δηλαδη μελη του κομματος) αγορασαν τις βιομηχανιες για τιποτα και τωρα ειναι δισεκατομυριουχοι.
Το 80% σπιτιων στο Λονδιονο πανω απο ενα εκατομυριο λιρες αγοραζεαται απο Ρωσσους