Ο Δημοσθένης Κυρμιζάκις γεννήθηκε στα Χανιά τον Ιανουάριο του 1892, γιος καλλιεργημένου και εύπορου εμπόρου υφασμάτων. Σπούδασε τοπογράφος στην Αθήνα και στο Μόναχο, έμαθε ιταλικά, γερμανικά και γαλλικά, αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν η φωτογραφία. Ουδείς γνωρίζει πώς προέκυψε αυτή η πετριά με τη φωτογραφία στον νέο ακόμη Δημοσθένη. Το 1916 τον βρίσκουμε έφεδρο στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Τρία χρόνια μετά, θα βρεθεί στη Σμύρνη. Οι πρώτες φωτογραφίες του Κυρμιζάκι χρονολογούνται στον Απρίλιο του 1919 οπότε ως έφεδρος επιβιβάζεται στο πλοίο «Θεμιστοκλής», από τις Ελευθερές Καβάλας, για το μεγάλο ταξίδι στη Μικρά Ασία. Ο Κυρμιζάκις ήταν παρών όταν στις 2 Μαΐου το πλοίο καταφτάνει στην προκυμαία της Σμύρνης και όλο αυτό το διάστημα κρατάει ημερολόγιο. Και, βέβαια, φωτογραφίζει συνεχώς. Η φωτογραφική του ματιά στο μαγικό κόσμο της Ανατολίας αποφορτίζει σημαντικά τη διάχυτη εθνοκεντρική ένταση εκείνων των ημερών και αποδεσμεύει τη ματιά από την επική έξαρση πολλών άλλων φωτογράφων. Τοποθετεί τα ιστορικά δρώμενα μέσα σ’ ένα ταξίδι που παρότι καθορίζεται από τραγικά γεγονότα είναι γεμάτο ποίηση, ενθουσιασμό κι ελπίδα. Το συνολικό υλικό για την Μικρασιατική εκστρατεία που θα αφήσει πίσω του είναι καταχωρισμένο σε έξι άλμπουμ και είναι χωρισμένο σε ενότητες, κεφάλαια που ακολουθούν με χρονολογική σειρά τα γεγονότα όπως τα έζησε ο ερασιτέχνης φωτογράφος.
Μετά την επιστροφή από τη Μικρασία, εγκαταστάθηκε με τη μονάδα του στη Θεσσαλονίκη και στην Κομοτηνή, όπου έγινε λοχαγός το 1923.
Το 1925 βρίσκεται στην Καβάλα, απ΄όπου σε περίοδο άδειας μεταβαίνει στο Άγιο Όρος και δημιουργεί ένα ακόμη φωτογραφικό οδοιπορικό. Δεν υπάρχουν πληροφορίες γι΄ αυτόν κατά την περίοδο αυτήν. Οι φωτογραφίες του αφορούν αθλητικούς αγώνες και παρελάσεις που ίσως σχετίζονται με το επάγγελμά του ως στρατιωτικού. Τα ενσταντανέ του ήταν εκπληκτικά, καταφέρνοντας να συλλάβει και να αποτυπώσει τους αθλητές πάνω στην κίνηση της υπερπροσπάθειας, γεγονός πολύ δύσκολο για τα τεχνικά μέσα της εποχής. Ας σημειωθεί πως η εκτύπωση των φωτογραφιών γινόταν από τον ίδιο κατευθείαν από τα αρνητικά, εξ επαφής, σε διαστάσεις 5,5 x 7,5 cm. Ο ίδιος κολλούσε με σχολαστική επιμέλεια και φροντίδα τις φωτογραφίες, συμπληρώνοντας τις απαραίτητες λεζάντες. Το 1937 έκανε αίτηση για αποστράτευση και τελικά επέστρεψε στην πατρίδα του για να βρει όμως τον θάνατο την 1η Νοεμβρίου του 1940, θύμα της πρώτης ιταλικής αεροπορικής επιδρομής στα Χανιά. Ήταν 48 ετών.
Κείμενο: Καθημερινή & Χανιώτικα Νέα
Φωτογραφίες; 1. Τοπικοί αγώνες , Άλμα επί κοντώ, 1926 (Στο Γυμναστήριο, στην αυλή του Δημοτικού σχολείου του Αγ. Ιωάννου).
2. Εθνική Εορτή, 1926 (οδός Βενιζέλου).