Αν περπατήσουμε το τμήμα ΑΒ ενός δρόμου από το Α προς το Β κοιτάζοντας δεξιά μας θα δούμε εντελώς διαφορετικά αντικείμενα από εκείνα που θα δούμε αν περπατήσουμε το ίδιο τμήμα από το Β προς το Α κοιτάζοντας πάλι δεξιά μας. Αυτή η διαφορά της '' διάνυσης '' του τμήματος ΑΒ κατά τις κατευθύνσεις ΑΒ και ΒΑ δεν μπορεί να περιγραφεί με τις υπάρχουσες έννοιες της Ευκλείδειας Γεωμετρίας, απαιτείται μία νέα έννοια, η έννοια του διανύσματος ΑΒ, που δηλώνει ότι το τμήμα «διανύεται» από το Α στο Β. Έτσι έχουμε : Διανυσματική Γεωμετρία = Ευκλείδεια Γεωμετρία + Προσανατολισμός.
Βλέποντας παλιές φωτογραφίες διαπίστωσα ότι οι παρελάσεις για τις επετείους, γίνονταν κατά περιόδους σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης: στην οδό Βενιζέλου (προπολεμικά και δεκαετία ΄60), στην οδό Ομονοίας ( δεκαετίες ΄50 και ΄60 ), στην Ερυθρού Σταυρού (δεκαετία ΄70) και τα τελευταία χρόνια στην παραλιακή. Εκείνο όμως που είναι ακόμη πιο περίεργο είναι ότι εκτός απ' το ότι άλλαζε ο δρόμος που γινόταν η παρέλαση, στον ίδιο δρόμο, σε άλλη επέτειο, άλλαζε και η κατεύθυνσή της (αντίρροπη φορά).Τη μια χρονιά η φορά των παρελαυνόντων ήταν από ανατολικά προς τα δυτικά και την επόμενη η αντίθετη.
Τυχαίο ή λέτε αυτό να γινόταν ώστε οι μαθητές εκείνων των εποχών να αποκτήσουν μία βιωματική αντίληψη της δύσκολης έννοιας του διανύσματος - που ο Καρτέσιος συνέλαβε παρατηρώντας το πέταγμα μιάς μύγας- και την οποία τόσο δυσκολεύονται να αντιληφθούν οι σημερινοί;
Φωτογραφίες:
1) 28 Οκτ. 1947 στην οδό Ομονοίας το 16ο Δημοτικό με συνοδό την κα Κλειώ Π. (μητέρα του Χρήστου Χ.).
2) 25 Μαρ. 1950 το 12ο Δημοτικό με συνοδό την κα Δώρα Π. (μητέρα της Όλγας Χ.).
3) 28 Οκτ. 1945 στην οδό Βενιζέλου. Η πρώτη μεταπολεμική παρέλαση των προσκόπων υπό τον περιφερειακό έφορο Στ. Παπαδόπουλο. Στο βάθος διακρίνονται οι Καμάρες, ενώ δεξιά το μαυσωλείο του πατρός του Μεχμέτ Αλή.