Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Γέμισε τα μάτια η νύχτα αστέρια

O Γιάννης Σειραδάκης ήταν ένας από τους εκείνους τους  επιστήμονες που προσπαθούν να βάλουν τάξη στο χάος των φαινομένων, να εξηγήσουν, να ερμηνεύσουν, να διδάξουν. Ένας επιστήμονας απ αυτούς που οργανώνουν τον κόσμο στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος χρόνου: ήταν αστροφυσικός, μελετούσε τα περίεργα πάλσαρ, τα αστέρια  νετρονίων. Είναι τα αστέρια που περιστρέφονται σαν τρελοί δερβίσηδες γύρω από τον άξονά τους και πάλλονται σαν καρδιές εκπέμποντας σήματα στο γαλαξία μας. Τα μελετούσε, τα κατέγραφε, βάζοντας τάξη στο Σύμπαν μέχρι που η μοχθηρή εντροπία, τον τιμώρησε: του στέρησε την όραση από το δεξί του μάτι. Στέρηση της όρασης για ένα αστρονόμο είναι το ίδιο με τη στέρηση της ακοής για ένα μουσικό. Του έστειλε στο μάτι ένα περίεργο καρκίνο και λίγους μήνες μετά, του επέβαλε την πλήρη αταξία της. Κηδεύτηκε τη Δευτέρα 5 Μαίου στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γ. Σειραδάκης είχε ευχάριστο χαρακτήρα από μικρός. Ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στους φοιτητές του, σε μαθητές και σε ερασιτέχνες αστρονόμους. Ευπροσήγορος, καταδεκτικός με όλους, πάντα χαμογελαστός εξηγούσε και ανέλυε τα των αστεριών.
Και σε όλη του τη ζωή άσκησε με συνέπεια την ελευθερία που αμφισβητούν όλοι οι φανατικοί, να μην ασχοληθεί με την πολιτική. Βαθιά δημοκράτης, δεν του άρεσαν η βία, τα μεγάλα λόγια και οι φωνές.
Γνωστός στους πολλούς για τη μελέτη του στο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, εκείνο το τρομερό κουτί που το βρήκαν σε ναυάγιο και είχε μέσα του κλεισμένο τον ήλιο και το φεγγάρι. Σύντομα ο αστεροειδής 2006 YB35 θα βαφτιστεί με το όνομά του. Καλή επιλογή θέσης, βρίσκεται δίπλα στον αστεροειδή  του Μικρού Πρίγκηπα.
Κι έτσι ένα ακόμη αστέρι προστέθηκε στο στερέωμα, ανάμεσα στους χλωμούς γαλαξίες και τους λαμπρούς πλανήτες...

blog comments powered by Disqus