Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Where beauty meets math


 Η γοητεία που ασκούν τα μαθηματικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο επιβεβαιώνεται μέσω μίας  νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας σύμφωνα με την οποία όσοι θεωρούν πραγματικά όμορφες τις εξισώσεις, τις θεωρούν σαν αυθεντικά έργα τέχνης. Η νέα μελέτη ενισχύει τη θεωρία ότι υπάρχει μια ενιαία νευροβιολογική βάση για την ομορφιά και την αισθητική αντίληψη του ωραίου.
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση χρησιμοποίησαν τη τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) για να μελετήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα εθελοντών μαθηματικών, την ώρα που αυτοί καλούνταν να δουν μαθηματικές εξισώσεις και να τις αξιολογήσουν ως όμορφες, άσχημες ή ουδέτερες. Η μελέτη έδειξε ότι η εμπειρία του «μαθηματικά ωραίου» καταγράφεται στην ίδια συναισθηματική περιοχή του εγκεφάλου όπου αποτυπώνεται και γίνεται η επεξεργασία του «ωραίου» στη μουσική ή τη ζωγραφική. 
Αναρωτιέμαι ποιός ο λόγος της έρευνας αφού ήδη από το 1940, ο G.H.Hardy - κορυφαίος μαθηματικός του Cambridge- έγραφε '' Η ομορφιά είναι το πρώτο κριτήριο: δεν υπάρχει μόνιμη θέση στον κόσμο για άσχημα Μαθηματικά'', υπερασπιζόμενος με πάθος αλλά χωρίς φανατισμό τη μαθηματική δημιουργία...

Φωτογραφίες:
The Metropolitan museum of Art - Museum of Modern Art.

blog comments powered by Disqus