Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Χρηση γλωσσας

Αν και δεν ειμαι το ιδανικο προσωπο να σχολιασει την χρηση ελληνικων, εχω παρατηρησει μια διαφορα στο πως περιγραφονται θανατοι.
Με αφορμη τον θανατο της Δουκισσας, παρατηρησα οτι χρησιμοποιηθηκε η λεξη 'εφυγε' ενω ο Τονι Κερτις πεθανε. Η Δουκισσα υπεφερε απο την επαρατη νοσο ενω ο σκηνοθετης Αρθουρ Πεν πεθανε απο συγκοπη καρδιας.
Νομιζω οτι οταν ανακοινωνονται θανατοι δημοσιων ελληνων, η λεξη πεθανε δεν χρησιμοποιειται αλλα λεξεις σαν εφυγε, εσβησε, αναχωρησε κτλ χρησιμοποιουνται. Καρκινος 'η' αλλες αρρωστειες δεν ονομαζονται αλλα επαρατη νοσος, μαστιγα εποχης κτλ προτιμουνται.

ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ; του Άρη Μπιτσώρη

Τρανή κουβέντα να μην πεις
λεν τα σοφά γερόντια,
καλλίτερα τρανή μπουκιά
να μασουλάς στα δόντια.

Μα ο Θόδωρος ο Πάγκαλος
εδώ μας τα χαλάει,
σε υπέρογκες ποσότητες
και τρώει και μιλάει.

Κι είπε: «Μαζί τα φάγαμε
τα φράγκα στην Ελλάδα»,
μα ίδιο τρώει ένας αμνός
και ίδιο μια αγελάδα;

Ηλίου φαεινότερο
ποιοι φάγανε την κρέμα
και ποιοι γλύψαν τα κόκαλα
που βρήκανε στο ρέμα.

Των πρώτων ο εκπρόσωπος
είναι η αφεντιά του,
σαράντα πέντε ζυγαριές
δεν πιάνουν τα κιλά του.

Αυτοί ως καπιταλιστές
χειρίζονται κομπίνες,
όμως σοσιαλιστικά
μοιράζουνε ευθύνες.

Γι’ αυτό προτείνω να ελεγχθεί
του Πάγκαλου το ξύγκι,
κάθε γραμμάριο τόσα δις
το χρέος να ξεσφίγγει.


Απο ΕΔΩ

Η σημερινή μας κυβέρνηση:

Τα παιδία παίζει.......... (Αττική σύνταξη)
Οι γέροι πεινάνε...........(Κρατική σύνταξη)

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ουγγαρία αντεπιτίθεται

Από τον Γιώργο Δελαστίκ
Αδύνατον να χωνέψουν οι Ευρωπαίοι το ηχηρό πολιτικό χαστούκι που έφαγαν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. από τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αρνήθηκε επιδεικτικά να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον ουγγρικό λαό επειδή έτσι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. «Πραγματικό χλευασμό επιφύλαξε η ουγγρική κυβέρνηση στο Δ.Ν.Τ. και στην Ε.Ε. που έστειλαν αντιπροσωπείες τους για να εκτιμήσουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ουγγαρία», έγραψε η γαλλική «Λιμπερασιόν».
Η επίσης γαλλική «Μοντ» δείχνει εξίσου σοκαρισμένη με τη στάση τόσο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν όσο και των στελεχών της κυβέρνησής του απέναντι στη συμφωνία υποτέλειας της Ουγγαρίας προς το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. που είχε υπογράψει η προηγούμενη, σοσιαλιστική και εκεί, ουγγρική κυβέρνηση, η οποία συνετρίβη στις εκλογές το Μάιο, για να πάρει δάνειο 20 δισ. ευρώ.
«Η νέα ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία στη Βουδαπέστη φαίνεται να θέλει να απαλλαγεί από τους όρους του δανείου. Αυτό είναι επικίνδυνο» γράφει η «Μοντ» και συνεχίζει: «Τα πάντα εξελίσσονται σαν να προτίθεται ο Βίκτορ Όρμπαν, ο νέος πρωθυπουργός, να αναιρέσει το λόγο που έχει δοθεί στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ. Ο Όρμπαν επιδεικνύει ανοιχτά μια προκλητική και προσβλητική αναίδεια απέναντι στους πιστωτές του»!
Με ιερή αγανάκτηση η «Μοντ» πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο νέος Ούγγρος πρωθυπουργός «προκαλεί την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.». Απουσίαζε από τη Βουδαπέστη όταν μετέβη εκεί ειδική αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. γιατί προτίμησε να πάει στη Νότια Αφρική προκειμένου να παρακολουθήσει τον… τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου! «Η αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. δεν κατόρθωσε να πάρει από τους Ούγγρους στοιχεία και καθαρές απαντήσεις και έτσι επέστρεψε στην Ουάσιγκτον με άδεια χέρια» υπογραμμίζει θιγμένη η «Μοντ», προχωρώντας στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας «δεν σκοτίζεται καθόλου για τις απαιτήσεις της Ε.Ε. ή των διεθνών οργανισμών!».
Η άρνηση της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική εθνικής υποτέλειας των σοσιαλιστών προκατόχων της, προκάλεσε φυσικά αντιδράσεις από τους θιγόμενους Ευρωπαίους, γέννησε όμως και αισθήματα μόλις συγκαλυπτόμενου θαυμασμού σε διεθνές επίπεδο.
«Προκαλώντας τους πιστωτές της, η Ουγγαρία αρνείται περαιτέρω σφίξιμο του ζωναριού», έγραψαν π.χ. στους τίτλους σχετικής ανάλυσής τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και υπογράμμιζαν: «Η προκλητική στάση… αποτυπώνει την κόπωση και την αντίσταση που απειλεί να προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη η συνεχιζόμενη ώθηση για δημοσιονομική ορθότητα».
Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Σκιέργκι Μάτολσι ήταν σαφέστατος, όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση αναφορικά με τη γραμμή της κυβέρνησης Όρμπεν απέναντι στο «μνημόνιο» που είχαν υπογράψει οι Ούγγροι σοσιαλιστές:
«Αυτό το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα θέλαμε να καταργήσουμε τις ατυχείς συνέπειες αυτών των βημάτων. Είπαμε στους εταίρους μας ότι δεν εξετάζουμε σε καμία περίπτωση τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας», διακήρυξε χωρίς περιστροφές.
«Σπανίως μια ουγγρική κυβέρνηση ρίχτηκε στη δουλειά με τόση ορμή. Αυτό ήταν επειγόντως αναγκαίο γιατί έχει καθορίσει ως σκοπό της την υπέρβαση της απελπισίας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης που άφησαν στον ουγγρικό πληθυσμό οκτώ χρόνια σοσιαλιστικής κυριαρχίας» ομολογεί και η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» και προσθέτει: «Η ομάδα του Όρμπεν θέλει εξαιτίας αυτού του λόγου να προωθήσει την “εθνική συνοχή”».
Το χειρότερο από όλα όμως για την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. δεν ήταν η άρνηση των απαιτήσεών τους εκ μέρους της ουγγρικής κυβέρνησης ούτε η εθνικά υπερήφανη στάση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μέσω της επιδεικτικής περιφρόνησης των εκπροσώπων τους. Ήταν το ότι η Βουδαπέστη τόλμησε να θίξει τα… «Άγια των Αγίων» της Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.: τις τράπεζες!
Για το 2010, η ουγγρική κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα πανεύκολο έργο σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της: να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 4% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε… 3,8% του ΑΕΠ το 2010. Τίποτα δηλαδή.
Παρόλα αυτά, οι δυνάστες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαιτούν από την ουγγρική κυβέρνηση να περικόψει τις ήδη γλίσχρες συντάξεις, να μεταρρυθμίσει επί τα χείρω το εθνικό σύστημα υγείας περικόπτοντας μισθούς και θέσεις γιατρών και νοσοκόμων και μειώνοντας τα κρατικά κονδύλια για την υγεία, να κλείσει τεράστιες ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγρων.
Απαιτούνται περικοπές τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ για να μπορέσετε να μειώσετε το έλλειμμα φέτος σε 3,8% και του χρόνου σε 3% είπαν οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. στους Ούγγρους.
Άρα, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα λιτότητας, διαπίστωσαν εμβριθώς. Εκεί τους έκανε ρολάνς και τους τρέλανε η ουγγρική κυβέρνηση! Ένα δισ. πρόσθετα έσοδα σε δύο χρόνια θέλατε;» τους απάντησαν.
«Εμείς θα μαζέψουμε περισσότερα. Όχι όμως με νέα λιτότητα για τον κοσμάκη. Απλούστατα, θα φορολογήσουμε τις τράπεζες!».
Αμ’ έπος αμ’ έργον! Η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε έκτακτη εισφορά για τρία χρόνια των τραπεζών, ύψους 0,45% όχι όμως επί των κερδών, αφού φυσικά όλες θα φρόντιζαν να εμφανίσουν ζημιές, αλλά επί των ακαθάριστων εσόδων! Έριξε και μια έκτακτη φορολογία 5,2% στο ύψος των συναφθέντων συμβολαίων των ασφαλιστικών εταιριών και μια έκτακτη φορολογία μέχρι 6% στις χρηματιστηριακές εταιρίες και σε όλες τις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες!
Κόντεψαν να πάνε από εγκεφαλικό όλοι μαζί – η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., οι τραπεζίτες και όλα τα παράσιτα και τα «λαμόγια» του χρηματοπιστωτικού συστήματος! Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου τη δεύτερη – με βάση τα έσοδα του 2009, τα οποία έχουν ήδη δηλώσει.
Περιχαρής ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας έκανε δημοσίως τους λογαριασμούς του: οι τράπεζες θα «σκάσουν» 450 εκατομμύρια, οι ασφάλειες άλλα 135 και οι υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές εταιρίες ακόμη 110 εκατομμύρια – να ‘τα τα 700 εκατομμύρια ευρώ αμέσως – αμέσως μόνο για φέτος!
«Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική έκτακτη επιβάρυνση, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο του ελλείμματος τους 3,8%» δήλωσε σαρκαστικά στην τηλεόραση ο Γκιέργκι Μάτολσι, ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών.
Με τα χρήματα αυτά όχι μόνο θα μειώσουμε το έλλειμμα στο 3,8% αλλά και θα δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη της οικονομίας, πρόσθεσε. Θα μειώσουμε στο μισό – δηλαδή στο 10% – τον συντελεστή φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων που έχουν μικτά κέρδη μέχρι 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ένα μέτρο που αφορά 250.000 επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες, οι οποίες αποτελούν τα τρία τέταρτα του συνόλου των ουγγρικών επιχειρήσεων.
Επίσης, με τα λεφτά που θα πάρει η ουγγρική κυβέρνηση από τις τράπεζες, θα μπορέσει να μειώσει τον συντελεστή φορολογικού εισοδήματος φυσικών προσώπων στο ενιαίο ύψος του 16%, καλύπτοντας τις απώλειες φορολογικών εσόδων με ένα τμήμα των χρημάτων των τραπεζών!
Πανικός επικράτησε στους κύκλους της Ε.Ε. Η Κομισιόν έσπευσε να προσάψει στην ουγγρική κυβέρνηση ότι… δεν εκτίμησε σωστά τις επιπτώσεις αυτής της έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες, η οποία «ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη» και να «αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές».
Ανοησίες και προσχήματα. Ο πραγματικός λόγος που πανικόβαλε την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. ήταν μήπως αυτή η εθνικά επωφελής ουγγρική στάση βρει μιμητές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργήσει «σχολή» παρακινώντας και άλλες κυβερνήσεις κρατών – μελών των «27» να φορολογούν τις τράπεζες αντί να υποβάλλουν τους λαούς τους σε εξοντωτικά μέτρα λιτότητας.
«Η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με μια αντίστοιχη απόφαση τέτοιων διαστάσεων» έγραψε η γερμανική «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» την παραμονή της ψήφισης του νόμου για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών από το ουγγρικό κοινοβούλιο, η οποία έλαβε ήδη χώρα από την περασμένη εβδομάδα.
Υπάρχει όμως ένα ακόμη «μυστικό» όπου καθιστά πραγματικά εξαιρετική αυτή την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης.
Το 80% του ουγγρικού τραπεζικού συστήματος ελέγχεται από… ξένες τράπεζες – πρωτίστως αυστριακές και γερμανικές, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές!
Πρακτικά, λοιπόν, από τα 700 εκατομμύρια ευρώ ένα τεράστιο τμήμα θα το πληρώσουν όχι οι Ούγγροι τραπεζίτες και παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά οι… Ευρωπαίοι!
Όσον αφορά δε στην έλλειψη ρευστότητας που ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποιες τράπεζες στην Ουγγαρία εξαιτίας της έκτακτης φορολογίας, αυτή θα καλυφθεί μέσω προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε πάλι οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν!
Ομολογουμένως διπλά αριστουργηματική η κίνηση της ουγγρικής κυβέρνησης…
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ
Η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., πέρα από τις φραστικές διαμαρτυρίες, προσπάθησαν να υπονομεύσουν και στην πράξη την πολιτική της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης. Κύριο όργανό τους ο διοικητής της Τράπεζας της Ουγγαρίας.
Η κυβέρνηση απαιτούσε να μειώσει τα επιτόκια χορηγήσεων, ώστε να διοχετευθούν χρήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους χρεωμένους καταναλωτές και νοικοκυριά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κινηθεί η οικονομία. Αυτός όμως αρνείται πεισματικά, με πρόσχημα τον κίνδυνο… πληθωρισμού. Αρνείται επίσης να σηκωθεί να φύγει, παρόλο που η κυβέρνηση ακόμη και με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού εκφράζει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης της προς το πρόσωπό του και τον καλεί δημοσίως να παραιτηθεί.
Η κυβέρνηση Όρμπαν αποφάσισε λοιπόν να τον χτυπήσει εκεί που πονούν όλα τα «λαμόγια» του φυράματος αυτού: στην τσέπη! Του περιέκοψε τον μισθό κατά… 75% από 30.000 ευρώ το μήνα (ποσό αστρονομικό για την Ουγγαρία) του τον έκανε 7.500 ευρώ. Ξεσηκώθηκε αμέσως αυτή τη φορά η… Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν αντέχει να βλέπει τραπεζίτες να υφίστανται τέτοια «μαρτύρια» και κατάγγειλε την ουγγρική κυβέρνηση για «καταχρηστικά μέτρα».
Μέσα σε ένα γενικό κλίμα κατάληψης ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού από τη Δεξιά και μάλιστα εξ εφόδου με σαφώς αντιδημοκρατικές μεθόδους, η κυβέρνηση Όρμπαν ξηλώνει με αστραπιαία ταχύτητα και τους μηχανισμούς των «Κουίσλινγκ» που υπηρετούν την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.
Ήδη «αποκεφαλίστηκαν» οι άνθρωποι που είχαν τοποθετηθεί επικεφαλής της Ουγγρικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης που διαχειρίζεται τα κονδύλια της Ε.Ε., της Ουγγρικής Τράπεζας Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Φόρων, της Αρχής Ελέγχου Χρηματοοικονομικών Θεσμών, του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής κ.λπ., πέρα φυσικά από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και κρίσιμων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης…
Παράλληλα, μέχρι σήμερα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά του ο Λάσλο Πάπτσακ στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος αναφορικά με τη ζημιά που προξένησε στο δημόσιο συμφέρον η διακυβέρνηση των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων του Φέρεντς Γκιούρτσαν και του Γκόρντον Μπάιναϊ προκειμένου να αποφασίσει ο Όρμπαν αν θα τους παραπέμψει σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής για να τον καταδικάσει

Νικος Ραίκος

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ατακες του Αρκα

Αποφευγω αναπαραγωγη ανεκδοτων αλλα νομιζω οτι τα παρακατω ειναι καλα:

1.      ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΒΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ, ΑΛΛΑ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑ.
2.      ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΝΑ ΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ.
3.      H ΠΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΤΕΝΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΑΣ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΙΑ ΦΑΛΑΚΡΟΣ!
4.      ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ 4 ΛΥΚΟΙ ΚΑΙ 1 ΠΡΟΒΑΤΟ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ.
5.      ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΥΝ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ.
6.      ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΧΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΑΣΟΛΑΔΑ. ΜΕΤΑ ΘΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΒΗΞΕΙΣ
7.      Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ.
8.      Η ΖΩΗ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. ΞΕΚΙΝΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ KΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΚΑΝΑΛΙΑ.
9.      ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ. ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ.
10.      ΜΕΓΑΛΟΦΥΪΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΦΑΤΣΕΣ.
11.     ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΗΛΙΘΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΗ.
ΕΤΣΙ ΕΝΑΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΝΩ ΕΝΑΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ΦΤΩΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΗΛΙΘΙΟΣ.
12.     Η ΤΥΧΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΟΥ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΑΛΛΑ Η ΑΤΥΧΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΜΟΝΗ.
13.     ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ.
14.     Η ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ.
15.     ΚΑΝΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ: ΠΛΥΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ!!

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Μια ευχαριστη εμπειρια

Περασα ενα πολυ ωραιο μακρυ Σαββατοκυριακο στο Πορτο. Δεν προκειται να σας πω για το Πορτο, οποιος ενδιαφερεται το Ιντερνετ ειναι γεματο πληροφοριες.
Απλα ηθελα να πω την εντυπωση που μου εκανας οι τιμες. Καπουτσινο σε κεντρικο καφε Ε1.25, μπυρα 0.3λιτρο Ε1.50, πιατο με ψητα καλαμαρακια Ε7.00 Ενα βραδυ θελαμε να φαμε κατι ελαφρυ, και αγορασαμε ψαροκεφτεδες, καλαμαρακια και ενα μπουκαλι κρασι - συνολο Ε18.00 Το κρασι ηταν τοπικο λευκο εμφιαλωμενο και εκανε Ε6.00. Το μαγαζι ηταν πανω στο ποταμι με καταπληκτικη θεα.
Φυσικα εχει πολυ ακριβοτερα μαγαζια αλλα τουλαχιστον εχει πολλα μαγαζια με λογικες τιμες. Ποτηρι πορτ σε μπαρ? Ε2.50
Η πτηση απο το Λονδινο ηταν γεματη και τα καραβια που κανουν μινι κρουαζιερες στον ποταμο Ντουρο ηταν γεματα. Αν εχει τοσο κοσμο τετοια εποχη φανταζομαι το τι γινεται το καλοκαιρι.
Τιμη ημερησιας κρουαζιερας απο το Πορτο στο Ρεγκαου (σχεδον 7 ωρες) και επιστροφη στο Πορτο με τραινο - Ε85.00 το ατομο. Περιλαμβανει πρωινο, μεσημεριανο, επισκεψη σε μουσειο και το εισιτηριο του τραινου. Ημερησιο εισιτηριο για ολα τα μεσα μαζικης μεταφορας (μετρο, λεωφορειο, τραμ και τραινο) Ε5.00
Εκμεταλευονται οτι εχει να προσφερει η πολη και η περιοχη και αναρωτιεμαι αν καποιος στην Καβαλα προσφερει στου επισκεπτες αναλογες επιλογες. Ο Παναγιωτης ειχε γραψει πριν μερικες μερες για διαφορα που καποιος μπορει να κανει απο την Καβαλα αλλα αμφιβαλλω αν μπορει να τα κανει καποιος οργανωμενα (πχ κοσμος θα μπορουσε να πληρωσει για ενα περιδιαβασμα γυρω απο την Παναγια με οδηγο)

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

To άκρον άωτον...

Πάντα αναρωτιόμασταν όταν ήμασταν μαθητές, ποιος μεγαλοφυής εγκέφαλος σκέφτηκε το ωράριο που πηγαίναμε στο σχολείο. Τις τρεις πρώτες μέρες της εβδομάδας απόγευμα και τις επόμενες τρεις πρωί. Ιδιαίτερα εξουθενωτική η Τετάρτη που σχολούσαμε βράδυ και την άλλη μέρα το πρωί, ξανά στο σχολείο. Κι αν μάλιστα είχαμε και τον Παπαδόπουλο ήταν σχεδόν βέβαιο ή ότι θα μας εξέταζε ή ότι θα γράφαμε διαγώνισμα. Η χαριστική βολή στην τελευταία τάξη, που μετά το σχολείο είχαμε και φροντιστήριο και επιστρέφαμε στο σπίτι γύρω στις 10.
Το πανέξυπνο αυτό (και άκρως βέβαια δημοκρατικό) μέτρο εφαρμόσθηκε από τις 24-10-1966. Μέχρι τότε σε όσα κτίρια συστεγάζονταν το Λύκειο με το Γυμνάσιο, το Λύκειο πήγαινε πάντοτε πρωί για μάθημα, ενώ το Γυμνάσιο το απόγευμα. Είχε τη λογική ότι οι μαθητές του Λυκείου είχαν περισσότερο διάβασμα και υποχρεώσεις.
Και ξαφνικά, ενώ η σχολική χρονιά είχε αρχίσει, ο τότε υπουργός Παιδείας άλλαξε το πρόγραμμα. Τα Λύκεια θα πήγαιναν για μάθημα 3 μέρες απόγευμα και 3 μέρες πρωί. Και το πιό κουφό είναι ότι αυτό θα άλλαζε κάθε βδομάδα οπότε κάποιοι μπερδεύονταν και δεν ήξεραν αν τη Δευτέρα ήταν πρωινοί ή απογευματινοί. Ευτυχώς, όταν πήγαμε ύστερα από 5 χρόνια εμείς, η αλλαγή αυτή γινόταν κάθε εξάμηνο.
Και η αιτία όλης αυτής της ταλαιπωρίας, όπως πάντα, η ''πληρέστερη μόρφωση'' των μαθητών.


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ

Πολυ τον πάω τον τύπο.


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ενα φως μέσα στο σκοτάδι

Κατ' αρχάς θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια σε όλους, που συμμετέχουν και εμπλουτίζουν με καινούργια στοιχεία,σχόλια,απόψεις και αναμνήσεις αυτό το πέραν κάθε προσδοκίας υπέροχο site.Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματά μου την ώρα που διαβάζω τα περιεχόμενά του.
Μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποφάσισα να σας απασχολήσω , έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.Το θέμα, στο οποίο θα αναφερθώ, το έμαθα μέσα Ιοιλίου αλλά λόγοι ( όπως δουλειά,διακοπές,απουσία απο Αθήνακαι έλλειψη κομπιούτερ ) δεν μου επέτρεψαν να επικοινωνήσω μαζί σας νωρίτερα.Είναι βέβαια τελείως άσχετομε τις πρόσφατες δημοσιεύσεις και σχόλιά σας.
Όλοι γνωρίζουμε, είτε από κοντά είτε από πιο μακρυά,τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας. Ζητείται από το λαό βοήθεια ,συμπαράσταση και σφίξιμο των ζωναριών χωρίς όμως να γίνονται από εκείνους τα απαιτούμενα για να βγούμε από την κρίση.
Μέσα ΄σ' αυτό το αλαλούμ που επικρατεί υπάρχουν και κάποια φωτεινά παραδείγματα που κανονικά θα έπρεπε να είναι πρώτο θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τα μέτρα - ευκαιρίες που τους δίνονται και κάνουν συνεχείς μειώσεις.Μεταξύ αυτών, των εργοδοτών, υπάρχουν και οι ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.Εργοδότης μάζεψε τους υπαλλήλους του,τους ανακοίνωσε τις μειώσεις, αναγκαίες για να επιβιώσει η επιχείρηση, αλλά, εδώ είναι η 1η διαφορά,με την ΔΕΣΜΕΥΣΗ ότι μόλις ξεπεραστεί η κρίση θα τους αποζημιώσει για τα χαμένα.Είναι καλοκαίρι.Όλοι φεύγουν για διακοπές καο ο εργοδότης ερωτάται που θα πάει διακοπές και η απάντηση : " Πουθενά - στο σπίτι μου.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΩ ΘΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.Εκείνοι θα πάρουν κανονικά τις άδειές τους, εγώ όχι.".Εδώ είναι η 2η διαφορά.
Θα μου πείτε δικαιολογημένα γιατί σας τα γραφω αυτά και ότι είναι παραμύθια.Θα σας λύσω αμέσως την απορία."ΓΙΑΤΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗΣ ΜΑΣ".Δεν σας αποκαλύπτω το όνομά του γιατί σέβομαι την μετριοφροσύνη του.Επιφυλλάσσομαι.Θεωρώ υποχρέωσή μου να γνωστοποιήσω το γεγονός γιατί αυτά πρέπει να τονίζονται και να γίνονται παραδείγματα προς μίμηση.Φαντασθείτε εάν οι εργοδότες είχαν τη μισή ευαισθησία , απ' αυτήν του συμμαθητού μας, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα και για την Ελλαδα αλλά και για όλους μας.
Δεν έχω τίποτε άλλο να πω για το συγκεκριμένο θέμα εκτός του ενός ¨ΜΠΡΑΒΟ και ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ".Επίσης επιβεβαιώνει το ότι η τάξη μας έχει κάτι το διαφορετικό.
Τέλος θα ήθελα να σας ζητήσω συγγνώμη για την πολυλογία μου αλλά προσπάθησα να εκφράσω αυτά που νομίζω ότι θα αισθανόταν ο καθένας μας.

Νίκος Ράικος

Κωλοέλληνες

Ρώτησα έναν φίλο μου, που είναι και άτυπος βοηθός βουλευτή, αν ο κόσμος εξακολουθεί να πηγαίνει στα γραφεία των βουλευτών με διάφορα αιτήματα. Μου απάντησε ότι όχι μόνο εξακολουθεί να πηγαίνει, αλλά έχει αυξηθεί σημαντικά. Σε ερώτησή μου σε τι αφορούν κυρίως αυτά τα αιτήματα, τι ζητάει κυρίως ο κόσμος από έναν βουλευτή, μου απάντησε μονολεκτικά: ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ!!! Εννιά στους δέκα ζητούν από τον βουλευτή να παρακάμψει ή να παραβεί τον Νόμο για να ικανοποιήσει την απαίτησή τους!
ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, λοιπόν! Ατομιστές, καιροσκόποι, οπορτουνιστές, κουτοπόνηροι! Που κατηγορούμε τους άλλους ότι έκλεψαν γιατί δεν δόθηκε σε μας η ευκαιρία να το κάνουμε.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Αντί - Είδηση (2)

Το Σάββατο, στο Δημοτικό Στάδιο "Ανθή Καραγιάννη" της Καβάλας, διεξήχθη ο ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στη γηπεδούχο Καβάλα και τον φιλοξενούμενο Παναθηναϊκό. Η προσέλευση των οπαδών των φιλοξενουμένων ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά καθώς ξεκίνησε τέσσερεις και πλέον ώρες πριν την έναρξη της αναμέτρησης, δόθηκε επαρκής χρόνος στην Αστυνομία να κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να μη γίνει δυνατή η εισαγωγή στο γήπεδο επικίνδυνων αντικειμένων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και, κυρίως, την ασφάλεια των θεατών. Πράγματι, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα δεν άναψε ούτε ένα καπνογόνο, δεν ρίχτηκε ούτε μια φωτοβολίδα. Όταν σε κάποια στιγμή, στο δεύτερο ημίχρονο, ρίχτηκε μια φωτοβολίδα, που προφανώς διέλαθε της προσοχής των Αστυνομικών κατά τον έλεγχο, από την κερκίδα των φιλοξενουμένων εναντίον της κερκίδας των γηπεδούχων και τραυμάτισε μια ανύποπτη γυναίκα, ο δράστης απομονώθηκε από τους οπαδούς της ίδιας ομάδας, συνελήθφη και παραδόθηκε στους Αστυνομικούς. Κατά την έξοδο από το Στάδιο κάποιος ανεγκέφαλος οπαδός της φιλοξενούμενης ομάδας πέταξε μια βόμβα μολότωφ και έκαψε ένα περιπολικό. Ο οπαδός αυτός συνελήφθη πάραυτα, μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ κινήθηκε και η διαδικασία χρέωσής του με την αξία του κατεστραμένου αυτοκινήτου. Παράλληλα, μερικοί άλλοι οπαδοί της ίδιας ομάδας ξήλωσαν καθίσματα από τις κερκίδες και επιτέθηκαν εναντίον Αστυνομικών προκαλώντας φθορές και σε άλλα δυο αστυνομικά οχήματα. Οι ταραξίες συνελήφθησαν ΟΛΟΙ, μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα και ξεκίνησε η διαδικασία για την από κοινού κάλυψη της αξίας των φθορών που προκλήθηκαν. Τη Δευτέρα, στο Αυτόφωρο, έπεσε βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης καταδικάζοντας όλους τους παραπάνω ανθρωπόμορφους σε βαρύτατες ποινές φυλάκισης για σωρεία παρανομιών, παραβάσεων και κακουργηματικών πράξεων. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός καταδικάστηκε σε βαρύ χρηματικό πρόστιμο με επαπειλούμενο τον αποκλεισμό της έδρας της.

Αντι - Είδηση (1)

Το Σάββατο διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας η ποδοσφαιρική αναμέτρηση ανάμεσα στον γηπεδούχο Παναθηναϊκό και τη φιλοξενούμενη Καβάλα. Οι οπαδοί των φιλοξενούμενων άρχισαν να προσέρχονται με τάξη και ηρεμία τέσσερεις ώρες πριν την έναρξη του αγώνα στο Στάδιο το οποίο φρουρούνταν εξωτερικά από διμοιρίες των ΜΑΤ και οχήματα της Πυροσβεστικής για την πρόληψη και αποτροπή επεισοδίων, καθώς οι οπαδοί των φιλοξενουμένων και πολλοί ήταν και στο παρελθόν έχουν προκαλέσει βίαια επεισόδια.
Τελικά, οι 3000 περίπου οπαδοί οδηγήθηκαν και γέμισαν ασφυκτικά το ανατολικό πέταλο του Σταδίου και άρχισαν να τραγουδούν και να ζητωκραυγάζουν την ομάδα τους. Με την έναρξη του αγώνα η φιλοξενούμενη ομάδα ευτύχησε στην πρώτη της ευκαιρία να προηγηθεί και τότε δεκάδες βεγγαλικά, που είχαν ξεφύγει από τον έλεγχο της Αστυνομίας, άναψαν στο πέταλο και ρίχτηκαν μέσα στον στίβο και στον αγωνιστικό χώρο. Οι μικρές εστίες φωτιάς που δημιουργήθηκαν γρήγορα σβήστηκαν από τους ανθρώπους του Σταδίου. Ο αγώνας συνεχίστηκε με υπεροχή των γηπεδούχων που κατάφεραν να κλείσουν το ημίχρονο προηγούμενοι στο σκορ. Οι οπαδοί των γηπεδούχων, αντίθετα με τους φιλοξενούμενους, κατά την επίτευξη των τερμάτων δεν έριξαν τίποτε, αλλά απλά ζητωκραύγασαν την ομάδα τους. Ευτυχώς, μέσα στον αγωνιστικό χώρο, το παιχνίδι ήταν ήσυχο, χωρίς αμφισβητούμενες φάσεις και χωρίς σκληρά μαρκαρίσματα που εξάπτουν τους οπαδούς. Ωστόσο, σε κάποια ανύποπτη στιγμή, στο δεύτερο ημίχρονο, εκτοξεύτηκε από το πέταλο των φιλοξενουμένων μια φωτοβολίδα εναντίον της ήσυχης κερκίδας των γηπεδούχων τραυματίζοντας μια γυναίκα. Παρά την κατηγορηματική διαβεβαίωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμοιβομένων Ποδοσφαιριστών ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι ποδοσφαιριστές θα αποχωρούν αμέσως και ο αγώνας θα διακόπτεται, κανένας ποδοσφαιριστής δεν κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο αγώνας κύλησε ομαλά μέχρι τη λήξη του και βοηθούντος και του αποτελέσματος (ισοπαλία) οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων αποχώρησαν αλληλοσυγχαιρόμενοι. Ακολούθησαν οι οπαδοί των γηπεδούχων που αδειάζοντας την κερκίδα τους αναχώρησαν ήσυχα για τα σπίτια τους. Και τότε άρχισε ο πόλεμος. Ανάμεσα στους οπαδούς των φιλοξενουμένων και στα ΜΑΤ. Καθώς στις φαρέτρες των πρώτων είχαν ξεμείνει αρκετά πολεμοφόδια, άρχισαν οι συγκρούσεις. Ενα καινούριο περιπολικό κάηκε ολοσχερώς από βόμβα μολότωφ, σε άλλα δυο προξενήθηκαν σημαντικές ζημιές, δεκάδες πλαστικά καθίσματα ξηλώθηκαν και εκτοξεύτηκαν εναντίον των αστυνομικών και έγινε ΜΙΑ σύλληψη. Τα γεγονότα αποσιωπήθηκαν από τα δελτία αθλητικών και πολιτικών ειδήσεων, αφού, πρώτον, δεν υπήρξε νεκρός, και δεύτερον, επειδή η ομάδα της Καβάλας είναι μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη στην Ελλάδα και ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τα κανάλια της ποδοσφαιρικής εξουσίας. Όλα έγιναν κανονικά και σύμφωνα με τα Δελτία Ειδήσεων "ο αγώνας διεξήχθη και έληξε ομαλά".

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Πρωτοετείς και άνετοι

Νοέμβριος του 1977, στα σκαλιά της ΦΜΣ με το Μάκη. Με ανάλογη αμφίεση, γεμάτοι αισιοδοξία, περηφάνια και προσδοκίες.
Το άρθρο του Κώστα για τις συνελεύσεις μου θύμισε πολλά. Ειδικά δε για τις συνελεύσεις του Μαθηματικού, προπύργιου τότε της ΠΣΚ, που ήταν παρομοιώδεις για τη διάρκειά τους.
Δε νομίζω να υπήρξε φοιτητής που να παρακολούθησε ποτέ ολόκληρη. Κάποιες φορές, πριν το χάραμα, μην αντέχοντας άλλο την κοπανούσαμε για το σπίτι. Αλλά και κει- είχε φύγει πια ο ύπνος- η συζήτηση συνεχιζόταν...

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Φοιτητικες αναμνησεις

Των περισσοτερων φιλων τα παιδια ετοιμαζονται να κανουν τις αιτησεις για το πανεπιστημιο και φυσιολογικα η κουβεντα της Παρασκευιατικης εξοδου καλυψε το θεμα.
Μετα απο 26 χρονια βρεθηκα στο Birmingham και πρεπει να ομολογησω οτι αισθανθηκα καπως παραξενα μετα τοσα χρονια να περπατησω αναμεσα στα κτιρια. Πολλα εχουν αλλαξει αλλα μερικα παραμενουν τα ιδια.
Το βραδυ λοιπον με την παρεα θυμηθηκαμε τα φοιτητικα μας χρονια και μια και ενας απο του γυιους θελει να σπουδασει πολιτικη, συζητησαμε για φοιτητικη πολιτικη. Κοινη μνημη ολων η μανια με την διαδικασια, κατι που ποτε δεν καταλαβα αλλα ειδικα σαν πρωτοετης ημουν κυριολεκτικα ψαρι εξω απο το νερο.
Θυμαμαι απο τις πρωτες συνελευσεις που πηγα, στο κεντρικο αμφιθεατρο της ΦΜΣ. Ο καπνος απο τα τσιγαρα κυριολεκτικα κοβοταν με μαχαιρι και διαφοροι τιποτα (στην πλειοψηφια με το τοτε υποχρεωτικο στρατιωτικο τζακετ) ελεγαν διαφορα περι διαδικαστικου και το οποιο γενικα τραβουσε για πολυ.
Ενα απο τα πρωτα θεματα ηταν η 3η εξεταστικη περιοδος. Ποτε θα γινει? Ιανουαριο 'η' Φεβρουαριο? Φυσικα ηταν πολιτικο θεμα και καθε κομματικη παραταξη ειχε θεση. Το αστειο ηταν οτι σαν πρωτοετης μπορουσες να ψηφισεις για κατι το οποιο δεν ειχε καμμια επιδραση για σενα. Ειδικα φοιτητες μια παραταξης που φημιζοταν για την πειθαρχια της, ηταν εκει σταθερα για να σιγουρευσουν το αποτελεσμα.
Μπορεις κανεις να ξεχασει τα απιστευτα ονοματα των κομματων? ΚΚΕ ΜΛ, ΜΛ ΚΚΕ, ΚΚΕ, ΚΚΕ εσ. κτλ Τοτε η ΝΔ ηταν κομμα της πλακας στο Πανεπιστημιο, καταλαβαινω τωρα οτι ειναι πρωτη δυναμη?
Το μοναδικο που εσωσε την βαρεμαρα, ηταν η ανοδος των ανεξαρτητων φοιτητων που ελεγαν αυτο που ηθελαν και γινοταν και λιγο πλακα. Ητανα αναθεμα για τους θιασωτες του διαδικαστικου

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Κρίμα..........

Το Blοg μας είναι ανοιχτό για όλο τον κόσμο, και φυσικά ο καθένας μπορεί επώνυμα ή και ανώνυμα να παρακολουθεί και να σχολιάζει, όμως το να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί απο εμάς (στην συγκεκριμένη περίπτωση απο τον Χρήστο Χ.) και να τις χρησιμοποιεί στην προεκλογική του εκστρατεία χωρίς την ευαισθησία να πάρει την άδεια ή έστω να αναφέρει την πηγή, το θεωρώ τουλάχιστον κατακριτέο..........



Φίλε και συμμαθητή Θόδωρε, ξεκίνησες με το αριστερό και είναι κρίμα.

Face off στο Facebook

Δυο απο τους υποψηφιους στις ερχομενες εκλογες εχουν προφιλ στο φε'ι'σμπουκ και νομιζω ειναι ενδιαφερον να τα συγκρινουμε.
Πρωτα ο κ Καλλιοτζης
Σιγουρα φτιαγμενη απο καποιον αλλον πχ στο βιογραφικο αναφερεται στον κ. Καλλιοτζη στο τριτο προσωπο. Επισης φαινεται να εχουν ξεχασει το  νοημα του κοινωνικου δυκτιου, με την εννοια οτι πρεπει να γραψεις κατι προσωπικο που θα ενδιαφερε του υποστηρικτες σου (και τους πιθανους υποστηρικτες).
Ολα τα μυνηματα ειναι απο υποστηρικτες και δεν υπαρχει τιποτα απο τον υποψηφιο. Ειναι καθαρα μια προσπαθεια του στιλ - πρεπει να ειμαστε στο φεισμπουκ παρα συνειδητη προσπαθεια επικοινωνιας με ψηφοφορους.
Παρακατω ο κ. Σιμιτσης
Περισσοτερο μια προσωπικη σελιδα παρα υποψηφιου αλλα φυσιολογικα για ενα δημοσιο προσωπο δεν υπαρχει διαφορα.
Ο κ.Σιμιτσης φαινεται να ειναι πιο μεσα στο πνευμα, με προσωπικες καταχωρησεις και ανταλλαγες μυνηματων με φιλους.
Θα ελεγα απο τεχνολογικης πλευρας ο κ Σιμιτσης ειναι πιο εξελιγμενος, ο κ. Καλλιοτζης πιο πισω.
Αναμενω ανταγωνισμο για το ποιος θα εχει περισσοτερους φιλους
Ειμαι σιγουρος οτι πολλα θα αλλαξουν πριν τις εκλογες.

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Καλή Χρονιά


Σε όλα τα σχολεία σήμερα έγινε ο Αγιασμός και μοιράσθηκαν στα παιδιά τα βιβλία. Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει. Σε κάποιο έντυπο  χθες, σε άρθρο με τίτλο '' Μ' αρέσει-Δεν μ΄ αρέσει '' κάποιος δήλωνε ευτυχής που δεν χρειάζεται να ξυπνήσει την επόμενη μέρα για να πάει στο σχολείο. Αλλά και απ΄ την άλλη όποιος επιθυμεί να ξαναζήσει τα σχολικά χρόνια, σίγουρα θα έχει παράπονα από το δρόμο που πήρε η μετέπειτα ζωή του. 
Όλοι ωστόσο, περάσαμε από τα θρανία. Παρά τον όποιο ψυχαναγκασμό και το στρες της μαθητικής ζωής, ίσως λόγω της αθωότητας με την οποία έχουμε συνδέσει την εφηβεία μας, ίσως γιατί τότε αρχίσαμε να την χάνουμε, μας συγκινούν και τα νοσταλγούμε. Εξάλλου ήταν τα χρόνια της επανάστασης, της διαμόρφωσης, της ανυπακοής, της ονειροπόλησης, της αισιοδοξίας και των έντονων συναισθημάτων της νιότης. Οι συμμαθητές μας βρίσκονται για πάντα στη μνήμη μας και συχνά θυμόμαστε στιγμές που ζήσαμε στη τάξη.
(Οι φωτογραφίες είναι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς την Τρίτη 1-10-1974. Τότε τα γυμνάσια και τα λύκεια άνοιγαν στις 1 Οκτωβρίου. Στην επάνω φωτογραφία το 1ο και 2ο Θηλέων, ενώ στην κάτω τα αντίστοιχα των Αρρένων. Μπροστά από τους μαθητές του 1ου Αρρένων ο Τροφαντός. Πιο  κάτω, μεταξύ των μαθητών του 2ου Αρρένων διακρίνεται ο Πίτσας, σφιγμένος και βλοσυρός, επιτηρεί έτοιμος να επέμβει -τι βαρύ χέρι που είχε- ανά πάσα στιγμή).

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

........και σήμερα.











'Ολες οι φώτο είναι τραβηγμένες απο τον Τάκη Λάζο (κατα κόσμον "Ο Φυσικός").

Η Καβάλα άλλοτε.............
















Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Κι άλλα ταξί...

Άλλες δύο φωτογραφίες το ίδιο καταπληκτικές, που δείχνουν το νότιο και το ανατολικό τμήμα της πλατείας Φουάτ από άλλη οπτική γωνία. Ο δρόμος νότια του μνημείου όντως δεν είναι η Βενιζέλου. Σήμερα δεν υπάρχει πλέον, έχοντας ενσωματωθεί με την πλατεία. Στην πάνω φωτογραφία φαίνονται το ξενοδοχείο Αστήρ και η καπναποθήκη Πετρίδη. Αριστερά τους το ξενοδοχείο Φίλιπποι της οικογένειας Αγαπητού. Αν προσέξτε στο ισόγειο του κτιρίου, από τη μεριά της Κ. Παλαμά, υπάρχει ένα βενζινάδικο.
Στη δεύτερη φωτογραφία, στο βόρειο μέρος του κήπου του μνημείου (ουσιαστικά είναι συνέχεια της φωτογραφίας της ανάρτησης τις 8/9), διακρίνονται δύο υπαίθριοι φωτογράφοι με τα τρίποδα και τα μαύρα μανίκια, που έβγαζαν τις στιγμιαίες και τις 24τράωρες αναμνηστικές φωτογραφίες. Θυμάστε να βγήκατε εκεί φωτογραφίες; Στο βάθος, ψηλά, το Αρρένων μας ατενίζει αγέρωχο.
( Οι δύο φωτογραφίες μας δόθηκαν από τα Γ.Α.Κ. Ν. Καβάλας. Τους ευχαριστούμε θερμά.)

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ψίτ, ταξί !

Aρχές της δεκαετίας του '60. Μιά πολύ ωραία φωτογραφία της πόλης γεμάτη με τα ζωηρά χρώματα της παιδικής μας ηλικίας. Στο κέντρο της, ο τουρμπές της μητέρας του Μωχάμετ Άλυ. Η μητέρα του Μωχάμετ Άλυ Zeyneb Hatum τάφηκε στο χώρο που βλέπουμε στη γωνία Δοϊράνης και Βενιζέλου καθότι ο πέριξ του μνημείου χώρος θεωρούνταν από τους Μουσουλμάνους ιερός. Η περιοχή, όπως και η πλατεία του Αγ. Νικολάου ήταν διάσπαρτη από τουρκικά μνήματα. Βέβαια η μεγαλύτερη έκταση των μουσουλμανικών νεκροταφείων βρισκόταν στο χώρο του σημερινού Δημοτικού κήπου και κάτω από την οδό Βενιζέλου σχεδόν μέχρι τη θάλασσα.
Η κατεδάφιση του τουρμπέ ξεκίνησε το 1965, αφού προηγήθηκε έντονη διαμάχη μεταξύ του Δήμου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το 1968 ο Ευαγγελίου ολοκλήρωσε την κατεδάφιση του μνημείου μετονομάζοντας την μέχρι τότε πλατεία Φουάτ σε πλατεία Ελευθερίας.
Στη κάτω φωτογραφία - που είναι πολύ πιο παλιά- φαίνεται και η αρχική περίφραξη του τουρμπέ. Παρατηρείστε ότι ακριβώς από κάτω, εκεί που είναι το κάρο, υπάρχουν μαγαζιά τα οποία εμπόδιζαν τη πρόσβαση προς την θάλασσα. Τα κατεδάφισαν οι Βούλγαροι κατά την περίοδο της 3ης Βουλγαρικής κατοχής το 1941, ελευθερώνοντας το χώρο, χρησιμοποιώντας ''εθελοντές'' Καβαλιώτες.
Επιστρέφοντας στην πάνω φωτογραφία, τα αυτοκίνητα που φαίνονται δεξιά του μνημείου, είναι ταξί. Βρήκα ένα τιμοκατάλογο με τα κόμιστρά τους που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 1959. Σήμερα πάντως η διαδρομή Καβάλα-Μπάτη με ταξί κοστίζει περίπου 5 Ευρώ, ενώ για το Παλιό το κόστος είναι 13 περίπου Ευρώ. Προσέξτε ακόμη, στην άκρη δεξιά της φωτογραφίας, το Αστικό λεωφορείο (επονομαζόμενο τότε Καμηλάκι).

Με το χερι στο ταμειο

Η ΓΓ περιφερειας ΑΜΘ που εγινε διασημη στην Καβαλα με την αποφαση της να θεσει σε αργια τον Νομαρχη εχει μια ενδιαφερουσα προσωπικη αποψη για την διαχειρηση του δημοσιου χρηματος. Δειτε το αρθρο απο την φωνη της Ροδοπης κλικ

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

'' Λίγα και καλά...''

Tην πρώτη καταχώρηση τη βρήκα σε φύλλο του Ταχυδρόμου, του Ιανουάριου του 1959. Τη δεύτερη σε φύλλο της ίδιας χρονιάς, αλλά αρκετούς μήνες αργότερα (Σεπτέμβριος). Βελτιωμένη, τακτοποιημένη και με πιό ανταγωνιστικές τιμές. Τελείως αντιφατική βέβαια,η συνύπαρξη με τις άλλες διαφημίσεις για λαχεία ( ο πατέρας του Γιώργου) και για ιατρεία. Το τυχαίο και το μοιραίο μαζί.
Μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες τις οποίες παραθέτω: α) Το λεωφορείο που αναφέρεται (στις Δ΄-Γ΄ και Β' κατηγορίες) ήταν του ΚΤΕΛ ή Αστικό;
β) Αν η τελετή γινόταν στον Αη Γιάννη το λεωφορείο θα πάρκαρε στη Φιλίππου, κλείνοντάς την, όπως στις μέρες μας γίνεται με τα ταξί; γ) Ποιά η αντιστοιχία τιμών του καταλόγου με τη τότε καθημερινότητα; Το απλό εισιτήριο για τη Θάσο κόστιζε 16,50 δρχ. ενώ ο γύρος του νησιού 30 δρχ. και ένας υπάλληλος πρέπει να έπαιρνε τότε γύρω στις 2.000 δρχ. το μήνα. Ο Λάκης Φ. (εμπνευστής εξάλλου και του τίτλου) θα ξέρει καλύτερα.
Μπορείτε να φανταστείτε τι σχόλια θα έκαναν ο Χάρης και ο Απόστολος, αν ήταν επιβάτες του παραπάνω λεωφορείου, κατά τη διάρκεια της διαδρομής!

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

'' Oriste '' means welcome

IRAKLITSA: Τhe village of the sun
Στιγμιότυπα και σκηνές από τη ζωή στο Αγγλικό κάμπιγκ της Ηρακλείτσας, τα οποία αναδημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο το καλοκαίρι του 1972, παρμένα από τα διαφημιστικά έντυπα του πρακτορείου International Frontier που κυκλοφόρησαν ευρύτατα στην Αγγλία.
Στο συγκεκριμμένο λοιπόν διαφημιστικό περιοδικό, αναφέρονται τα εξής:
Ηρακλείτσα, το χωριό του Ήλιου. Επισκεφθείτε το Φιδονήσι για κολύμπι, ψάρεμα ή απλά απολαύστε τα καθαρά κρυστάλλινα νερά. Κρατήστε την ενεργητικότητά σας για το βραδυνό χορό α λα ελληνικά. Και πιό κάτω: Όταν ένας Έλληνας σου λέει '' Ορίστε'' σημαίνει '' καλώς ήλθατε ''.
(Παρατηρείστε τον τύπο με το kamaki στην επάνω δεξιά φωτογραφία).

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Άλλος για Ηρακλείτσα...

Kαλοκαίρι 1959. Στο λιμάνι της Καβάλας εκδρομείς επιβιβάζονται σε πετρελαιοκίνητο καίκι με προορισμό την Ηρακλείτσα.
Το Δεκαπενταύγουστο της ίδιας χρονιάς, από τα στατιστικά στοιχεία του Λιμεναρχείου Καβάλας προκύπτει ότι το διήμερο της αργίας της Παναγίας ταξίδευσαν μέσω θαλάσσης 4.000 επιβάτες προς Παληό, Ηρακλείτσα και Πέραμο.
Μέχρι το 1961-62 αν κάποιος ήθελε να πάει στην Ηρακλείτσα οδικά, έπρεπε πρώτα να πάει στην Ελευθερούπολη και από κει μέ το λεωφορείο του ΚΤΕΛ ( η γραμμή αυτή πρέπει να υπήρχε από το 1945) να συνεχίσει. Αυτό γιατί δεν υπήρχε κανονικός δρόμος που να συνδέει τη πόλη με αυτές τις περιοχές, παρά ένα μονοπάτι. Καίκια διέθεταν ο Ματιανός και ο Καραπατσάκης που κουβαλούσαν στην πόλη και εμπορεύματα.
Στις δύο φωτογραφίες-μέσα της δεκαετίας του 70- διακρίνεται το πολύ γραφικό, ακόμη, λιμανάκι της Ηρακλείτσας. Ήρεμο και γαλήνιο με τις λιγοστές ψαρόβαρκες. Στο βάθος φαίνεται η μεγάλη αμμουδιά αρκετά πριν την επιδρομή της ανοικοδόμησης.
Στην τελευταία φωτογραφία, μιά παρέα από τις τελειόφοιτες του Γυμνασίου Θηλέων της Ελευθερούπολης, στις 8 Ιουνίου 1949, σε ημερήσια εκδρομή στην Ηρακλείτσα. Στο βάθος δεξιά, πίσω από τους φωτογραφιζόμενους, ο γνωστός όρμος και ο λόφος όπου αργότερα θα λειτουργούσε και καμπιγκ. Πρώτη από αριστερά, η μαθήτρια Δωροθέα Παπαδοπούλου. Το ακορντεόν απαραίτητο αξεσουάρ της χαρούμενης παρέας. Η αιτία ύπαρξης των στρατιωτικών στη φωτογραφία, άγνωστη.

Τεστ παρατηρητικότητας.............

Κοιτάξτε με προσοχή ανάμεσα στα δύο κορίτσια, και πείτε τί βλέπετε.


Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Καλό μήνα

Φθινόπωρο από σήμερα.
Και το καλοκαίρι έδειξε από χθες να μας εγκαταλείπει. Συναισθανόμενο το τέλος του, θύμωσε.
Και μάζεψε όλους τους αγέρηδες, που τους κρατούσε κλειδωμένους και μας τους στέρησε τόσο πολύ καιρό, μάζεψε τα σύννεφα, που τα είχε στείλει μακρυά και μας τα έστειλε όλα μαζύ για να μας θυμίσει τι μας περιμένει τώρα που αυτό φεύγει. Να μας προβληματίσει όλους εμάς που καταριόμασταν την διαρκή ζέστη, άπνοια και υγρασία.
Στο μυαλό μου, από το πρωί, το λυρικό, πικρό και μελαγχολικό κομμάτι των Doors: "Summer' s almost gone".
... We had some good times - but they' re gone.
The winter' s comin' on
Summer' s almost gone...