αν και σχεδόν μισό
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
Στην οδό Κουντουριώτου τη δεκαετία του 1950
Προχωρώντας προς τα επάνω την Κουντουριώτου, μετά το γωνιακό κρασοπωλείο του Κονιόρδου όπου πάνω στα αναποδογυρισμένα βαρέλια των κρασιών εργάτες του λιμανιού άπλωναν πρόχειρα μια λαδόκολλα με μεζεδάκια και ξεκινούσαν το κρασί, δεξιά και αριστερά του δρόμου υπήρχαν πολλά μαγειριά. Τα περισσότερα τα διατηρούσαν Κοζανίτες μάγειροι, οι οποίοι μαγείρευαν βαριά τούρκικης κουζίνας φαγητά, όπως σπληνάντερα και τζιγεροσαρμάδες, ντολμάδες και σπεσιαλιτέ κοζανίτικες, φασολάδες με άφθονο κόκκινο πιπέρι.
Εκεί ήταν και τα γαλακτοπωλεία με τη γιαούρτη σε τσανάκες που την πουλούσαν στο χαρτί, και τα στριφτά καϊμάκια, τα οποία σερβίρονταν σε σιροπιαστές τουλούμπες. Εκεί και τα ζαχαροπλαστεία με τις κουρού-μπουγάτσες και τα μπουρέκια, τα ταου-κιοκσού, τα καζάν ντιπί και τα εκμέκ-κανταΐφ, τους σιροπιαστούς μπακλαβάδες. Εκεί οι χαλβατzήδες με τον ταχινένιο χαλβά, τα γλυκοσούτζουκα,, τα λουκούμια και τα παστέλια. Εκεί στις παράγκες στριμωγμένοι οι σαλεπτζήδες με τα μαγκάλια τους το χειμώνα και το μπουζά το καλοκαίρι, από κοντά και οι στραγαλατζήδες.
Εκεί και τα πατσατζίδικα, με την αναγραφόμενη στο τζάμι διαφήμιση «Καθ΄εκάστην πατσάς». Η μυρωδιά του σκορδάτου πατσά και ο θόρυβος του μαχαιριού τικ-τακ, τικ-τακ μάζευε τότε ένα γύρω όλη την εργατάντζα του λιμανιού, τους μεταφορείς και τους αχθοφόρους...
Κείμενο: Ευθυμία Πέγιου, Βόλτα στην Καβάλα του χθες.
Κείμενο: Ευθυμία Πέγιου, Βόλτα στην Καβάλα του χθες.
Φωτογραφίες: Επί της Κουντουριώτου, μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού.
Ellen Auerbach, 1953.
Ellen Auerbach, 1953.
Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
Σούγιολου - ο δρόμος του νερού
Στ΄αντίπερα η ματιά συναντά τις ''Καμάρες'', το παλιό γκριζόμαυρο τείχος με τις μεγάλες τοξωτές τρύπες και το αχρηστεμένο αυλάκι στην κορφή, που άλλοτε χρησίμευε για να φέρει το νερό από το ένα ύψωμα στο άλλο.
Και τότε, σχεδόν αυθόρμητα, έρχονται πάλι στη μνήμη τα λόγια κάποιας απλοικής φυσιογνωμίας, που κάποτε σου είχε διηγηθεί πως οι καμάρες, πριν χτισθούν σπίτια και πέρα απ΄΄αυτές, είχαν αποτελέσει συμβολικά το σύνορο του τωρινού και του μεταθανάτιου κόσμου.
Κείμενο: Δ. Ιωαννίδης, 1965, περιοδικό Σκαπτή Ύλη
Φωτογραφίες: 1. Η Καβάλα πριν το 1908 (Ζωίδης).
2. Λεπτομέρεια της πρώτης φωτογραφίας που δείχνει πως κατέληγε το νερό, που ξεκινούσε από τα ''Τρία Καραγάτσια'', στις Καμάρες.
Φωτογραφίες: 1. Η Καβάλα πριν το 1908 (Ζωίδης).
2. Λεπτομέρεια της πρώτης φωτογραφίας που δείχνει πως κατέληγε το νερό, που ξεκινούσε από τα ''Τρία Καραγάτσια'', στις Καμάρες.
Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024
Τρίτη 9 Ιουλίου 2024
Ο ναός της Θεοτόκου στην Παναγία
Η παλιά εκκλησία της Παναγίας, κτισμένη στην άκρη της χερσονήσου, ανεγέρθηκε μάλλον το 1527 στα χρόνια του επανοικισμού της Καβάλας επί Σουλτάνου Σουλεϊμάν Β΄ του Μεγαλοπρεπούς και του Βεζύρη του Ιμπραήμ Πασά. Ήταν κτισμένη στο τυπικό σχήμα της τρίκλιτης Βασιλικής των μεταβυζαντινών χρόνων, με στέγη από σχιστόπλακες και διακόσμηση από εντοιχισμένα μαρμάρινα γλυπτά που προέρχονταν από αρχαία μνημεία ή και αρχαιότερη εκκλησία της οποίας η θέση και το όνομα είναι άγνωστα. Ένα τραπεζοφόρο που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης είναι γνωστό ότι διακοσμούσε το Ιερό της Παρθένου και ανήκε μαζί με άλλα γλυπτά στη διακόσμηση της εξωτερικής όψης της αψίδας της εκκλησίας.
Ο ναός αυτός που αποτελούσε και το σημαντικότερο χριστιανικό μνημείο της Καβάλας, χαρακτηρίσθηκε σαν πιθανό ''τουρκικό κτίσμα'' και κατεδαφίσθηκε το 1960. Στη θέση του κτίσθηκε μια νέα σε ''βυζαντινό στυλ'' εκκλησία.
Το μνημείο έπεσε θύμα και αυτό της μόδας της εποχής μας για το μοντέρνο και το σύγχρονο, που ταυτίζεται συνηθέστατα με την κυριαρχία του μεγάλου όγκου και του τσιμέντου. Κι έτσι η πόλη στερήθηκε δια παντός ενός σημαντικού κτίσματος, χαρακτηριστικό για την ιστορία της στα χρόνια της ανάπτυξής της στον 16ο και 17ο αιώνα. Η σημερινή εκκλησία δεν διαφέρει σε τίποτα από όλες τις άλλες του τύπου ''σταυροειδούς μετά τρούλου'' που ανεγείρονται με μεγάλη συχνότητα σε όλη τη χώρα, κτίσματα κοινότατα και κοινότυπα χωρίς πνοή, ρυθμό και ζωή.
Κείμενο: Αγγελική Στρατή, περ. Υπόστεγο τχ.4 σ.35
Φωτογραφίες: 1. Η Καβάλα αρχές του 1900. Αριστερά ο ναός του Αγ. Ιωάννη (1866). Στο βάθος, στη χερσόνησο της Παναγίας, διακρίνεται ο τρούλλος του ομώνυμου ναού.
2. Η εκκλησία της Παναγίας τη δεκαετία του 1950.
Σχόλιο: Πρόσφατα άλλος ένας ναός της πόλης έπεσε θύμα της λογικής του ''μεγάλου όγκου'' και του ''τσιμέντου''. Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Ο ναός μπορεί να μην είχε ιδιαίτερα στοιχεία ιστορικού ενδιαφέροντος, αλλά είχε ξεχωριστή συναισθηματική αξία για τους κατοίκους της περιοχής, με των οποίων το υστέρημα και το μόχθο αναγέρθηκε το 1958.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)