Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024
Απόγευμα Κυριακής
Το παρελθόν κρύβεται στα απογεύματα, τότε που ο χρόνος επιβραδύνεται ορατά, αποκοιμιέται στις γωνίες, μισοκλείνει τα μάτια του σαν γάτα μπροστά στο φως που μπαίνει μέσα από τα λεπτά στόρια. Πάντα είναι απόγευμα όταν θυμόμαστε κάτι, ή τουλάχιστον για κάποιους έτσι είναι. Τα πάντα είναι στο φως.Georgi Gospodinov: Χρονοκαταφύγιο
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
Η ποιότητα του φωτός
Το λιμάνι της Καβάλας αποτελεί ένα βαθύ όρμο και επειδή είχαμε αντίθετο τον άνεμο πήραμε κατεύθυνση δεξιά με προορισμό το ακρωτήρι που προεξέχει περισσότερο, ώστε διασταυρωνόμενοι να έχουμε εκείνο τον κάβο αριστερά στον οποίο είναι σκαρφαλωμένα τα σπίτια τη πόλης.
Όταν λοιπόν φτάσαμε σχεδόν στ΄ ανοιχτά και ατενίζαμε την απεραντοσύνη τη λάμψης και του γαλάζιου αβίαστα φωνάξαμε: Ω τι μαγεία! Τη νύχτα είχε σταματήσει η βροχή. Στην ατμόσφαιρα δεν υπήρχε ο παραμικρός υδρατμός. Στην πράσινη και καστανή ακτή μπορούσαμε να διακρίνουμε κάθε πέτρα και βράχο. Κι από τις δύο πλευρές του όρμου έλαμπε το φωτεινόσταχτο ακρωτήρι. Στο βάθος του η πόλη, με τις επάλξεις του φρουρίου ψηλά κοντά στο τζαμί ο πράσινος θόλος του πελώριου πλάτανου κι από πίσω τα γυμνά πέτρινα βουνά με τους παλιούς πολεμικούς τους πύργους. Όμως πάνω στη θάλασσα τα πάντα ήταν τυλιγμένα στη γλυκιά λάμψη και φωτεινότητα και μέσα από αυτήν τα βουνά των νησιών το ένα δίπλα στο άλλο γαλάζια γεμάτα θέλγητρα και ευδαιμονία. Σκοτεινό σε γκρίζο φόντο ήταν το χρώμα πάνω από τη Θάσο των δασών τη η ράχη.
Σε αυτήν την φωτεινή ατμόσφαιρα, τα πάντα φαίνονταν τόσο άμεσα και τόσο οικεία ενώ το βλέμμα εισχωρεί όλο και περισσότερο στο διαυγές βάθος. Ακόμα και οι πιο μακρινές ακτές οι πιο απαλές γραμμές σαν ανάσα σχηματισμένες, προδίδουν την παρουσία τους με χάρη και οικειότητα.
Κείμενο: Franz von Löher(1818 -1892), Griechische Küstenfahrten, Bielefeld und Leipzig 1876. Απόδοση στα ελληνικά, Π. Ενεπεκίδη.
Φωτογραφία: Η Καβάλα στις 28-1-1903.
Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
Ήμασταν χαρούμενοι τότε;
Σε μία πρόσφατη επιστημονική μελέτη αναφέρεται ότι οι νέοι από τη δεκαετία του ΄70 μέχρι τη δεκαετία του '90 έζησαν την καλύτερη περίοδο και ήταν πιο ευτυχισμένοι. Σ΄ αυτές βέβαια τις έρευνες έχει μεγάλη σημασία ποιες παράμετροι έχουν ληφθεί ως κυρίαρχες. Η ελευθερία, η Δημοκρατία, η ασφάλεια και οι πολλές ευκαιρίες είναι ψηλά στη λίστα. Μοιάζουν κάπως τεχνοκρατικές αλλά η καθεμιά τους έχει πολύ περισσότερο όνειρο μέσα τους απ' ότι φαίνεται. Η δεκαετία του '80, που θυμόμαστε σαν έφηβοι, ήταν σίγουρα η δεκαετία της ξεγνοιασιάς. Ήταν κάτι σαν παιδική χαρά. Καμία δεν συγκρίνεται μαζί της. Βέβαια σε καμία άλλη δεκαετία δεν ήμασταν έφηβοι, οπότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουμε εξιδανικεύσει τα χρόνια της νεότητά μας. Σίγουρα όμως τη χαρακτήριζε η βεβαιότητα πως όλα είναι εφικτά. Πιστεύαμε στη θετική πλευρά των ανθρώπων και στην επικράτησή της, τραγουδούσαμε πιο δυνατά (έστω και φάλτσα), οι πόλεμοι ήταν πιο μακρινοί, οι γονείς πιο αυστηροί αλλά και πιο γελαστοί.
Τα καλοκαίρια στα νησιά ήταν ωραίες περιπέτειες σε μια φιλόξενη φύση, η θάλασσα πιο φιλική, πιο δικιά μας. κι οι παραλίες πιο άδειες. Στις παρέες μας σχολιάζαμε τα βιβλία που διαβάσαμε και τους δίσκους των συγκροτημάτων που ακούγαμε. Μπήκαμε σε ένα Πανεπιστήμιο που μας ένοιαζε ο κόσμος περισσότερο παρά τα μαθήματά μας, κάτι που κατηγορήθηκε στα επόμενα χρόνια από τους «ρεαλιστές» και τους τεχνοκράτες που ήθελαν σπουδές εστιασμένες στην αγορά εργασίας. Και των οποίων είδαμε την προκοπή τους αργότερα που έριξαν τη χώρα στα βράχια. Σίγουρα το επίπεδο διαβίωσης δεν ήταν καλύτερο τότε αλλά οι περισσότεροι ένιωθαν μέλη σε μεγάλες παρέες με κοινά όνειρα. Ο κόσμος ήταν ένας τόπος άδικος αλλά σήκωνε μερικές βελτιώσεις. Και αρκετοί πιστεύαμε ότι αυτό μπορούσε να γίνει.
Ανεξάρτητα από το τι ακολούθησε, δεν δικαιώνει σε τίποτε τους στεγνά ρεαλιστές, υπήρξε μια ομορφιά που η ανάμνησή της μπορεί να πυροδοτήσει κάτι ανάλογο στο μέλλον. Και δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία αντίθεση ανάμεσα στους τεχνοκράτες και την Τέχνη. Αγαπώ τα μαθηματικά το ίδιο σχεδόν με τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική και δεν χρειάστηκε ποτέ να συγκρίνω. Η ευτυχία δεν έχει σχέση μόνο με τις δεκαετίες, ή με τη ξεγνοιασιά και με τη νεότητα. Όσα λιγότερα και ουσιαστικότερα υπάρχουν μέσα μας τόσο περισσότερο την αγγίζουμε...
Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024
Στοιχεία για τη δεκαετία του '60
Καβάλα, 22.1.1964
Την Πέμπτην 23ην και ώραν 7.15 μ.μ. εν τη Μεγάλη Αιθούση της '' Χριστ. Εστίας'' τα Κατηχητικά Σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως διοργανώνουν ''βραδυνόν'' αφιερωμένον εις τον Μεγάλον Αγωνιστήν της Ειρήνης Τζων Φ. Κέννεντυ. Θα ακολουθήσει προβολή. Είσοδος ελευθέρα.
Αθήναι, 24.3.1964
Η είσοδος εις την αίθουσαν των συνεδριάσεων της Βουλής του Βασιλέως Κωνσταντίνου και της διαδόχου Ειρήνης συνωδεύθη από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα και τας επευφημίας των Βουλευτών. Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χρυσόστομος ανέπεμψε δέησιν μετά το πέρας της οποίας ο Βασιλεύς έδωσε τον νενομισμένον όρκον τον οποίον είχε δώσει και ολίγας ώρας μετά τον θάνατον του αειμνήστου Βασιλέως Παύλου εις την αίθουσαν τελετών των Ανακτόρων.
Ιωάννινα, 3.4.1964
Από την συνάδελφον '' Ηπειρωτικόν Μέλλον '' πληροφορούμεθα ότι μετά τας Αθήνας, την Θεσ/νίκην και την Ρόδον απέκτησαν και τα Ιωάννινα επαγγελματίαν σωφερίνα, την Δίδα Έλλην Πανταζήν.
Αθήναι, 31.1.1965
Τας νυχτερινάς ώρας ο Οθωμανός Έλλην υπήκοος Σεφέρ Ογλού Ισμέτ ετών 22, ανερριχήθη εις τον εξώστην διωρόφου οικίας εις την Πλάκαν και, αφού ήνοιξεν την θύραν της βεράντας, εισήλθεν εντός του δωματίου και αφήρεσεν, ενώ οι ένοικοι εκοιμώντο ένα πορτοφόλι, ένα τρανζίστορ και 1000 δραχ.Αιφνιδίως, ο κλέπτης διέκρινεν επί της κλίνης μίαν νεάνιδα κοιμωμένην, ενώ παραπλεύρως έκειτο ο στηθόδεσμός της, εις την θέαν του οποίου ο Σεφέρ Ισμέτ ήρχισε να αυτοηδονίζεται, εκβάλλων γοεράς φωνάς. Η νέα αφυπνίσθη και εκάλεσεν εις βοήθειαν, με αποτέλεσμα να προστρέξουν οι ένοικοι του κτιρίου, οι οποίοι κατεδίωξαν τον κλέφτην. Ο τελευταίος συνελήφθη υπό περιπόλου η οποία διήρχετο εκείνην την στιγμήν από την περιοχήν.
Καβάλα 10.9.1966
Η υπόθεσις των κατασχεθέντων εις τα γραφεία της ΕΔΑ Καβάλας προκηρύξεων με αντισυμμαχικόν περιεχόμενον ήχθη χθες ενώπιον του Αυτοφώρου 3μελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας με κατηγορούμενον τον συλληφθέντα γραμματέα της ΕΔΑ κ. Δ. Μουρατίδην.
Καβάλα, 22.5.1969
Φέρεται εις γνώσιν των διευθυντών Εστιατορίων, Ταβερνών και Εξοχικών κέντρων ότι διά της υπ. αριθ. 3 Αγοραν. Διατάξεως Νομαρχίας Καβάλας απαγορεύεται η παρασκευή και προσφορά φαγητών εκ παντός είδους κρέατος καθ' εκάστην Παρασκευήν.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)