Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τον Τζον Λένον , αλλά σαφώς η μουσική θα ήταν διαφορετική. Αυτό που σήμερα ονομάζουμε ποπ-ροκ, η ακτιβιστική του διάσταση και ότι επαναστατικό ή καλύτερα ότι αντικομφορμιστικό έχει οφείλεται σε μεγάλο μέρος και στο Βρεττανό καλλιτέχνη. Γιατί ο Τζον δεν ήταν μόνο μια αφίσα στα φοιτητικά δωμάτια. Ήταν μια προσωπικότητα που είχε λόγο και άποψη για ότι συνέβαινε γύρω του και φυσικά από τους πρωτοπόρους του αντιπολεμικού κινήματος. Με ένα έργο που δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί, πολλές φορές προκλητικό. με γωνίες και ανατροπές.
Σαράντα χρόνια μετά τη δολοφονία του, και πενήντα χρόνια από την ίδρυση των Beatles ο κόσμος δεν είναι ίδιος. 'Η μήπως παραμένει τελικά ίδιος;
Το 1971 κυκλοφόρησε το «Imagine», που θεωρήθηκε το πλέον αντιπολεμικό τραγούδι που είχε γραφτεί μέχρι τότε. «
Φαντάσου πως δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες, αναρωτιέμαι αν μπορείς. Καμιά ανάγκη για απληστία ή πείνα. Μια αδελφοσύνη... Μπορεί να πεις πως είμαι ονειροπόλος, αλλά δεν είμαι ο μόνος...»
Από τότε το «Imagine» δεν έχει πάψει μέχρι σήμερα να ακούγεται σε κάθε φιλανθρωπική-κοινωνική -πολιτική συναυλία ή εκδήλωση... Ήχος παλιομοδίτικος πλέον, στίχοι που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, όμως ακόμη ακούγεται.
Η Γιόκο Όνο και ο γιός τους Σον τον περασμένο Οκτώβρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννηση του Τζον, κυκλοφόρησαν το «Gimme Some Truth» που περιέχει 36 τραγούδια από τη σόλο καριέρα του. Ανάμεσά τους τα «Instant Karma», «Working Class Hero», «Pοwer to the People», «Isolation», «Woman», «Give Peace a Chance». Πενήντα ένα χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τραγουδιού, μάλλον θα περιμένουμε πολύ ακόμη να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη.