Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΣΧΕΔΟΝ 46 ΧΡΟΝΙΑ...

Πρέπει να ήταν άνοιξη του 1971.
27 κορίτσια και 26 αγόρια, η ΣΤ΄ Τάξη του 12ου Δημοτικού Σχολείου (Αγίου Ιωάννου).
Ετοιμαζόμαστε να εγκαταλείψουμε το Σχολείο μας, με την τεράστια αυλή, μετά από 6 χρόνια σ΄αυτό (για τους περισσότερους από εμάς).
Σχεδόν όλοι θα συνεχίσουμε στο Γυμνάσιο, κάποιοι θα μείνουμε στην Καβάλα, κάποιοι θα φύγουμε και μερικοί θα ξαναγυρίσουμε, ενώ άλλοι θα βρεθούν σε άλλες γωνιές της Ελλάδας ή του κόσμου.
Παρατηρώντας τη φωτογραφία, διαπιστώνω ότι με τους περισσότερους συμμαθητές μου έχω κάποια επαφή ή τουλάχιστον γνωρίζω πού βρίσκονται και τι κάνουν. Όμως, για 10 από αυτούς, δεν έχω κανένα νέο.
Μήπως είναι καιρός να δρομολογήσουμε καμιά επανένωση;   

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Αγγλικά

Πιθανότατα ο Πρωθυπουργός έχει κάνει σημαντική βελτίωση στην γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Αυτό δεν παύει να σημαίνει ότι η ξένη γλώσσα που μιλάει απέχει παρασάγγας από την αγγλική.
Ο ίδιος ενδεχομένως δεν το αντιλαμβάνεται. Και επιμένει σε κάθε ευκαιρία να μιλάει μια γλώσσα με έναν τρόπο που πρώτα εκθέτει τον ίδιο και μετά την χώρα του (μας).
Απορώ, όμως, δεν υπάρχει κανείς από τους αυλοκόλακες, που τον περιτριγυρίζουν, να του το πει με κάποιον εύσχημο τρόπο; 

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Το μελλον της εργασιας

Ο Τραμπ, στη διαρκεια της προ-εκλογικης του εκστρατειας, καταφερε να κερδισει ψηφους απο τους λεγομενους εργατες του μπλε κολαρου, ανθρωποι που δουλευουν σε εργοστασια και η παγκοσμιοποιηση εχει χτυπησει ιδιαιτερα. Ο Τραμπ ειπε οτι εξ αιτιας αυτης χαθηκαν εκατομυρια αμερικανικες δουλειες και ουσιαστικα μεταφερθηκαν σε κρατη σαν το Μεξικο, Κινα και αλλες χαμηλομισθες χωρες,
Η αληθεια και ο Τραμπ δεν ειναι οι καλυτεροι φιλοι. Τρεις στις τεσσερις χαμενες θεσεις ειναι για λογους αυτοματοποιησης. Απλα αυτες οι δουλειες δεν προκειται να δημιουργηθουν ξανα στην αρχικη τους μορφη που σημαινει αυτοι που τις εχασαν ειναι απιθανο να δουλεψουν ξανα, χωρις εκπαιδευση σε νεωτερες τεχνολογιες.
Ενα κειμενο απο την εταιρεια λογιστων και συμβουλων PwC, υποστηριζει οτι στην Βρετανια μεχρι το 2030, 30% των θεσεων εργασιας θα χαθουν λογω ρομποτ και τεχνικης νοημοσυνης.
Στις ΗΠΑ το ποσοστο ειναι στο 38%.
Φυσικα νεες θεσεις εργασιας θα δημιουργηθουν αλλα θα απαιτουν πολυ υψηλοτερα προσοντα και γνωσεις. Κυβερνησεις και εργατικα συνδικατα θα αντισταθουν την αυτοματοποιηση, η κυβερνηση με νομους, τα συνδικατα με πιεση προς του κυβερνωντες.
Θα ελεγα οτι αυτο ηδη συμβαινει στην Ελλαδα, οπου η αναμονη στην ουρα για οποιαδηποτε απλη δουλεια (πχ να πληρωσεις ενα λογαριασμο) απαχολει κοσμο και τετοιες δουλειες εχουν εξαφανιστει εφω και χρονια σε αλλες χωρες. Ναι μεν προστατευεται ο υπαλληλος, αλλα τι γινεται με τον χαμενο χρονο του πολιτη?
Ηδη τεχνιτη νοημοσυνη αντικαθιστα (τα φθηνα) call centres στην Ινδια, φερνοντας δουλειες πισω στην Αγγλια για πολυ λιγοτερους αλλα πολυ πιο ειδικους.
Η γενια των παιδιων μας θα βρεθουν αντιμετωποι με αυτες τις καταστασεις και πρεπει να ειναι ετοιμοι να ανταποκριθουν στις περιστασεις.